Hoppa till huvudinnehåll

DN efter hemlig rapport: Postnord hotar gå i konkurs

Postnords lastbil
Koncernen Postnords fordon fraktar brevförsändelser. Postnords lastbil Bild: Mostphotos post,Paket,näthandel,Postnord

En rapport som Sveriges och Danmarks regeringar beställt visar att den dansksvenska postkoncernen Postnord riskerar konkurs om inte staten ingriper, uppger svenska medier med hänvisning till en artikel i Dagens Nyheter (kräver inloggning).

Den hemliga rapporten ger vid handen att bolaget tampas med betydligt större problem än vad man hittills trott. Koncernen har gått cirka 300 miljoner euro på minus under de senaste åren.

Brevverksamheten har minskat drastiskt, särskilt i Danmark, och kommer att minska rejält också i Sverige under de närmaste åren.

Brevtjänster allt olönsammare

Det ingår i statsuppdraget att dela ut brev, även om brevtjänsten är olönsam på många områden i och med den ökade digitala kommunikationen.

Slutsatsen i rapporten är att Postnord kommer att behöva någon typ av statssubventioner om nuvarande servicenivå ska kunna upprätthållas.

Postnord bildades när svenska Posten och Post Danmark fusionerades år 2009. Koncernen har 20 000 anställda i Sverige.

Dagens Nyheter har tagit del av innehållet rapporten av konsultfirman McKinsey & Company som genomfördes i slutet av år 2018.

Artikeln uppdaterades 18.1.2020 klockan 21.00 med förtydligande av valuta – det handlar om cirka 300 miljoner euro i förluster.

Läs också