Hoppa till huvudinnehåll

Liggande skyttet bäddade för en bra jaktstart – men sedan kom bommarna för Kaisa Mäkäräinen

Kaisa Mäkäräinen skidar.
Kaisa Mäkäräinen. Kaisa Mäkäräinen skidar. Bild: imago images/Camera 4/ All Over Press Kaisa Mäkäräinen,Världscupen i skidskytte,skidskytte

Kaisa Mäkäräinen hade häng på en placering bland de tio bästa i dagens jaktstart. Men som så många gånger tidigare var det stående skyttet hennes akilleshäl. Mäkäräinen åkte på tre straffrundor i tävlingen.

Utgångsläget var inget att hurra över för Kaisa Mäkäräinen i Ruhpolding. Den svaga insatsen i sprinten tidigare i veckan gjorde att hon startade långt efter de bästa i dagens jaktstart.

Mäkäräinen gick ut i spåret som 33:e åkare och hade ett fyrtiotal sekunder upp till de tio främsta. Dit lyckades hon dock ta sig under den första halvan av loppet.

Finländskan var säkerheten själv i det liggande skyttet och prickade samtliga tio tavlor samtidigt som hon hade bra fart under skidorna.

En ganska så framskjuten placering fanns inom räckhåll men i det stående skyttet kom bommarna. I det första stående skyttet missade hon ett skott, i det andra blev det två straffrundor och Mäkäräinen rasade ur topp-tio.

– Jag är fortfarande osäker i stående skyttet. Om jag har en bra dag kan det gå vägen men jag börjar skaka ganska så lätt. Det gjorde jag i dag och därför var det svårt, säger Mäkäräinen till Yle.

Mäkäräinen låg på 20:e plats då hon gick ut på det sista varvet men in mot mål lyckades hon knipa fem placeringar och gick i mål på 15:e plats.

– Det har varit en svår vecka, säger Mäkäräinen som varit förkyld inför sprinten.

Världscupledaren Tiril Eckhoff var i en klass för sig och knep säsongens sjätte seger. Eckhoff bommade ett skott och vann med 46 sekunder före Paulina Fialkova.

Bakom Eckhoff och Fialkova blev det trippelt Sverige. Hanna Öberg slutade trea, Johanna Skottheim fyra och Linn Persson femma.

Suvi Minkkinen bommade tre skott i tävlingen men gjorde trots det sin bästa insats i karriären. Minkkinen klättrade två placeringar och gick i mål som 29:e dam.

Resultat, jaktstart:

1. Tiril Eckhoff NOR 34.08,7 (1)
2. Paulina Fialkova SVK + 46,3 (2)
3. Hanna Öberg SWE + 55,1 (2)
4. Johanna Skottheim SWE + 57,3 (1)
5. Linn Persson SWE +1.02,6 (1)
6. Denise Herrmann GER +1.11,8 (3)
7. Monika Hojnisz POL +1.12,1 (2)
8. Vita Semerenko UKR +1.13,1 (0)
9. Marte Oilsbu Röiseland NOR +1.38,5 (3)
10. Susan Dunklee USA +1.39,7 (3)
-----------------------
15. Kaisa Mäkäräinen FIN +2.01,1 (3)
29. Suvi Minkkinen FIN +2.41,4 (3)