Hoppa till huvudinnehåll

Steven Frostdahl om pälsfarmarnas protest: "Vi följde polisens instruktioner till punkt och pricka"

Man i kostym på pälsfarm.
Steven Frostdahl. Man i kostym på pälsfarm. Bild: Yle / Anna Kurtén pälsnäring,steven frostdahl

Steven Frostdahl vid Svenska Österbottens pälsdjursodlarförening bestrider att pälsfarmare skulle ha tagit sig in på det kinesiskägda farmområdet i Karleby, därifrån avelsrävar ska exporteras till Kina. Han säger att man stod på en liten väg i anslutning till området, men att man genast följde polisens instruktioner om att flytta på sig.

Under fredagen avlägsnade polisen ett 20-tal demonstranter från farmområdet i Karleby sedan de kinesiska farmägarna tillkallat polis.

Enligt polisen kan det röra sig om brott mot offentlig frid att tränga in på ett produktionsområde.

– Om polisen säger det har vi ingen orsak att tro något annat. Vi följde polisens instruktioner till punkt och pricka när de informerade oss om att vi borde flytta på oss, säger Steven Frostdahl, informationschef vid Svenska Österbottens pälsdjursodlarförening.

– De gjorde tydligen bedömningen att det inte var lämpligt att stå där vi stod.

De kinesiska farmägarna har uppenbarligen känt sig hotade av farmarnas närvaro. Tycker du att man får ta till hurudana metoder som helst för att protestera?

– Jag tycker att nivån på protesten har varit väldigt balanserad. Ingen har betett sig hotfullt eller kränkande mot de kinesiska farmarna utan vi har stått där och iakttagit vad som händer. Men nog förstår jag att det kan kännas lite obekvämt när så här många människor kommer för att visa sitt missnöje. Det har jag full förståelse för.

"Om transporten är i skick kan vi inte göra något"

Enligt Frostdahl är farmarna oroade över bland annat transportburarnas storlek och utfodringen av djuren under transporten till Kina. Myndigheterna säger ändå att djurtransporter granskas noga innan de släpps iväg.

– Om transporten är i ett sådant skick att den kan skickas iväg kan vi ju inte vidta några åtgärder. Men vi förväntar oss att det ska vara en mycket noggrann och omfattande granskning så att det inte ska finnas några oklarheter om att transporten är i skick.

Turkistarhaajat pyrkivät estämään elävien siitoskettujen vientikuljetuksen Kokkolassa 16. tammikuuta 2020.
Turkistarhaajat pyrkivät estämään elävien siitoskettujen vientikuljetuksen Kokkolassa 16. tammikuuta 2020. Bild: Ville Viitamäki / Yle djurtransporter,Karleby

Att exportera avelsrävar som de kinesiska farmägarna i Karleby ska göra är lagligt i dag. Steven Frostdahl kan inte på rak arm säga hur han skulle vilja ändra på läget.

– Det är en svår fråga. Vi har ju internationella handelsavtal som reglerar handeln. Men jag tycker nog att man på europeisk nivå borde ta sig en ordentlig funderare på vad det innebär att exportera produktionsdjur utomlands. Jag vet att inom vissa grenar inom animalisk produktion är det väldigt viktigt att man kan göra det men för vår del blir det på ett helt annat sätt, i och med att avelsmaterialet vi har i Finland är så pass unikt.

Vi vill visa myndigheter och beslutsfattare att farmarna har hamnat i en situation där vi på ett mycket orättvist sätt berövas det hårda arbete vi gjort i tiotals år

Frostdahl säger att om pälsdjursuppfödningen var en "normal" industri eller företagsverksamhet skulle man förmodligen ha patenterat avelsmaterialet.

– Men det är inte heller så enkelt.

Hur pälsfarmarnas protest i Karleby påverkar finländarnas inställning till pälsfarmning är svårt att säga, menar Frostdahl.

– Men jag hoppas att man ser att farmarna tar den här saken på allvar.

Frostdahl ser det som osannolikt att farmarna på laglig väg skulle kunna stoppa transporten av avelsrävar till Kina.

– Men jag tycker det är en otroligt viktig markering. Vi vill visa myndigheter och beslutsfattare att farmarna har hamnat i en situation där vi på ett mycket orättvist sätt berövas det hårda arbete vi gjort i tiotals år.

Turkistarhaajat pyrkivät estämään elävien siitoskettujen vientikuljetuksen Kokkolassa 17. tammikuuta 2020.
Demonstranter i närheten av farmen i Karleby. Turkistarhaajat pyrkivät estämään elävien siitoskettujen vientikuljetuksen Kokkolassa 17. tammikuuta 2020. Bild: Ville Viitamäki / Yle pälsdjursuppfödning,Karleby

"Jag vet inte exakt var folk har stått"

Olli-Pekka Nissinen, kommunikationsdirektör för Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund, säger att man också från förbundets sida konsekvent har motsatt sig exporten av avelsdjur.

Att polisen har avlägsnat pälsfarmare från det kinesiskägda farmområdet har Nissinen inte hört när Yle Österbotten ringer upp honom vid lunchtid på fredagen.

– Jag vet inte exakt på vilken meter folk har stått där. Men på våra farmer tränger ju sig folk in varje år - olika slags smygfilmare och aktivistgäng. Inte är det ju önskvärt.

Jag vet inte exakt på vilken meter folk har stått där. Men på våra farmer tränger ju sig folk in varje år - olika slags smygfilmare och aktivistgäng. Inte är det ju önskvärt

Tänker ni från förbundets sida ge några instruktioner till pälsfarmarna som protesterar i Karleby?

– Nej. Vi har 700 medlemmar och de har full rätt att uttrycka sin åsikt i Finland.

Olli-Pekka Nissinen sticker inte under stol med att det inte bara är djurens välmående som bekymrar pälsfarmarna utan att det också handlar om ekonomiska intressen.

– Naturligtvis handlar det om ekonomiska intressen också. Det kan vara många generationers arbete som går förlorat när avelsdjur säljs till utlandet.

kvinna bredvid krukväxt
Kommunikationskonsulten Elli Flén. kvinna bredvid krukväxt Bild: Yle/Roy Fogde försvaret

Elli Flén, kommunikationskonsult och fullmäktigeledamot i Nykarleby (SFP), säger att pälsfarmarna har samma rätt som andra att bilda opinion och demonstrera.

– Men om man under demonstrationen gör någonting sådant att polisen måste ingripa är det sannolikt så att man gått lite över gränsen. Det är förstås aldrig bra. Då riskerar man att få sämre publicitet för sin egen sak och att fokus läggs på metoden istället för budskapet.

Läs också