Hoppa till huvudinnehåll

Ankaret till drivande skrotbåt hotade slita av sjökablar i Borgå - sjöbevakarna bogserade båten i hamn

Skrotbåten bogserad till bryggan invid Emsalö bro 15.01.20
Skrotbåten ligger förtöjd vid Emsalö Rastplats invid Emsalö bro. Skrotbåten bogserad till bryggan invid Emsalö bro 15.01.20 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,kräkelsundet

Skrotbåten har varit en välkänd syn vid Kräkelsundsviken i Borgå i många år.

Först stod den på land invid Borgå segelsällskaps område Kugghamn. För drygt fyra år sedan sjösattes båten och har sedan dess legat för ankar i Kräkelsundsviken.

Båtens ägare lovade då att båten ska segla iväg, men alltsedan den sjösattes har den legat för ankar i Kräkelsundsviken.

Skrotbåten bogserad till bryggan invid Emsalö bro 15.01.20
Skrotbåten, Emsalö bro och i bakgrunden Borgå sjöbevakningsstation. Skrotbåten bogserad till bryggan invid Emsalö bro 15.01.20 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,emsalö bro

Framför ögonen på sjöbevakare

I onsdags slet den sig i den hårda vinden och började driva. Vid den närbelägna Borgå sjöbevakningsstation såg man att båten drev och beslöt sig för att fånga in den.

- Ankaret gav efter och båten började driva mot ett område där det ligger mycket sjökabel på bottnen. För att förhindra att ankaret skulle slita av sjökablar, beslöt vi oss för att fånga in henne, säger överkustbevakare Tuomo Koskimies.

Båten ligger nu förtöjd vid bryggan vid Emsalö Rastplats alldeles intill Emsalö bro och mitt emot Borgå sjöbevakningsstation.

Skrotbåten bogserad till bryggan invid Emsalö bro 15.01.20
Köksredskap och elkablar hänger prydligt kvar på sina platser trots stormen. Skrotbåten bogserad till bryggan invid Emsalö bro 15.01.20 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,köksredskap
Skrotbåten bogserad till bryggan invid Emsalö bro 15.01.20
Skrotbåten och Emsalö bro. I bakgrunden Sköldvik. Skrotbåten bogserad till bryggan invid Emsalö bro 15.01.20 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,emsalö bro

Ägaren omedveten om vad som har hänt

Vid sjöbevakningsstationen har man inte kunnat kontakta båtens ägare.

- Ägaren har en postfackadress och vi har inget telefonnummer så vi har inte kunnat kontakta ägaren, säger Koskimies.

Koskimies säger vidare att sjöbevakningen tack vare sitt läge kan ha uppsikt över båten dagligen.

- Om vi ser att det börjar bli liv och rörelse på båten och att ägaren är på plats så åker vi direkt dit för att meddela vad vi tycker om saken, säger Koskimies.

Läs också