Hoppa till huvudinnehåll

Henri Kontinen fick sitt förstaval – nya dubbelpartnern hyllas av Novak Djokovic: "Han har ett väldigt kraftfullt slag"

Henri Kontinen spelar tennis.
Henri Kontinen. Henri Kontinen spelar tennis. Bild: EPA Henri Kontinen

Dubbelturneringen i Australian Open kör igång denna vecka. Henri Kontinen finns som vanligt med, men dubbelpartnern heter inte längre John Peers. I stället är det tysken Jan-Lennard Struff som ska spela med finländaren. Tysken var Kontinens förstaval då han letade efter en ny spelkamrat.

När det stod klart att det var dags att leta efter en ny huvudsaklig spelpartner fick Henri Kontinen ta sig en ordentlig funderare. Alternativen var nämligen många.

– Jag funderade länge på vem som skulle passa mig bäst, både som person och sett till spelstil. Jag var väldigt glad då mitt förstaval tackade ja, säger Kontinen till Yle.

Förstavalet heter Jan-Lennard Struff. Tysken rankas för tillfället till en 35:e plats – i singelspel. När det kommer till dubbelrankingen hittas Struff på plats 65, medan Kontinen är 17:e.

– Jag visste hurdan typ Struff är. Jag har spelat mot honom och sett honom spela, förklarar Kontinen.

Att Struff även satsar fullt på singel är inget som oroar den förre dubbelvärldsettan Kontinen. Före överenskommelsen garanterade tysken Kontinen att han även skulle ha fullt fokus också på dubbel.

– När vi spelar så gör vi det så bra som möjligt. Han ger alltid sitt bästa då han är på planen. Oavsett hur det gått i singelmatcherna så ger han allt, det är roligt att veta, menar Kontinen.

Jan-Lennard Struff slår en tennisboll.
Jan-Lennard Struff. Jan-Lennard Struff slår en tennisboll. Bild: /All Over Press Jan-Lennard Struff

Beröm från Djokovic

Däremot medger finländaren att Struffs dubbla satsningar medför utmaningar då den gemensamma tävlingskalendern ska planeras.

– Det kan finnas veckor då han inte vill ta risken att det blir för många matcher. I alla större turneringar är vi nog ändå med, garanterar Kontinen.

I Australian Open kan paret åtminstone fokusera på de gemensamma matcherna. Struff har redan blivit utslagen i singel.

Han fick nämligen ta sig an världstvåan Novak Djokovic då den första rundan inleddes i dag. Den regerande turneringsvinnaren Djokovic var som väntat vassare, serben vann med siffrorna 7–6 (7–5), 6–2, 2–6, 6–1.

Djokovic, som vunnit åtta gånger i Melbourne, fick ändå svettas för segern. Efteråt gav han beröm åt sin motståndare.

– Han förtjänar beröm för sin kamp. Han har ett väldigt kraftfullt slag, sade Djokovic enligt nyhetsbyrån AP.

Jan-Lennard Struff och Novak Djokovic fotas ståendes bredvid en flicka.
Novak Djokovic besegrade Struff efter fyra set. Jan-Lennard Struff och Novak Djokovic fotas ståendes bredvid en flicka. Bild: imago images/Hasenkopf/ All Over Press Jan-Lennard Struff,Novak Đoković

Italienskt motstånd i första omgången

Kontinens och australiensaren John Peers samarbete varade i totalt fyra år. Bland annat vann man Australian Open år 2017 och ATP:s finalturnering år 2016 och 2017.

I årets Australian Open möter Kontinen och Struff italienarna Andreas Seppi och Lorenzo Sonego i den första omgången. Matchen spelas senare den här veckan.

– Inte kan man veta hur det kommer att fungera med ett nytt par. Jag tror nog ändå att vi hittar rätt kemi, säger en ivrig Kontinen.

Det finländsk-tyska dubbelparet är oseedat i turneringen.

– Klart att det är utmanande att börja med ett nytt par. Säkert tar det några matcher innan vi förstår varandra fullt ut.