Hoppa till huvudinnehåll

Parkeringsplatserna räcker inte till när Sibbo storskog ökar i popularitet – besökare och invånare drar det kortaste strået

Parkeringspats.
Flatbergsvägens parkeringsplats är en av de parkeringsplatser som utvidgats under det senaste halvåret. Parkeringspats. Bild: Yle/Lone Widestam Sibbo storskogs nationalpark,Flatberget,parkeringsplatser

I takt med att Sibbo storskogs besökarmängder ökar, har parkeringssituationen i närheten av skogens vandringsleder blivit allt mer kaotisk. Det här leder till problem för både skogsbesökare och lokala invånare.

I insändare till tidningen Helsingin Sanomat har besökare klagat över fulla parkeringsplatser och parkeringsböter.

Lokala väglag har i sin tur klagat över felparkerade bilar, som hindrar framfarten på de små och krokiga byvägarna.

Liknande diskussioner har förts på nationalparkens Facebooksida.

För få parkeringsplatser och för dålig skyltning vid Kalkungsvägen

En av de drabbade, som också deltagit i Facebookdiskussionerna, är Eijaliisa Koivu från Helsingfors.

Hon och hennes vän besökte Sibbo storskog under mellandagarna. Besöket lämnade dessvärre en bitter eftersmak.

– Vägkanten var full med bilar när vi kom dit. Jag lyckades som tur få en plats på parkeringsområdet, eftersom en bil lämnade samtidigt som jag kom, men min kompis hamnade parkera vid vägkanten, berättar Koivu.

Snart därpå såg de en parkeringsövervakare, som delade ut böter på löpande band.

– De som hade varit och vandrat fick en tråkig överraskning då de kom tillbaka.

En dyr summa för en aktivitet som annars skulle vara gratis, konstaterar Koivu samtidigt som hon förundrar sig över de få parkeringsplatser som finns vid Kalkungsvägen i Vanda.

Två parkeringsområden, med 16 platser vardera finns det där, vilket bevisligen är allt för lite. Koivu och hennes vän hittade själva bara den ena parkeringsplatsen.

– Det fanns ingen skylt där som skulle ha informerat om ett annat parkeringsområde, så det var lite tråkigt det med.

Skogsbäck.
Nationalparker grundas utifrån var det finns värdefull natur – inte utifrån var det finns parkeringsplatser, säger parkchef Harri Karjalainen. Skogsbäck. Bild: Yle/Lone Widestam Sibbo storskogs nationalpark,bäck,vattendrag,skogar

”Fräckt att bötfälla besökare”

Koivus missnöje är påtagligt.

– Jag tycker det här är fräckt. Det har satsats massor på parken men sedan får människor böter för att de tar sig dit med egen bil.

Och att ta sig dit med egen bil är nödvändigt eftersom bussförbindelserna är bristfälliga, konstaterar Koivu.

Hon förstår att lokala invånare, väglag, också drabbas men hon tycker inte det är okej att ha en privat parkeringsövervakare där.

Tycker du inte ansvaret ligger hos dem som upprätthåller nationalparken, Forststyrelsen?

– Jo kanske det. De skulle kunna sköta om vägen (istället för att det privata väglaget gör det) eller skaffa en större parkeringsplats. De som går ut för att njuta av naturen ska i alla fall inte behöva betala.

Flera nya parkeringsplatser under det senaste halvåret

Den usla parkeringssituationen kommer ändå inte som en överraskning för Forststyrelsen.

– Vi är mycket medvetna om den, säger Sibbo storskogs parkchef, Harri Karjalainen.

Besökarmängderna har helt enkelt ökat så mycket under de senaste åren att parkeringsplatserna inte räcker till.

– Vi har försökt utveckla de befintliga parkeringsplatserna och ta i bruk nya sådana. Sibbo storskogs popularitet har ändå ökat i snabbare takt än parkeringsplatserna.

Under det senaste halvåret har det kommit nya parkeringsplatser på fyra olika ställen runt nationalparken.

Hundra nya platser finns i Landbo i Helsingfors och 32 nya platser vid Kalkungsvägen i Vanda.

– Flatbergsvägens parkeringsplats har också utvidgats. Nu ryms där 50 bilar och vi funderar fortfarande på att utvidga den.

Dessutom har det öppnats en ny förbindelse till nationalparken från friluftsområdet vid Hanaböle träsk i Vanda. Där finns det plats för 200 bilar.

Fler lösningar på parkeringsproblemet är fortfarande under arbete.

– Vi ska till exempel försöka öka antalet parkeringsplatser vid Kalkungsvägen. Vi för dessutom diskussioner med Sibbo kommun om att samarbeta kring parkeringsplatser.

Informationstavla i början av en vandringsled.
Från Flatbergsvägen i Vanda kan du ta dig in i storskogen. Informationstavla i början av en vandringsled. Bild: Yle/Lone Widestam Sibbo storskogs nationalpark,vandringsled,Flatberget

Skyltningen borde i det stora hela vara i skick

Vad gäller parkeringsskyltningen medger Karjalainen att den för tillfället är bristfällig på ett ställe.

– I Landbo finns det ännu inga skyltar eftersom vi på så kort varsel fick klartecken om att få ta i bruk parkeringsplatser där.

Parkeringen blev helt enkelt klar i så snabb takt att skyltarna inte hann med. Skyltarna är ändå på kommande – och vid alla andra parkeringar är skyltningen tillräcklig, enligt Karjalainen.

– Visst kan man diskutera ifall skyltningen borde förtydligas. Vi måste ändå alltid följa de bestämmelser som Närings-, trafik- och miljöcentralen har infört.

På webbplatsen luontoon.fi finns det i alla fall uppdaterade adresser och bra anvisningar för hur du tar dig till de olika parkeringsplatserna, påminner Karjalainen.

Nationalparker grundas inte utifrån var det finns parkeringsplatser

Det knepiga med hela den här situationen är att nationalparker från första början grundas utifrån var det finns värdefull natur – inte utifrån var det är möjligt att bygga parkeringsplatser.

– När det kommer till urbana nationalparker borde vi redan i planeringsskedet ta nåbarheten och möjligheten att bygga parkeringsplatser i beaktande. Det här är något vi skulle kunna bli bättre på, medger Karjalainen.