Hoppa till huvudinnehåll

Miljö, skärgård och historia får ett år till – Naturum i Ekenäs håller öppet trots allt

Kvinna öppnar dörren till ett hus.
Allt tyder nu på att naturumet håller dörren öppen också hela året 2020. Föreståndaren Lotta Söderlund känner glädje och lättnad. Kvinna öppnar dörren till ett hus. Bild: Yle / Patrik Rosström naturum,Ekenäs skärgårds nationalpark,Ekenäs skärgård,Forststyrelsen,Ekenäs,Raseborg,miljöfostran,gnägget

Det är med darr på stämman och ett brett leende som Lotta Söderlund kommer med beskedet. Naturum i Ekenäs får ett fortsatt liv också hela året 2020.

– Jag är så glad! Allt har varit oklart så länge.

Det är lördag morgon och auditoriet är fullsatt. En visning av en dokumentär om Helene Schjerfbeck ska precis inleda lördagens filmkavalkad inom ramen för Ekenäs Filmfest när Lotta Söderlund tar till orda.

– Välkomna! I gårkväll fick jag äntligen besked. Min närmaste chef ringde och vi fortsätter med verksamheten här också i år!

En spontan applåd. Några utropar bravo! En annan ropar hurra!

Framtiden för Naturum i Ekenäs har varit mycket oviss. Ännu för en månad sedan, i december 2019, hette det att Forststyrelsens hyresavtal med Raseborgs stad tar slut den 31 januari 2020.
Och därmed också verksamheten i Forststyrelsens regi.

Hyresavtalet är inte undertecknat

Utvecklingschef Jennifer Gammals vid Raseborgs stad bekräftar att allt just nu tyder på att naturumet och Forststyrelsen kommer att finnas i byggnaden också under hela 2020. I någon form. Exakt hur är ännu oklart.

– Inga avtal är undertecknade och ännu återstår politiska beslut men jo, vi har fört diskussioner med Forststyrelsen och också med andra aktörer, konstaterar Jennifer Gammals.

Så mycket mer än det vill och kan hon inte säga just nu.

Jennifer Gammals
Jennifer Gammals, utvecklingschef vid Raseborgs stad, påpekar att avtal ännu ska undertecknas. Jennifer Gammals Bild: Christoffer Westerlund / Yle Raseborg,Utvecklingschef,utveckling,jennifer gammals

– Det ser mycket bra ut och vid staden har vi jobbat hårt med det här. Går det som vi vill så blir det fortsatt liv i byggnaden.

Byggnaden från 1840-talet är för många mer känd som landets första diskotek Gnägget.

Gnägget stängdes 1991 då det gamla tullmagasinet i Stallörsparken höll på att glida ner i hamnbassängen. Naturum i Forststyrelsens regi öppnades 1995.

Sedan dess har naturumet varit ett centrum för information om Ekenäs skärgårds nationalpark och Östersjön. Skolklasser, turister och andra har fått lära sig om natur, miljö och djurliv.

Lotta Söderlund har guidat folk i naturumet i 19 år nu.

– Det är så jätteskönt att det här får en fortsättning, säger hon.

En glad kvinna.
Lotta Söderlund är lättad och glad. Efter en lång tid av ovisshet ser hon nu fram emot att fortsätta lära unga om naturen och skärgården. En glad kvinna. Bild: Yle / Patrik Rosström naturum,Ekenäs skärgårds nationalpark,Ekenäs skärgård,Forststyrelsen,Ekenäs,Raseborg,miljöfostran,gnägget

– Vi kommer åtminstone att fortsätta med att på beställning ta emot grupper som till exempel skolklasser och andra intresserade.

– Och som det nu ser ut kommer också dörren att stå öppen så gott som alla dagar från kring midsommar till mitten av augusti då skolorna börjar igen.