Hoppa till huvudinnehåll

Lastbilarna som skulle exportera avelsrävar till Kina har kört iväg tomma från Karleby

Bilar i Karleby som väntar på att bli lastade med blåräv för transport till Kina.
De här lastbilarna har de senaste dagarna stått i Karleby och väntat på att bli lastade med blåräv för transport till Kina. Bilar i Karleby som väntar på att bli lastade med blåräv för transport till Kina. Bild: Yle/Ville Viitamäki lastbilar,karleby

De lastbilar som skulle transportera avelsrävar från en kinesiskägd pälsfarm i Karleby till Kina har åkt iväg tomma från Karleby.

Enligt Arto Isopahkala, ordförande för Norra Finlands pälsdjursodlare, körde tre av de sex djurtransporterna iväg från farmen strax efter midnatt.

De pälsfarmare som var på plats för att iaktta det hela ville försäkra sig om att inga djur fanns inne i djurtransporterna.

Enligt Isopahkala ringde man därför till nödcentralen för att be polisen granska att transporterna var lagliga och att djuren hade mat och vatten.

Granskades av polisen i Seinäjoki

Vid polisens lägescentral bekräftar man att man under natten fick i uppdrag att kontrollera tre djurtransporter med utländska registerskyltar.

- Lastbilarna stoppades och granskades i Seinäjoki vid tretiden i natt, säger Vesa Ojanperä vid polisen.

- De var tomma och det var inget mer med den saken. De fick fortsätta sin färd.

Enligt Arto Isopahkala fortsatte transportbilarna mot Litauen därifrån de kommit.

På lördagsmorgonen körde också de sista bilarna iväg

Vid 8.30-tiden på lördagsmorgonen körde också de återstående tre djurtransportbilarna iväg från Karleby tomma, enligt Isopahkala. De hade stått parkerade på en parkeringsplats vid en servicestation i Vittsar nära farmen.

De transporterna har inte kontrollerats av polisen, enligt Vesa Ojanperä vid polisens lägescentral.

- Vi har inte haft några nya uppdrag gällande djurtransporter nu under morgonen.

Vad det är som gjort att lastbilarna slutligen har kört iväg utan rävar kan Arto Isopahkala inte svara på.

- Det kan vi inte veta, men det verkar som om vår protest har fungerat. Åtminstone tillsvidare får rävarna stanna på farmen. Det är en delseger för de inhemska pälsfarmarna.

Farmägaren har inte gått att nå

Isopahkala har inte själv pratat med de kineser som äger farmen.

- Nej, jag har inte deras nummer.

På nätet saknas kontaktuppgifter till den kinesiskägda farmens styrelseordförande, men det finns ett telefonnummer till en styrelsemedlem i farmföretaget, med adress i Karleby. Personen som svarar i telefon talar ändå bara kinesiska så någon intervju går inte att göra.

"Vore märkligt om exporten inte blev av"

Steven Frostdahl, informationschef vid Svenska Österbottens pälsdjursodlarförening, säger att han blev överraskad över att djurtransporterna körde iväg tomma.

Semineringsperioden för blåräv börjar nämligen i februari-mars.

- Då borde rävarna vara i Kina, så man kan inte vänta länge till.

Man i kostym på pälsfarm.
Steven Frostdahl Man i kostym på pälsfarm. Bild: Yle / Anna Kurtén pälsnäring,steven frostdahl

Att exporten av blårävarna inte alls skulle bli av vore också märkligt enligt Frostdahl, med tanke på alla pengar och all tid som investerats i dem.

- Det skulle vara märkligt att backa i det här skedet.

Ägaren till farmen har sagt i medierna att det är 2 500 blårävar som ska exporteras. I Finland är värdet på rävarna 500 000 till 600 000 euro, uppskattar Frostdahl.

- Men när rävarna används som avelsdjur blir ju värdet ett helt annat, det blir en multiplikatoreffekt. En bra hane kan seminera 5-6 honor. Om två år borde de ha ett par hundra tusen rävar om de inte pälsar bort dem.

Protesten avslutad

Enligt Arto Isopahkala har regionens pälsfarmare nu tillsvidare avslutat sin protest i Karleby. Sedan torsdagen har mellan tiotals och upp till ett hundratal pälsfarmare varit på plats i närheten av den kinesiskägda farmen för att protestera mot exporten av avelsrävar till Kina.

På fredagen körde polisen bort farmare från farmområdet sedan farmägarna tillkallat polis.

Artikeln uppdaterad den 18.1 klockan 12.45 med uppgifter om att Yle Österbotten försökt nå representanter för pälsfarmen samt med kommentarer av Steven Frostdahl.

 • Bra utgångsläge för Ilkka Herola – eftermiddagens skidmoment kan bli en nagelbitare

  Finländaren går ut som 15:e man, en halv minut efter täten.

  Skidmomentet i nordisk kombination kan ur finländsk synvinkel bjuda på spänning och framgång. Jarl Magnus Riiber är trea efter backmomentet och gäller som klar förhandsfavorit, men bakom honom är det i allra högsta grad öppet. Ilkka Herola, som är en duktig skidåkare, fick till ett bra hopp och går ut som 15:e man, en halv minut efter täten.

 • THL: 236 nya coronafall i Finland

  Flest fall i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

  Institutet för hälsa och välfärd rapporterar om 236 nya coronafall på söndagen. Största delen, 125 fall, har konstaterats i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

 • Kalabaliken i Washington tystade Kreml – Putin hittar inga ord

  Moskva brukar normalt inte missa en chans att kritisera USA.

  Rysslands president Vladimir Putin har hittills inte kommenterat Trumpanhängarnas stormning av Capitolium i Washington. Tystnaden har överraskat många då Moskva tidigare aldrig har missat en chans att kritisera den amerikanska demokratin.

Läs också