Hoppa till huvudinnehåll

Åklagare yrkar på hårda straff i penningtvättshärva – två av de åtalade kommer från Mellersta Österbotten

Tingsrätten i Karleby
Tingsrätten i Karleby Bild: Yle/Anette Forsström tvistemål

Rättegången kring en stor penningtvättshärva inleddes på måndagen i Karleby. Fyra män står åtalade för två fall av penningtvätt, varav det ena utfördes i Toholampi.
Två av de åtalade är bosatta i Mellersta Österbotten.

Rättegången mot de män som står åtalade för penningtvätt har inletts i tingsrätten i Karleby. Totalt har 4,3 miljoner euro som förvärvats genom kriminell verksamhet har rört sig från utlandet till Finland och tillbaka till utlandet.

Pengar har överförts både till andra europeiska länder och till Asien. Den största delen av pengarna är försatt i kvarstad.

Riskerar fyra års fängelse

Åklagaren yrkar på att den huvudmisstänkte mannen döms till tre års fängelse. Han är häktad och kommer även fortsättningsvis att hållas häktad, eftersom åklagaren anser att det finns en risk att mannen flyr.

För de andra åtalade yrkar åklagaren på straff som varierar mellan två års fängelse och ett halvt års villkorligt fängelse.

De åtalade nekar i sin tur till grov penningtvätt. De säger att de blev förvånade när pengarna dök upp på kontot och att de inte var medvetna om att pengarna kommer från olaglig verksamhet.

Att pengar rört sig till och från utlandet råder det däremot ingen tvekan om. De utländska företagen som är inblandade i penningtvätten är placeringsbolag.

Rörde sig om ett "lån"

Det första fallet uppdagades i somras när ett företag i Toholampi fick en överföring på fyra miljoner euro på sitt konto från ett utländskt företag. Enligt den åtalade var den stora summan en fullständig överraskning eftersom överenskommelsen gällde 400 000 euro.

Den åtalade säger att det var ett "lån" till företaget i Toholampi och att företaget i sin tur lånade vidare pengarna till ett kinesiskt företag. Ett direkt lån var enligt de åtalade inte möjligt på grund av politiska motsättningar mellan Kina och Hong Kong.

Pengarna kom från ett hotellbolag i Luxemburg. En anställd fick in epost hackad och på så vis sändes fel order till ägarbolaget och på så vis landade fyra miljoner euro på kontot i Toholampi. Därifrån fördes 800 000 euro vidare innan polisen frös kontot.

När polisen undersökte fallet i Toholampi uppdagades ytterligare ett fall i Helsingfors. Då var summan 309 000 euro. Pengarna kom bland annat från utländska spelvinster.

Överlät sina nätbankskoder

De utländska företagen lovade finländarna ersättningar för att de tog emot pengarna. De finländska företagens ägare överläti gengäld sina nätbankskoder. Det var en finländsk bank som reagerade på penningtransaktionerna och och gjorde en polisanmälan.

Polisen i Österbotten har rett ut brotten tillsammans med både centralpolisen och genom internationellt samarbete med polis- och rättsmyndigheter.

Dom i målet faller i slutet av januari.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten