Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutsläsning: Elis Gerdt gör succé i Sunefilmerna, här är megatrenderna inom hälsa, vitsvanshjorten: en gåva eller förbannelse?

Elis Gerdt spelar Sune Andersson.
Elis Gerdt. Elis Gerdt spelar Sune Andersson. Bild: Frida Lönnroos Sune Andersson,Elis Gerdt

Här kommer några lästips för söndagskvällen.

Jasu Jääskeläinen föddes för åtta år sedan – blind och utan näsa. Läkaren hade aldrig sett något tidigare. Det visade sig att han lider av det sällsynta syndromet BAM och han är veterligen den enda i Finland med sjukdomen. 300 000 finländare lider av sjukdomar som klassificeras som sällsynta.

Befolkningen föråldras, gamla sjukdomar återvänder, bakterier blir resistenta mot antibiotika, klimatångesten vänds i framtidstro och artificiell intelligens kommer in i sjukvården på allvar. De här fenomenen kommer att prägla världshälsan under det kommande decenniet, tror allmänläkaren Robert Bergholm.

Den dåliga mamman glorifieras i Finland, men varför? Och vad innebär glorifierandet av det “dåliga” moderskapet? Det undrar Ida Henrikson i sin essä. Hon skriver om moderskap som handling, identitet och frihet.

Den 13-årige skådespelaren Elis Gerdt är omtyckt av många. Han spelar Sune Andersson i filmerna om Sune. Gerdt talar finska med sin mamma och bror, men Sune är allt annat än finsk. Den första filmen om Sune som gjordes med Gerdt i huvudrollen blev den mest sedda svenska filmen på bio med över 440 000 besökare.

Vitsvanshjorten: en gåva eller förbannelse? Förr pratade man om att vitsvanshjorten var en amerikansk gåva – nu är den mer av en mardröm för många. Vitsvanshjortbeståndet i Finland har ökat i rekordfart, och jaktlicenserna har blivit betydligt fler.

Ha en fin fortsättning på söndagen!

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes