Hoppa till huvudinnehåll

Elis Gerdt som spelar succéfilmernas Sune Andersson talar flytande finska

Elis Gerdt spelar Sune Andersson.
Elis Gerdt står i sommar inför inspelningen av sin tredje och sista Sunefilm. Elis Gerdt spelar Sune Andersson. Bild: Frida Lönnroos Sune Andersson,Elis Gerdt

Skådespelaren Elis Gerdt talar finska med sin mamma och sin bror, men i rollfiguren Sune Andersson finns inte ett uns finskhet. Och Sune skulle inte heller få för sig att samla på gamla vinylskivor.

Det var 2018 som Elis Gerdt först blev känd som Sune Andersson, med filmen Sune vs Sune som blev en sådan succé att den var den mest sedda svenska filmen på bio med över 440 000 besökare.

Uppföljaren och del två i trilogin Sune - best man ser det ut att gå till och med bättre för. Enligt biografrapporten för 2019 var filmen den femte mest sedda filmen i fjol trots att premiären var alldeles i slutet av året, den 20 december.

Filmen hann få över 160 000 tittare bara under årets tolv sista dagar. Den är dessutom Guldbaggenominerad i flera kategorier.

Elis Gerdt spelar Sune Andersson.
Den första filmen Elis Gerdt spelade Sune Andersson i blev den mest sedda svenska filmen under hela året i Sverige Elis Gerdt spelar Sune Andersson. Bild: Frida Lönnroos Sune Andersson,Elis Gerdt

För Elis Gerdt innebär det att Sverige nu känner honom som Sune Andersson.

– Jag blir igenkänd ganska ofta, nu var det på bussen när jag var på väg hit. Men det är väldigt lugnt ändå, det är inte för mycket och det är inte överväldigande.

Men det är väldigt lugnt ändå, det är inte för mycket och det är inte överväldigande

Med första filmen var det några yngre barn i skolan som ville ha hans autograf, men annars har han fått vara i fred i skolan och leva samma liv som tidigare.

Fast mycket jobb är det. Den här sommaren ska den tredje filmen spelas in.

– Det är väldigt mycket jobb, men ofta i små perioder. Så det kan var mycket jobb och så ingenting i en massa månader, och sen mycket jobb igen. Men det är väldigt kul.

Nästan 40 böcker har skrivits om Sune Andersson

Karaktären Sune Andersson och hans familj är skapad av kusinerna Anders Jacobsson och Sören Olsson. Totalt har närmare 40 Suneböcker getts ut sedan 1984.

De första Sunefilmerna kom i början av 90-talet. Sedan gjordes en trilogi 2012-2014 och nu är nästa på gång sedan 2018.

Karaktären Sune Andersson har en lillebror som heter Håkan, mera känd som Håkan Bråkan som det finns 30 bilderböcker om.

Det har också gjorts tv-serier, datorspel och brädspel om Sune och Håkan, och två av SVT:s julkalendrar har handlat om familjen Andersson.

Elis Gerdts Sune vill alla väl

Att jobba med karaktären Sune Andersson innebar att Elis Gerdt fick ta sig an ett jobb flera andra gjort före honom.

- Det är mycket att försöka förstå hur karaktären tänker. Jag kollade på gamla Sunefilmer också, men det var väldigt mycket att tolka en egen version av Sune.

Hur tänker du på din Sune jämfört med andras Sune?

- Jag känner att den här Sune tänker mer på vad han har gjort, och försöker ställa allt tillrätta. Men det går inte alltid så bra, han har ganska svårt med det. Det är mycket att han inte förstår hur folk tänker, och ibland fattar han inte vad han själv känner, vad han liksom vill göra.

Elis Gerdt spelar Sune Andersson.
Min mamma är finsk, jag talar finska med min bror också, jag har gått på finskt dagis och går i sverigefinsk skola, berättar Elis. Elis Gerdt spelar Sune Andersson. Bild: Frida Lönnroos Sune Andersson,Elis Gerdt

För Elis Gerdt är det just att följa sin egen väg som är budskapet i filmen.

- Filmen handlar mycket om att förstå vad man tycker är viktigt i livet, att följa det man vill göra själv. Jag tycker det är väldigt viktigt att förstå det. Och så tycker jag hela filmen är väldigt rolig, på vissa ställen överdriven men ändå på nåt sätt verklig, det känns som att sådana här saker kan hända på riktigt.

Filmen handlar mycket om att förstå vad man tycker är viktigt i livet, att följa det man vill göra själv

Varför tror du Sunefilmerna är så populära?

- Jag tror det är att det i Anderssonfamiljen finns så många karaktärer, det finns alltid något man kan relatera med. Om det inte är en karaktär så är det något karaktären gör, det finns alltid nåt man kan känna igen sig i.

Hur mycket har du själv gemensamt med rollkaraktären Sune, finns det några likheter?

- Nej, inte riktigt. Men jag tror vi båda är väldigt fokuserade på det vi vill ha, det har vi gemensamt.

Sune är inte det minsta finsk

Det Sune åtminstone inte har är finska rötter, som Elis Gerdt har. Sune Andersson säger visserligen en hel mening på finska i den nyaste filmen, men han förstår inte själv vad han säger.

- Nej han är väldigt svensk, hundra procent svensk. Hela familjen känns som en väldigt typiskt svensk familj.

- Men min mamma är finsk, jag talar finska med min bror också, jag har gått på finskt dagis och går i sverigefinsk skola.

Efter Sverigefinska skolan vill Elis Gerdt gå i samma vanliga gymnasium där hans bror går, men när han blir äldre vill han gärna jobba inom film.

Elis Gerdt spelar Sune Andersson.
Elis Gerdt blir igenkänd ganska ofta i Stockholm, också i bussen på väg till intervjun med Svenska Yle. Elis Gerdt spelar Sune Andersson. Bild: Frida Lönnroos Sune Andersson,Elis Gerdt

- Jag tror jag vill fortsätta med skådespeleri, eller i alla fall jobba i filmbranschen. Det är ett så unikt jobb, det är aldrig samma saker man gör på två dagar, det är väldigt kreativt.

Det är ett så unikt jobb, det är aldrig samma saker man gör på två dagar

Men för tillfället ser livet ganska normalt ut, tycker 13-åringen.

- Jag gillar att vara i skolan, jag tycker det är väldigt kul att umgås med folk där. Jag tycker om att cykla och spela datorspel. Och lyssna på musik. Jag samlar på gamla vinylskivor.

Hurdana?

- Väldigt olika, jag har fått några gamla Beatlesskivor av min mamma, och så har jag lite gammal svensk punkrock. Så det är en massa olika.

Skulle Sune samla på gamla vinylskivor?

- Nej, verkligen inte.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje