Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges utrikesminister kallar upp Kinas ambassadör efter kinesisk påtryckning på svenska medier: "Oacceptabelt hot"

Collage av två bilder av Ann Linde och Gui Congyou.
Sveriges utrikesminister Ann Linde kallar upp Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou. Collage av två bilder av Ann Linde och Gui Congyou. Bild: Agencja Fotograficzna Caro / Alamy/ All Over Press / EPA-EFE Ann Linde,Gui Congyou

Sverige kommer att kalla upp den kinesiska ambassadören på grund av hans kommentar om svenska medier, säger utrikesminister Ann Linde till SVT Nyheter.

Ambassadören har kallats upp flera gånger tidigare, men nu gäller det hans senaste uttalande som utrikesminister Linde kallar för ett ”oacceptabelt hot”.

Gui Congyou, Kinas ambassadör i Sverige
Gui Congyou, Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou, Kinas ambassadör i Sverige Bild: EPA-EFE/All Over Press Gui Congyou,Kina,Sverige

Den kinesiska ambassadören Gui Congyou har sagt att svenska medier och journalister lägger sig i Kinas interna angelägenheter och att relationen påminner om två boxare. Enligt honom försöker svenska medier ”provocera fram en fajt med en tungviktsboxare”.

– Det är som en 48-kilos lättviktsboxare som provocerar fram en boxningsfajt med en 86-kilos tungsviktsboxare och 86-kilosboxaren utav vänlighet och god vilja uppmanar 48-kilosboxaren att sköta sig själv, säger den kinesiska ambassadören till SVT Nyheter.

Utrikesminister Linde påpekar att Sverige flera gånger har påtalat för den kinesiska ambassaden att yttrandefriheten är grundlagsskyddad och att journalister har rätt utföra sitt arbete fritt.

"Ambassadören följer direktiv från högsta nivå i Kina"

– Det finns direktiv från högsta nivå i Kina om att bilden av Kina ska bearbetas utomlands, säger den svenska forskaren Jerker Hellström till Svenska Dagbladet (bakom betalmur).

Hellström, som är Kinaexpert vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i Sverige, säger att Kinas president Xi Jinping uppmanar diplomater och kinesiska medieföretag att försöka bearbeta bilden av Kina i utlandet. Kinas ambassadör Gui Congyou följer presidentens uppmaningar när han kontaktar svenska medier för att kritisera mediernas rapportering om Kina.

Enligt Hellström anser Kina att medier i demokratiska länder lyfter fram negativa i stället för positiva aspekter då det gäller Kina.