Hoppa till huvudinnehåll

Fyra lankeser dansar i Karis - Hurja Piruetti firar 25 år med nytt samarbete

Fyra dansare från Sri Lanka besöker Hurja Piruetti.
Fyra dansare från Sri Lanka är på besök i Karis i två månader. I bakgrunden: Lakshitha Peiris, S. Harshana och Namal Sandusen. I förgrunden: Philip Joel Peter. Fyra dansare från Sri Lanka besöker Hurja Piruetti. Bild: Marica Hildén / Yle Karis,Västnyland,Raseborg,Namal Sandusen

Dansinstitutet Hurja Piruetti i Karis fyller 25 år och firar med ett nytt internationellt projekt. Fyra dansare från Sri Lanka är på besök i två månader.

Det var kolmörkt när Philip Joel Peter, S. Harshana, Lakshitha Peiris och Namal Sandusen landade i Finland.

De hade ingen aning om hur det såg ut omkring dem då de anlände till Karis söndagen den 12 januari, men i dagsljus så ser omgivningen riktigt trevlig ut, säger de.

Hurja Piruetti i Karis har besök av dansare från Sri Lanka. Dansarna får veta vilken sorts mat Hurja Piruetti bjuder på i dansstudion.
Hurja Piruettis rektor Katja Köngäs (till vänster) och dansare Shanti Grönholm (till höger) visar de lankesiska dansarna vad som finns att äta under välkomstfesten. Hurja Piruetti i Karis har besök av dansare från Sri Lanka. Dansarna får veta vilken sorts mat Hurja Piruetti bjuder på i dansstudion. Bild: Marica Hildén / Yle Karis,Västnyland,Raseborg,katja köngäs

Projektet som dansgästerna deltar i går ut på att de får lära känna den finländska grundutbildningen i danskonst tillsammans med Hurja Piruettis lärare och elever.

Samtidigt får de studera engelska på Lärkkulla folkakademi. Det slutliga målet är att delta i en dansfestival i Kajana i månadsskiftet januari-februari.

Dansarna valdes ut med hjälp av tävlingen City of Dance som sändes på tv i Sri Lanka.

Hurja Piruetti i Karis har besök av dansare från Sri Lanka.
Dansarna från Sri Lanka kan prata sitt eget modersmål med Sathis Hettithantri som är en av Hurja Piruettis danslärare. Han är också en av projektledarna för det nya samarbetet med Sri Lanka. Derana tv:s producent Pathirannahalage Keerthi Nandana (i blå skjorta) filmar dansarna under några veckor. Hurja Piruetti i Karis har besök av dansare från Sri Lanka. Bild: Marica Hildén / Yle Karis,Raseborg,Västnyland,Lakshitha Peiris

Det är en ny upplevelse att studera och dansa utomlands, men de ser det som en bra chans att få dansa och lära sig engelska samtidigt.

- Resan är en stor möjlighet och vi tänker ta vara på allt. Det är förstås tufft att åka iväg hemifrån, men det lönar sig att jobba hårt.

Hurja Piruettis dansare och dansarna från Sri Lanka har övat på samma dans på olika orter. Nu ska de få ihop danserna till en helhet.

Katja Köngäs från Hurja Piruetti ser till ett en grupp dansare är redo för fotografering.
Hurja Piruettis rektor Katja Köngäs samlar ihop dansarna för en gruppbild innan det är dags för välkomstfestens dansuppvisningar. Katja Köngäs från Hurja Piruetti ser till ett en grupp dansare är redo för fotografering. Bild: Marica Hildén / Yle Karis,Västnyland,Raseborg,katja köngäs

Ellen Sundström och Shanti Grönholm är två av dansarna som ska delta i festivalen i Kajana.

Dansen som Hurja Piruetti övat på är dramatisk, säger Shanti Grönholm.

- Den visar också personligheter. Vi elever har fått har skapa mycket eget i dansen. Dansarna från Sri Lanka visar traditionella rörelser, medan vi står för den moderna dansen.

Ellen Sundström säger att hon älskar det här sättet att jobba, och ser fram emot att skapa en gemensam dans efter alla övningar.

Balettdansöser som dansar Giselle på Hurja Piruetti.
Ellen Sundström, längst till höger, dansade operan Giselle på välkomstfesten. Balettdansöser som dansar Giselle på Hurja Piruetti. Bild: Marica Hildén / Yle Karis,Västnyland,Raseborg,giselle opera

Hurja Piruetti har redan i 20 år sysslat med kulturutbyte, men det är första gången dansinstitutet har utbyteselever i Karis.

Katja Köngäs, rektor för Hurja Piruetti, berättar att hon och dansläraren Sathis Hettithantri, som är från Sri Lanka, i många år pratat om ett samarbete med hans hemland.

- Nu finns det en möjlighet eftersom Derana tv i Sri Lanka hjälper till.

Tv-kanalen betalar dansarnas resa till Finland, medan Hurja Piruetti står för kost och logi.

En grupp med flickor och pojkar som dansar i Hurja Piruetti.
Olika grupper dansade på Hurja Piruettis fest för gästerna från Sri Lanka. En grupp med flickor och pojkar som dansar i Hurja Piruetti. Bild: Marica Hildén / Yle Karis,Västnyland,Raseborg,hurja piruetti

Katja Köngäs ser fram emot att få visa olika dansgrenar för lankeserna.

- De ska också få undervisa oss. De dansar break dance, street dance och folkdans, medan vi dansar mera moderna danser.

Hurja Piruettis dansare Shanti Grönholm tycker att det låter väldigt spännande att alla får undervisa.

- Då blir det på riktigt ett utbyte. Jag hoppas få lära mig mera rytmkänsla, jag tycker att vi inte har det på samma sätt som de. Vi lär oss dans på ett tekniskt sätt, medan jag tror att de lär sig mera på känsla.

Pojkar dansar i Hurja Piruetti.
Hurja Piruetti firar 25 år och gör det med bland annat ett nytt samarbetsprojekt med Sri Lanka. Gästerna ska få lära sig hur dansen ser ut i Finland. Pojkar dansar i Hurja Piruetti. Bild: Marica Hildén / Yle Karis,Västnyland,Raseborg,hurja piruetti

Katja Köngäs vill inte bara lära ut den finländska grundutbildningen i danskonst.

- Jag vill visa hur vi gör här i Västnyland och hur Hurja Piruetti fungerar.

I den här videon kan du se Philip Joel Peter, S. Harshana, Lakshitha Peiris och Namal Sandusen dansa.

Dansinstitutet planerar att åka till Sri Lanka i oktober.

Både Ellen Sundström och Shanti Grönholm är på väg till Sri Lanka.

- Det ska bli intressant att se hur dansen uppfattas i en annan kultur. Dans har en större roll i Sri Lanka än i Finland, så det ska bli intressant att se hur det avspeglar sig.

Resan är dyr och innebär mycket arbete för Hurja Piriettis dansare.

- Vi har grupper som samlar in pengar, de säljer bland annat choklad och strumpor. Vi ansöker också om bidrag och hoppas att vi inte ska behöva betala något med egna pengar, säger Katja Köngäs.

Flickor och pojkar dansar i Hurja Piruetti.
Hurja Piruettis dansare bytte snabbt kläder för att dansa i uppvisning efter uppvisning. Flickor och pojkar dansar i Hurja Piruetti. Bild: Marica Hildén / Yle Karis,Västnyland,Raseborg,hurja piruetti

Nytt för i år är också ett intensifierat samarbete med Lärkkulla folkakademi. Dansinstitutet upplåter sedan tidigare lokaler åt folkakademins musikelever, men nu gäller samarbetet även språk.

Vad kan de båda parterna få ut av samarbetet?

Det är svårt sätt säga, svarar Juhani Jäntti, rektor för Lärkkulla folkakademi.

- Vi har varit, är och kommer att vara en internationell folkakademi och öppna för allt samarbete. Det är svårt att säga vad vi lär av varandra, men jag hoppas på respekt, ödmjukhet och att man lär sig förstå att vi är olika, men vi är människor.

Juhani Jäntti, katja Köngäs och Sathis Hettithantri.
Lärkkulla folkakademis rektor Juhani Jäntti, Hurja Piruettis rektor Katja Köngäs och dansinstitutets lärare Sathis Hettithantri. Juhani Jäntti, katja Köngäs och Sathis Hettithantri. Bild: Marica Hildén / Yle Karis,Västnyland,Raseborg,sathis hettithantri

Katja Köngäs hoppas att samarbetet fortsätter.

- Det är viktigt att lokala aktörer jobbar tillsammans. Vi har starka krafter här på orten.

Läs också