Hoppa till huvudinnehåll

Åkte fel i en kilometer – norrmannen Hans Christer Holund stod för pinsam miss i Nove Mesto: "Jag var lite i min egna bubbla"

Hanc Christer Holund skejtar uppför en backe.
Hans Christer Holund. Hanc Christer Holund skejtar uppför en backe. Bild: imago images/Rolf Simeon/ All Over Press Hans Christer Holund

Hans Christer Holund försvann plötsligt från mellantiderna i dagens fristilslopp i Nove Mesto. Orsaken var att han kört fel – i en kilometer. "Det är väldigt surt och jag har ingen att skylla på", konstarerar norrmannen i NRK:s intervju.

Tvåan Iivo Niskanen och sexan Perttu Hyvärinen såg till att längdvärldscuploppet på 15 kilometer fritt i Nove Mesto blev en lyckad tillställning ur finländsk synvinkel.

Men många andra åkare hade det riktigt motigt i de tunga förhållandena i Nove Mesto. Och Hans Christer Holund hade det extra tufft.

Under de första kilometrarna var Holund inblandad i tätstriden, men efter fem kilometer figurerade hans namn inte längre i mellantiderna. Då hade norrmannen nämligen åkt fel.

– Det är ett lopp där man ska byta spår sex gånger under de 15 kilometrarna, så man måste hålla tungan rätt i munnen, säger Holund till NRK.

– Jag var lite i min egna bubbla. Jag var väldigt fokuserad och då glömde jag att byta korridor i banan efter den första korta slingan, förklarade han vidare.

Holund åkte därefter i fel bana i en kilometer innan han insåg sin tabbe.

– Banorna går parallellt, så jag upptäckte det inte förrän efter en kilometer. Då var det ingen poäng i att åka tillbaka, det skulle ha varit helt bortkastat.

Holund bröt loppet och det betyder samtidigt att han missar morgondagens jaktstart i Tjeckien. I stället åker han hem.

– Jag sa "nej, nej, nej" högt till mig själv. Jag förstod att jag hade klantat till det. Det är väldigt surt och jag har ingen att skylla på.

Läs också