Hoppa till huvudinnehåll

Finland uppnådde minimimålet – chefstränaren Ola Lindgren ser fram emot tuffare matcher: "Måste höja ribban"

Ola Lindgren blickar åt sidan.
Ola Lindgren. Ola Lindgren blickar åt sidan. Bild: Handbollsförbundet/Newspix/Tomi Hänninen Ola Lindgren,Finlands herrlandslag i handboll

Det blev seger i returmötet hemma mot Georgien och Finlands herrlandslag i handboll kan se fram emot spel i det egentliga EM-kvalet nästa höst. Chefstränaren Ola Lindgren tycker att Finland gör framsteg.

Det blev klara siffror då Finlands handbollsherrar tog emot Georgien i dagens ödesmatch i EM-kvalets andra runda.

Efter en överkörning i den andra halvleken vann Finland med hela 37–21 och får därmed fortsätta till EM-kvalets tredje runda nästa höst.

Chefstränaren Ola Lindgrens känslor efter segern i returmötet? Glädje.

– Speciellt glad är jag för prestationen i andra halvlek. Jag tycker ändå att vi också gör en bra första halvlek, men vi är lite ivriga slänger bort lite för många bollar i kontringarna. Vi ville så mycket helt enkelt.

– När vi fick utdelning i andra halvlek så flöt det på och vi sprang sönder dem. Det var kul att se hur killarna genomförde andra halvlek, säger Lindgren till Yle Sporten.

Märkets det inom laget att det här var den viktigaste kvalmatchen under din tid under din tid med Finland?

– Lite, men vi skaffade oss ett väldigt fint utgångsläge med matchen nere i Georgien och vi försökte inte vaggas in i någon falsk säkerhet. Vi bestämde oss att vi måste jobba hårt i varje situation, sätta press på dem och trycka upp tempot.

– I matchen i Georgien tillät domarna att de fick dra ned på tempot, men här blev det lite mer tempo och det gynnade oss. Vi ville gärna ha högt tempo och springa mycket.

"Måste höja ribban"

Är det någon enskild spelare i det finländska laget som du vill lyfta fram från dagens match?

– Jag tycker att detta är en laginsats med ett bra försvarsspel. Mäkelä har varit otroligt bra i målet i tre matcher, men i dag kommer Patrik (Roslander) in och gör en fantastisk match, hyllar Lindgren.

Man kan väl säga att minimimålet nu är uppnått, känner du någon lättnad gällande det?

– Om man på längre sikt vill utvecklas som lag så måste man möta bättre motståndare och det har vi inte gjort nu i kvalet. Man måste höja ribban och det gör man genom att möta bra lag för att se vad som krävs och vilka brister man har

– Det är som jag sagt många gånger; i förra kvalet hade vi noll poäng och för att ha en realistisk chans att gå vidare måste man ha en sju-åtta poäng och det är mycket. Men vi är i alla fall där och det är otroligt kul, säger chefstränaren.

Patrik Roslander försöker rädda en boll.
Patrik Roslander. Patrik Roslander försöker rädda en boll. Bild: Handbollsförbundet/Newspix/Tomi Hänninen Finlands herrlandslag i handboll,patrik roslander

Ända sedan dag ett har du efterlyst tuffare försvarsspel. Nu har du åtta tävlingsmatcher i bagaget, tycker du att Finland har börjat göra vad du vill i försvarsändan?

– Jag tycker att vi har haft goda ambitioner hela tiden. Problemet är väl att vi varit så otroligt ojämna i matcherna och det har ställt till det för oss flera gånger, minns Lindgren.

– Det andra vi jobbat hårt med är omställningsspelet, att få lätta mål och sätta tryck hela tiden. Sedan tycker jag att det blivit lite bättre försvarsmässigt också.

Hur bedömer du de sex tävlingsmatcher ni haft på 19 dagar som helhet?

– Jag tycker att grabbarna gjort det bra. Vi har haft tidiga flygningar och lite sjukdomar inom laget, men vi har hanterat det på ett bra sätt, alla har varit professionella och jobbat från dag ett för att bli bättre.

– Jag tycker att vi tagit små steg hela tiden, menar Lindgren.

Ola Lindgren instruerar finländska spelare omkring honom.
Ola Lindgren instruerar finländska spelare omkring honom. Bild: Handbollsförbundet/Newspix/Tomi Hänninen Ola Lindgren,Finlands herrlandslag i handboll

Träningsmatcher på våren

Hurdan känsla har du kring högerbackspositionen? Är det värt att köra med vänsterhänta Miro Koljonen eller är det läge att nästa höst ha en högerhänt spelare där?

– Vi spelade mycket med högerhänta i dag. Man får ju inte samma bredd och flyt i spelet, så det skulle gälla att få fram någon högernia,

– Miro har ju tagit den rollen och gjort det bra, även om han är kantspelare.

Är Ian Martin ditt klara förstaval som spelfördelare?

– Där är det också lite konkurrens, Oscar Kihlstedt har också varit med och visat framfötterna lite.

– Att Ian fick spela så mycket i dessa matcher hänger ihop med hans försvarsspel. Han gör det otroligt bra och klarar man mot man-situationerna, men all konkurrens är alltid bra för ett lag.

Ian Martin håller bollen i handen.
Ian Martin. Ian Martin håller bollen i handen. Bild: Handbollsförbundet/Newspix/Tomi Hänninen Finlands herrlandslag i handboll,ian martin

Inför höstens kvalspel hoppas Lindgren att laget ska hinna träffas både på våren och sommaren.

– Vi ska se till att få någon typ av verksamhet i april, några träningsmatcher.

– Sedan hoppas jag att vi i juni får till någon typ av fystester för att se om vi behöver lägga ned någon kraft där. Där blir det nog mer inriktat på kondition och testverksamhet, om vi får igenom det, planerar Lindgren.