Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Jaktstart i skidskytte

Ska den fina finska laginsatsen få fortsättning i Nove Mesto då längdåkarna tävlar i jaktstart i klassisk teknik?
I jaktstarten i Ruhpolding får de finländska skidskyttarna slå ur underläge.

Kl. 12.05 Längdåkning 10 km klassiskt, jaktstart, damer

Kommentator: Leif Lampenius
Finland: Krista Pärmäkoski, Kerttu Niskanen, Anne Kyllönen, Vilma Nissinen, Johanna Matintalo

Jaktstart i klassisk teknik. En ovanlighet, men ändå inte helt unikt i cupsammanhang. Att det i hög grad blir intressant på den 2,5 km långa bana som idag används i Nove Mesto vill knappast någon förneka.

Krista Pärmäkoski har 51 sekunder upp till ledande Johaug, men bara 11 sekunder till Heidi Weng på tredje plats. Kerttu Niskanen startar 21 sekunder senare än Pärmäkoski.

Therese Johaug visade på lördagen upp sådan form att hon knappast ger ifrån sig den här segern heller. I övrigt kan det emellertid gå lite hur som helst. De tio följande finns inom mindre än 40 sekunder.

De som har den perfekta dagen kommer att ta snygga placeringar helt enkelt. Hårdkörning är att vänta.

Kl. 13.10 Skidskytte damer jaktstart

Kommentator: Magnus Eklöv
Finland: Kaisa Mäkäräinen, Suvi Minkkinen

En förkyld Kaisa Mäkäräinen kunde inte i sprinten kämpa om topplaceringar. En 33:e plats med över 1.50 till täten betyder att vägen mot toppen är lång. Till en placering bland de tio främsta är det 41 sekunder.

Sprintens bästa finländare var Suvi Minkkinen som med prickfritt skytte tog karriärens bästa placering. Minkkinen startar som 31:a i jaktstarten med 1.43 till täten.

Lyckas Minkkinen på vallen även i jaktstarten kniper hon fler världscuppoäng.

Segern kommer att avgöras mellan Tiril Eckhoff, Hanna Öberg och Dorothea Wierer. Eckhoff har ett ypperligt läge att knipa säsongens sjätte seger. Med en halv minuts försprång till Öberg och 50 sekunder till Wierer kommer Eckhoff att vara svårslagen.

Kl. 13.55 Längdåkning 15 km klassiskt, jaktstart, herrar

Kommentator: Leif Lampenius
Finland: Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen, Ristomatti Hakola, Markus Vuorela

Iivo Niskanens och Perttu Hyvärinens bästa tävlingsdag någonsin i fri teknik, det var lördagen sedd ur finländskt perspektiv. En i det närmaste fantastisk laginsats såg dagens ljus.

Från den konstellationen fortsätter längdåkningens herrelit idag. Det råder inget tvivel om att Niskanen gör lördagsettan Bolsjunov sällskap som segerkandidat. Den kompletta ryska stjärnan, nummer ett bland skidvärldens herrar just nu, har visserligen ett kanonläge.

Avståndet är så pass stort som 24 sekunder. Å andra sidan ska herrarna avverka hela sex varv kring jaktstartsbanan, där de tuffaste partierna från lördagen finns med.

Och Perttu Hyvärinen då, som också åkt klassiskt i år bättre än någonsin? Ja, han har varken mer eller mindre än 21 sekunder till tredje plats. Samtidigt som han blir jagad på nära håll av den norska trion Kläbo, Krüger och Tönseth. En angenäm utmaning till för lördagens finländska skrällsavolaxare.

Kl. 15.25 Skidskytte herrar jaktstart

Kommentator: Magnus Eklöv
Finland: Tero Seppälä

Martin Fourcade ångar på i Johannes Bøs frånvaro. Fourcade har nu tagit tre segrar på raken och bär nu den gula västen som tecken på att han leder världscupen.

I jaktstarten kommer han att få jobba för sin seger. 19 man startar inom en minut och de största utmanarna bara några sekunder efter Fourcade.

Jaktstarten är en av de jämnaste på länge. En miss på vallen och chansen till en pallplats kan vara förlorad.

Tero Seppälä startar som 50:e i jaktstarten med 1.47 till täten. Till världscuppoäng är det 14 sekunder för Seppälä. Med ett likadant skytte som han gjorde i stafetten kan en slutplaceringen vara klart högre än startnumret.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport