Hoppa till huvudinnehåll

Hasselhängen pryder redan träden och alen blommar – den milda vintern kan göra pollensäsongen lång: "Väldigt ovanligt att det redan finns pollen i luften"

Ett hasselhänge.
Hasselhängen kan redan skymtas i Finland. Det milda vintern kan göra livet svårt för pollenallergikerna. Ett hasselhänge. Bild: Lehtikuva/Handout Hassel,hasslar (släkte)

Dåliga nyheter för alla pollenallergiker: hasseln och alen blommar redan och om vädret fortsätter att vara så här milt kan pollensäsongen bli lång och jobbig, säger Anne Vuorenmaa som är sakkunnig på Allergi-, hud- och astmaförbundet.

– Jag har jobbat som sakkunnig i 20 år och så här tidigt har träden aldrig börjat blomma. Det är väldigt ovanligt att det redan finns pollen i luften, säger Vuorenmaa.

Pollen kommer främst till Finland med vinden från de mellersta delarna av Europa, till exempel från Nederländerna och Tyskland, där hasseln blommar. Det här sker en och en halv månad tidigare än vanligt, enligt Åbo aerobiologiska institutet.

Allergiker som är känsliga kan känna av pollen i luften.

De med björkallergi kan ha problem redan nu

Vuorenmaa säger att allergikerna kan få de normala symtomen: rinnig och kliande näsa, öronvärk och ögon som rinner.

– Nu är det en liten mängd pollen i luften, men då pollenmängden ökar, ökar också symtomen, säger Vuorenmaa.

En kvinna klädd i lila rock ler och tittar åt sidan. I bakgrunden syns gröna buskar, stenar och en grå byggnad.
Anne Vuorenmaa berättar att några hört av sig och undrat om det finns pollen i luften. En kvinna klädd i lila rock ler och tittar åt sidan. I bakgrunden syns gröna buskar, stenar och en grå byggnad. Bild: Yle pollenallergi,Anne Vuorenmaa
Björken blommar
De med björkallergi får ofta allergisymtom också av hassel och al. Björken blommar Bild: Stina Sirén/Yle hängen

Hon säger att enstaka allergiker redan varit i kontakt och varit förundrade över att de haft allergisymtom.

– De undrar om det verkligen redan kan finnas pollen i luften.

Hasseln börjar vanligtvis blomma i början av mars och alen efter det.

Vuorenmaa berättar att de flesta som har pollenallergi är allergiska mot björk. De får också symtom av hassel- och alpollen.

– Det lönar sig att hålla koll på pollenrapporterna så att man kan förbereda sig med läkemedel som är tillräckligt starka.

Pollensäsongen kan bli lång – om inte kylan kommer

Hur pollensäsongen kommer se ut beror på vädret.

– Just nu ser det ut som om den blir lång. Men om det blir kallt emellan så virvlar pollen inte på samma sätt och då kommer pollenet inte ha samma kraft. Det ska bli spännande att se.

Det kan hända att vi får nya trä- och växtslag som orsakar allergisymtom – till exempel malört som det finns mycket av i Europa, men som ännu inte är vanlig i Finland

Om vi får flera mildra vintrar som det här betyder det att pollensäsongen blir längre, säger Vuorenmaa.

– Och det betyder att man har allergisymtom och behöver läkemedel under en längre tid. Det kan också hända att vi får nya trä- och växtslag som orsakar allergisymtom – till exempel malört som det finns mycket av i Europa, men som ännu inte är vanlig i Finland.

– Olivträdet i södra Europa är vanligt där och av det får man tydliga symtom. Kanske det också kommer till Finland. Vem vet?