Hoppa till huvudinnehåll

Våldsamt i Beirut med tårgas och vattenkanoner – demonstranterna riktar allt större ilska mot den politiska eliten

Regeringsfientliga protester i Beirut  18.1.2020
Vattenkanoner riktas mot regeringsfientliga demonstranter som kämpar med hjälp av trädgrenar i Beirut 18.1.2020. Regeringsfientliga protester i Beirut 18.1.2020 Bild: AFP / Lehtikuva Libanon,Beirut,demonstrationer

Kravallpolis och demonstranter drabbade på lördagen samman nära parlamentet i Libanons huvudstad Beirut.

Tårgas och vattenkanoner har använts för att skingra demonstranterna. Dagens våldsamheter beskrevs som de värsta sedan de regeringsfientliga demonstrationerna inleddes för tre månader sedan.

Enligt Röda korset har över 220 människor skadats i kravallerna. På lördag morgon uppgavs att antalet skadade hade stigit till uppemot 400.

President Michel Aoun kallade in säkerhetsstyrkor för att lugna ner läget. Oroligheterna ebbade ut senare under kvällen.

Ilskan riktas mot det politiska etablissemanget

Libaneserna riktar sitt missnöje mot den politiska elit som har styrt landet sedan inbördeskriget – som pågick under åren 1975-1990 – tog slut.

Protesterna är riktade mot det politiska etablissemanget, mot korruptionen, vanstyret, de bristande samhällsfunktionerna och de stigande levnadskostnaderna. Landets ekonomi är körd i botten och statsskulden mycket stor.

"Vi vill inte betala priset", skanderade demonstranterna med hänvisning till landets enorma statsskuld.

I Libanon råder också ilska över att bankerna har begränsat åtkomsten till många libanesers sparade tillgångar. Bankerna har infört informella kapitalkontroller och begränsar tillgången till dollar och överföring av utländsk valuta.

Den senaste regeringen avgick i oktober efter långvariga demonstrationer på gatorna, men fortsätter som tillfällig övergångsregim tills en ny regering kan bildas.

Källor: AP, AFP, Reuters