Hoppa till huvudinnehåll

Åkte fel i en kilometer – norrmannen Hans Christer Holund stod för pinsam miss i Nove Mesto: "Jag var lite i min egna bubbla"

Hanc Christer Holund skejtar uppför en backe.
Hans Christer Holund. Hanc Christer Holund skejtar uppför en backe. Bild: imago images/Rolf Simeon/ All Over Press Hans Christer Holund

Hans Christer Holund försvann plötsligt från mellantiderna i dagens fristilslopp i Nove Mesto. Orsaken var att han kört fel – i en kilometer. "Det är väldigt surt och jag har ingen att skylla på", konstarerar norrmannen i NRK:s intervju.

Tvåan Iivo Niskanen och sexan Perttu Hyvärinen såg till att längdvärldscuploppet på 15 kilometer fritt i Nove Mesto blev en lyckad tillställning ur finländsk synvinkel.

Men många andra åkare hade det riktigt motigt i de tunga förhållandena i Nove Mesto. Och Hans Christer Holund hade det extra tufft.

Under de första kilometrarna var Holund inblandad i tätstriden, men efter fem kilometer figurerade hans namn inte längre i mellantiderna. Då hade norrmannen nämligen åkt fel.

– Det är ett lopp där man ska byta spår sex gånger under de 15 kilometrarna, så man måste hålla tungan rätt i munnen, säger Holund till NRK.

– Jag var lite i min egna bubbla. Jag var väldigt fokuserad och då glömde jag att byta korridor i banan efter den första korta slingan, förklarade han vidare.

Holund åkte därefter i fel bana i en kilometer innan han insåg sin tabbe.

– Banorna går parallellt, så jag upptäckte det inte förrän efter en kilometer. Då var det ingen poäng i att åka tillbaka, det skulle ha varit helt bortkastat.

Holund bröt loppet och det betyder samtidigt att han missar morgondagens jaktstart i Tjeckien. I stället åker han hem.

– Jag sa "nej, nej, nej" högt till mig själv. Jag förstod att jag hade klantat till det. Det är väldigt surt och jag har ingen att skylla på.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport