Hoppa till huvudinnehåll

"Jag blir ännu gråtfärdig ibland när jag tar fram nycklarna ur väskan och öppnar hemdörren"

Hima & Stradas stadsguidningar suddar ut fördomar om bostadslöshet

Hima & Stradas stadsguider som upplevt bostadslöshet visar vad som egentligen händer på Helsingfors gator. Vad missar du då du skyndar förbi i vardagen? En annorlunda stadsvandring ger nya synvinklar på en annars bekant omgivning. Det här är Paulas och Poitsus berättelser.

Egenlands Resmål, Klicka här för att se alla resmål på kartan.
Egenlands Resmål, Klicka här för att se alla resmål på kartan. kartor
Grafik: blått streck, på mitten blåa blad
Grafik: blått streck, på mitten blåa blad grafik,egenland_lehdet
Grafik, blått streck, till höger blåa moln
Grafik, blått streck, till höger blåa moln grafik,egenland_pilvet

Pertti "Poitsu" Stenman: Kring Kurvan

“Under min rundvandring i Berghäll och Hermanstad promenerar vi allt som allt två kilometer och stannar på sju olika ställen. De olika hållplatserna kan variera lite från gång till gång.

Under guidningarna har vi bland annat skuffat ut bilar som har fastnat i snöhögar och vi har träffat på kändisar. Ibland händer det att någon utomstående kommer oombedd och håller en par minuters egen demonstration.

Det gör inget. Vi måste respektera det faktum att gatan tillhör alla, dygnet runt.

Torget vid ingången till Sörnäs metrostation har många namn. På kartan heter det Vasaskvären. I folkmun kallas det Piritori (Tjacktorget). Kärt barn har många namn. Själv har jag använt och sålt amfetamin här på 1990-talet.

I dag är hjälpverksamheten i kvarteret aktiv. Här finns olika stödboenden, internetcafét Hard Luck och Kalkkers nattcafé och anonyma alkoholister och narkomaner håller möten.

Men var är då den plats som i folkmun kallas Kurvin, eller Sörnäskurvan? På kartan finns inget sådant namn. Jo, det är platsen där Tavastvägen kröker sig och det är så som stället har fått sitt namn; Kurvi, Kurvan, Kanten eller Hörnet. På finska betyder Kantti dessutom mod.

Här brukade typerna som rörde sig på gatorna fråga 'har du mod att komma till kanten?', på finska: 'onks sulla kanttia tulla kanttiin?'.

De äkta Berghällborna hade sitt eget språk, ett låtsasspråk som de använde sig av, vedespråket. Med hjälp av det kunde man testa om folk var från Berghäll eller Alphyddan på riktigt, eller om de bara låtsades.

Mies osoittaa jotakin vieressään oleville ihmisille kadulla, taustalla näyteikkuna.
Pertti “Poitsu” Stenman är guide för rundturen kring Sörnäskurvan. Mies osoittaa jotakin vieressään oleville ihmisille kadulla, taustalla näyteikkuna. Bild: Yle / Kaisa Kumpula bostadslöshet,bostadslösa,Helsingfors,Berghäll,Åshöjden, Helsingfors,Helsingegatan,ville,turism

Metroasema, jonka ovesta kävelee ihmisiä aukiolle, jossa on myös poliisi sekä poliisiauto.
Vasaskvären har många smeknamn. Metroasema, jonka ovesta kävelee ihmisiä aukiolle, jossa on myös poliisi sekä poliisiauto. Bild: Yle / Kaisa Kumpula Helsingfors,Sörnäs,Sörnäs metrostation,Polis,polisfordon,Berghäll

Kadulla kävelee nainen ja mies, jotka kantavat suuria pehmoleluja. Taustalla kävelee myös pariskunta, joilla lastenvaunut.
Kadulla kävelee nainen ja mies, jotka kantavat suuria pehmoleluja. Taustalla kävelee myös pariskunta, joilla lastenvaunut. Bild: Yle / Kaisa Kumpula Helsingfors,ungdomar,Berghäll,Åshöjden, Helsingfors,Vasaskvären

"På 1980-talet sålde jag olaglig sprit. På den tiden stängdes krogarna i Berghäll redan klockan ett på natten. Om ett glatt sällskap ville fortsätta festen, men spritlagret hemma var tomt, så kom de hit och köpte.

Om nätterna lärde jag mig tyda vad som hände på gatorna. Jag visste vem som var på väg på jobb till bageriet, jag visste vem som var mångalen eller annars bara galen. Och jag visste vem som behövde sprit.

Jag har tillbringat över tio år av mitt liv i fängelse, fyra av dem i Helsingforsfängelset i Hermanstad. Då, på den tiden fanns där fortfarande så kallade baljceller, där folk var tvungna att uträtta sina behov i plastämbar.

Men för mig var fängelset inte alls en dålig plats. Jag var typen som behövde regler och rutiner i livet - och det fanns det gott om bakom galler.

Visst kan gatan också kännas trygg, den var mitt hem en tid. Men gatan är full av överraskningar. Du kan aldrig veta vad som händer härnäst, speciellt då du lever det kriminella livet.

Utan att du vet ordet av kan en lugn stund avbrytas av en smäll, snuten stormar in med bojorna i högsta hugg. Allt du har kan vara borta på en minut.

Det som skrämde mig mest var när mitt efternamn plötsligt stod på postlådan.

"En tredjedel av fångarna som friges har ingen bostad då de kommer ut ur fängelset. Är man dessutom en sådan typ som jag, ber man inte ens om hjälp.

Min fängelsespiral bröts när jag fattade att jag var tvungen att släppa allt gammalt och tänka om. Jag hade inte rätt till någonting för jag hade brutit mot alla tänkbara regler.

Jag fick hjälp då jag var redo att ta emot hjälpen. Då jag insåg att jag dessutom var värd att få hjälp, så fick jag en ryggrad till på köpet.

Då jag fick min första lägenhet var jag rädd för att vara där. Det som skrämde mig mest var när mitt efternamn plötsligt stod på postlådan. Jag var tvungen att lära mig bo på egen hand, i en egen bostad. Jag behövde hjälp bland annat med att betala räkningar.

Till slut förstod jag att även om jag inte längre var bostadslös, så var jag fortfarande hemlös. Det inre hemmet saknades. När jag väl lärde mig förstå mig själv, klarade jag av att hitta mitt hem och den inre värme som det innebar.”

Etualalla keltaisia tulppaaneja, takana ihmisiä seisomassa puistossa.
I parken vid Åstorget såldes olaglig sprit. Etualalla keltaisia tulppaaneja, takana ihmisiä seisomassa puistossa. Bild: Yle / Magnus Wikström bostadslöshet,bostadslösa,Helsingfors,Berghäll,Ås, Helsingfors stad,parker,turism,sevärdheter

Portti, jonka takana suuri punatiilinen rakennus.
Helsingfors fängelse Portti, jonka takana suuri punatiilinen rakennus. Bild: Yle / Kaisa Kumpula Helsingfors,Helsingfors fängelse,vår,grind
En bostadslös människa är inte alltid mannen i 50-års åldern som går omkring med sin plastkass.― Paula Pura
Grafik: rand med blåa fjädrar till höger
Grafik: rand med blåa fjädrar till höger Grafik,egenland_höyhen

Paula Pura: Borta i Böle

“Jag var bostadslös i allt som allt två år då jag var kring tjugo. Jag använde amfetamin dagligen och jag var i riktigt dåligt skick.

För mig handlade det om en period på tio år, då jag inte fick den hjälp jag behövde. Det i sin tur ledde till ätstörning och vidare till substansmissbruk.

Efter gymnasiet var mina förväntningar på mig själv ofantligt stora och jag klarade inte av att uppfylla dem. Jag kände en stor otillräcklighet då jag inte heller gjorde de saker som samhället förväntade sig.

Min rundtur börjar vid Fredsstationen i Böle. Den representerar det gamla trä-Böle som det inte finns mycket kvar av längre.

Mitt emot Fredsstationen finns å andra sidan en byggnad som representerar 1970-talets betongbrutalism. Och till vänster syns köpcentret Tripla, nyaste nytt.

Som bostadslös tillbringade jag mycket tid bland annat på tågstationer. Jag ville bara titta på folk som gick förbi. Det fick mig att tro på att det verkligen var möjligt att bli en del av människorna och samhället igen, även om jag inte klarade av det just då. Ibland behövde jag däremot ett gömställe.

På vintern åkte jag ofta med allmänna transportmedel, spårvagn till exempel. Jag bara åkte runt och runt. Till och med flygplatsen vistades jag på. Om somrarna var det förstås lättare att hänga i parker och utomhus.

Jag kan ännu bli gråtfärdig ibland när jag tar fram nycklarna ur väskan och öppnar dörren.

"Jag hade behövt hjälp som var lättillgänglig, med låg tröskel. Till exempel nödinkvartering för enbart kvinnor. Jag vågade inte gå till ställen som var öppna för både kvinnor och män. Skyddshemmen hade jag inte rätt till.

Jag behövde och ville ha hjälp, men jag skämdes över min situation. Slutligen försökte jag ta kål på mig själv med droger. Lyckligtvis hade jag tur och fick en plats på ett gruppboende där jag fick återhämta mig utan droger.

Den vägen fick jag slutligen en egen hyresetta, som jag nu har börjat kalla för mitt hem. Det är det största för mig. Det är ingen självklarhet att jag ska kunna känna mig så trygg någonstans.

Jag kan ännu bli gråtfärdig ibland när jag tar fram nycklarna ur väskan och öppnar dörren.

Nuori nainen lähikuvassa, taustalla katu, ihmisiä ja pensaita.
Paula Pura Nuori nainen lähikuvassa, taustalla katu, ihmisiä ja pensaita. Bild: Yle / Kaisa Kumpula bostadslöshet,bostadslösa,Helsingfors,Västra Böle,Böle, Helsingfors stad,ungdomar,turism

Vanha keltainen puurakennus, jonka takana häämöttää uudempia kerrostaloja.
Gammalt och nytt i Böle. Vanha keltainen puurakennus, jonka takana häämöttää uudempia kerrostaloja. Bild: Yle / Kaisa Kumpula Helsingfors,Böle, Helsingfors stad,Östra Böle, Helsingfors,Mall of Tripla,betongbyggnader,Rauhanasema

Betoninen jalankulkusilta, jossa katutaidetta ja hissi.
Östra Böle är känt för sin gatukonst. Betoninen jalankulkusilta, jossa katutaidetta ja hissi. Bild: Yle / Kaisa Kumpula Helsingfors,Böle, Helsingfors stad,Östra Böle, Helsingfors,gatukonst,stadsplanering

Istuvaa naista kuvaava veistos kerrostalon edustalla.
Kauko Räsänens staty i Östra Böle, representerar för Paula medlidande och kärlek. Istuvaa naista kuvaava veistos kerrostalon edustalla. Bild: Yle / Kaisa Kumpula Helsingfors,Böle, Helsingfors stad,Östra Böle, Helsingfors,skulptur,Kauko Räsänen

"Som guide för Hima & Stradas stadsrundvandringar vill jag berätta om unga kvinnors bostadslöshet och psykiska sjukdomar. Även om bostadslösheten överlag minskar, har 25-åriga kvinnors bostadslöshet ökat.

Det här är inte socialpornografi eller fattigdomsturism, vi vill väcka förståelse och medkänsla.

Tanken med de här rundturerna är också att komma åt folks förutfattade meningar om bostadslöshet. Hurudan är en bostadslös människa? Det är inte alltid mannen i 50-års åldern som går omkring med sin plastkass.

För många är Böle ett genomfartsställe. Många jobbar här. På mina guidade vandringar ser många Böle med helt nya ögon. Folk säger saker som 'inte visste jag att det här fanns här', eller 'jag hade ingen aning om att man kunde komma hit'.

Det känns fantastiskt att kunna visa upp nya sidor av Böle. Mina berättelser vaknar till liv och fina diskussioner föds.

På min rundtur kan man identifiera sig med de känslor som jag kände som bostadslös. Hur det kändes att konstant vara otrygg, och att samtidigt skämmas över att inte vara kapabel till ett normalt liv.

Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle stå här och prata om mina erfarenheter framför folk. Men här är jag. Genom att prata om det har skammen försvunnit.

För min del hoppas jag att jag har lyckats sudda ut fördomar som existerar om bostadslöshet.”

Kallio, jonka reunalla aita ja maassa kukkii violetteja kukkia. Alhaalla näkyy katu, puita, ihmisiä ja rakennuksia.
Västra Böle med sina parker byggdes under åren 1979-1989. Kallio, jonka reunalla aita ja maassa kukkii violetteja kukkia. Alhaalla näkyy katu, puita, ihmisiä ja rakennuksia. Bild: Yle / Kaisa Kumpula Helsingfors,Västra Böle,Böle, Helsingfors stad,parker,städer

Kallioinen puisto, katuja ja taloja ilmasta kuvattuna.
I Västra Böle är bilarna undangömda i parkeringsgrottor. Kallioinen puisto, katuja ja taloja ilmasta kuvattuna. Bild: Yle / Magnus Wikström Helsingfors,Västra Böle,Böle, Helsingfors stad,parker,flygbilder

Joukko naisia ja miehiä seisovat ylikulkusillalla ja nojaavat kaiteeseen. Taustalla rakennuksia ja puita.
Paula guidar i Böle. Joukko naisia ja miehiä seisovat ylikulkusillalla ja nojaavat kaiteeseen. Taustalla rakennuksia ja puita. Bild: Yle / Kaisa Kumpula bostadslöshet,bostadslösa,Helsingfors,Böle, Helsingfors stad,ungdomar,Östra Böle, Helsingfors,overpass

Hima & Strada

  • På Hima & Stradas stadsvandringar får man bekanta sig med Helsingfors tillsammans med guider som själva har upplevt bostadslöshet.
  • Stadsguiderna har valt en för dem själva betydelsefull stadsdel och berättar om området ur en personlig synvinkel.
  • För tillfället ordnas guidade rundvandringar i Sörnäs, Böle, Månsas, Fiskehamnen och Rödbergen.
  • De guidade rundturerna är gratis, men förhandsanmälning krävs. Det är fritt fram att ge dricks till guiden efter stadsvandringen.
  • Mera info på Hima & Stradas webbsidor.

Översättning: Hanna Berndtsson-Hera
Grafik: blått streck, på mitten blåa blad
Grafik: blått streck, på mitten blåa blad grafik,egenland_lehdet

Egenland – en kulturreseguide till Finland

  • Ni, publiken, har tipsat oss om udda platser, spännande personer och roliga evenemang som skulle förtjäna mer uppmärksamhet.
  • Hittills har vi fått in mer än 4000 tips av er, och vi väljer ut de mest intressanta av dem.
  • Bekanta dig med över 100 spännande resmål på Yle Arenan eller med hjälp av Egenlands karta.
  • Artiklar om alla resmål i denna kulturreseguide finns på Egenlands webbsida, och också på finska.
  • Följ oss på instagram: @egenland!