Hoppa till huvudinnehåll

Ett körkort som försvann för 13 år sedan hittades i ett klädskåp under en husrannsakan - viktigt att anmäla borttappade identitetsbevis

Körkort i närbild
Arkivbild. Ett körkort som försvann för flera år sedan hittades i samband med en husrannsakan i Åbo. Körkort i närbild Bild: AOP/ Ismo Pekkarinen körkort

De flesta av oss förväntar oss inte att få tillbaka en plånbok som försvunnit för flera år sedan. En husrannsakan som polisen utförde i fjol visar ändå att försvunna ting kan leva sitt eget liv i flera år.

I september i fjol gjorde polisen en husrannsakan hos en person i Åbo. Personen misstänktes för drogrelaterade brott och för att vara medlem i den kriminella organisationen United Brotherhood. Under husrannsakan hittades flera identitetsbevis som tillhörde helt utomstående personer.

Ett identitetsbevis hittades bakom en spegel, flera andra låg på hyllan i ett klädskåp.

Det kanske mest överraskande fyndet var ett körkort, som hade hamnat i fel händer troligen redan för 13 år sedan. Körkortets ägare blev paff då polisen ringde upp honom, då han hade körkortet i sin ficka.

Men sedan kom han ihåg att han hade tappat bort sin plånbok för en lång tid sedan. Huruvida plånboken stals eller om han tappade bort den - det vet han inte.

Mannen hade ansökt om ett nytt körkort och slutligen glömt bort hela grejen. Han minns inte heller om han polisanmälde försvinnandet.

Stulna identitetsbevis kan användas på många olika sätt

Borttappade eller stulna identitetsbevis kan användas exempelvis för att beställa produkter på nätet. Vissa kreditbolag och teleoperatörer tillåter köp endast med hjälp av ett personnummer.

De här identitetsbevisen kan också säljas på nätet eller användas i tillverkningen av falska identitetsbevis.

Polisen kan inte säga varför körkortet och de andra identitetsbevisen hittades hos mannen, som enligt åtalet är medlem i United Brotherhood och misstänks för att ha sålt Subutex-tabletter till fångar. De som utför bedrägerier med andras identitetsbevis är oftast småförbrytare med missbruksproblem, säger polisen. Inom den organiserade brottsligheten använder man sig vanligtvis av hårdare medel såsom utpressning för att få pengar.

Vad ska du göra om du tappat bort ditt identitetsbevis?

Artikeln baserar sig på Ajokortti oli kadoksissa 13 vuotta, sitten se löytyi rikollisen vaatehuoneesta – tee näin, kun hukkaat henkilökorttisi skriven av Veli-Pekka Hämäläinen.