Hoppa till huvudinnehåll

Samvaro och terapi - målargrupp i Hangö ger möjlighet att förverkliga sig själv

Susanne Kollin och Helena Lähteenmäki målar tavlor.
Susanne Kollin och Helena Lähteenmäki målar på tisdagar i Täktom skola i Hangö. Susanne Kollin och Helena Lähteenmäki målar tavlor. Bild: Marica Hildén / Yle Hangö,Västnyland,helena lähteenmäki

Tisdagkvällar i Täktom skola i Hangö är viktiga. Då träffas en grupp ivriga amatörmålare vid sina tavlor där de kan gå in i sin egen bubbla och stressa av.

Nästan 20 personer samlas i ett gammalt klassrum i Täktom skola i Hangö på tisdagar. Skolan stängdes hösten 2011, men höst och vår är det liv och rörelse i den före detta skolan då en grupp samlas för att måla tavlor.

En mängd människor sitter vid bord och målar tavlor.
En grupp på nästan 20 personer samlas i Täktom skola i Hangö för att måla. En mängd människor sitter vid bord och målar tavlor. Bild: Marica Hildén / Yle Hangö,Västnyland,club con color

Här blir jag av med all stress, säger Åke Holmberg som varit med i gruppen sedan starten för drygt tio år sedan.

Det är här Kerstin Berglund kan gå in i sin bubbla och bara måla av sig allt hon funderat på under dagens lopp.

Fortsatte måla i ny grupp

Gruppen kallar sig Club con Color och det hela började då en del av gruppmedlemmarna målade tillsammans i medborgarinstitutets regi.

När de svenska och finska grupperna skulle slås ihop till ett medborgarinstitut så beslöt konstnärerna i den svenska gruppen att de vill fortsätta måla tillsammans, helt på frivillig basis.

Så nu har gruppen träffats sedan drygt tio år med Kerstin Berglund i spetsen som ser till att hyran för klassrummet blir betald, och att utställningar och resor blir av. Club con Color är tvåspråkig.

Från Kalle Anka till Club con Color

Åke Holmberg började teckna genom att kopiera Kalle Anka åt barnen, sedan fick frun honom att delta i Hangökonstnären Esko Sihtolas undervisning, och nu är det Club con Color som gäller.

- Man har inte så mycket att göra som pensionär, så det är viktigt för mig att måla varje tisdag. Dessutom är det en möjlighet att träffa gänget.

Åke Holmberg målar en tavla.
Åke Holmberg tycker att Club con Color är viktig för honom. Då får han måla och träffa de andra i gruppen. Åke Holmberg målar en tavla. Bild: Marica Hildén / Yle Hangö,Västnyland,åke holmberg

Susanne Kollin är den nyaste medlemmen. Hon började måla med gruppen i höstas efter att ha flyttat tillbaka till Hangö från Helsingfors.

Nu njuter hon av att måla.

- Man orkar inte delta i kurser efter en arbetsdag, men när jag flyttade till Hangö så bad jag om att få delta i gruppen eftersom jag hört talas om den.

Susanne Kollin målar även hemma, men det är trevligare i en grupp som samtidigt gör målandet mera socialt.

- Alla gör på sitt eget sätt och vi får förverkliga oss själva. Dessutom lär man sig av andra eftersom alla jobbar på olika sätt.

En decembertavla

Niclas Skog hör till dem som nu försöker hitta ett nytt sätt att måla. Han har tecknat sedan barnsben och då har det ofta blivit djurmotiv. Nu prövar han på abstrakt måleri.

- Jag vet inte riktigt vad det ska bli av den här tavlan, just nu ser den mest ut som en grå december månad.

Niclas Skog målar en tavla.
Niclas Skog åker från Ekenäs till Hangö för att måla. Niclas Skog målar en tavla. Bild: Marica Hildén / Yle Hangö,Västnyland,niclas skog

En hand som målar vitt på en blå tavla.
Niclas Skog ger sig in på okända stigar i sitt måleri. Det är nytt för honom att måla abstrakt. En hand som målar vitt på en blå tavla. Bild: Marica Hildén / Yle Hangö,Västnyland,måla

Tetti Sommardahl sitter alldeles intill Niclas Skog. Hon har en massa penslar på sitt bord. Så många penslar behöver man inte, men det ser proffsigt ut, säger hon med ett skratt.

En massa penslar som man målar tavlor med.
Tetti Sommardahl gillar sina penslar. En massa penslar som man målar tavlor med. Bild: Marica Hildén / Yle Hangö,Västnyland,penslar tavlor

Att måla kan bli en dyr hobby om man köper mycket material, men det går att hålla kostnaderna nere, säger Tetti Sommardahl.

- Man kan ha ett fåtal färger och blanda dem. Man kan måla över gamla tavlor och man måste inte använda riktiga dukar. Fanérskivor och papper går lika bra att använda.

Tetti Sommardahl putsar penslar innan hon målar en tavla.
Tetti Sommardahl gör sig beredd att måla över en gammal tavla med ett nytt motiv. Tetti Sommardahl putsar penslar innan hon målar en tavla. Bild: Marica Hildén / Yle Hangö,Västnyland,tetti sommardahl

Tetti Sommardahl karaktäriserar sig själv som en lat målare.

- Det betyder i mitt fall att jag inte målar så många tavlor mera. Jag tycker inte att jag gör så mycket med dem. En del hänger jag på väggarna, men de flesta står i en knut där hemma.

Även Susanne Kollin ställer de flesta av sina tavlor i en knut, men ibland har gruppen utställningar och då får man visa för allmänheten vad man gjort.

Utställning med historier

Kerstin Berglund ska nu ha en egen utställning. Den 18 januari är det vernissage i stadshusets galleri i Hangö.

- Det blir en annorlunda utställning eftersom jag också berättar hur tavlorna uppstått. Då man väljer motiv så påverkas det av hur man mår, vad som händer i familjen och släkten.

Kerstin Berglund.
Kerstin Berglund har varit med i Club con Color sedan starten. Kerstin Berglund. Bild: Marica Hildén / Yle Hangö,Västnyland,kerstin berglund

Kerstin Berglund jobbade som företagshälsovårdare i 37 år. Det var ibland ett ganska tungt jobb, då var målandet räddningen.

- Jag går in i min egen bubbla. Då jag jobbade så blev man ju bekant med arbetskamraterna och fick ta del av deras liv, så då var det bra att kunna måla av sig. Det här är en mycket bra terapi.