Hoppa till huvudinnehåll

"Mitt mål är att duscha två gånger i veckan, men ofta kan jag inte duscha alls" - rullstolsburna Tuija har rätt till assistent, men blir lämnad ensam sex dagar i veckan

En kvinna sitter i en rullstol, inne i ett badrum. Hon ser uppgiven ut. I bakgrunden syns en dusch, en bastu och en toalettstol.
Tuija Wahalahti kan gå på toa själv, men duschen vågar hon inte använda utan en assistents hjälp. En kvinna sitter i en rullstol, inne i ett badrum. Hon ser uppgiven ut. I bakgrunden syns en dusch, en bastu och en toalettstol. Bild: Yle/ Lukas Rusk Esbo,personlig assistans,personliga assistenter,rullstolar,handikapp,funktionshinder,personer med funktionsnedsättning,Wahalahti

Tuija Wahalahti saknar flera fingrar och ett halvt ben och har därför rätt till personlig assistans åtta timmar per dygn. Hon har ändå lyckats anlita en assistent bara en dag i veckan och Esbo stads funktionshinderservice har inte gjort något trots löften om hjälp. "De flesta klarar själva av att hitta assistent", kontrar staden.

Det är tyst i Wahalahtis hem i västra Esbo då jag besöker henne en tisdag i januari.

De flesta veckor är tisdagarna ännu tystare än så här, berättar hon. Från ett bakrum hörs ljudet av ett strykjärn som stilla stånkar ut ånga.

Wahalahtis personliga assistent stryker kläder. Hon är här i dag eftersom Wahalahti på förmiddagen haft ett läkarbesök. Under en vanlig vecka brukar assistenten besöka Wahalahti på torsdagar.

De veckorna är det väldigt lite som händer på tisdag - och på måndag, onsdag, fredag, lördag och söndag med för den delen.

- De dagarna jag är utan assistent äter jag kall mat från kylskåpet. Jag kan inte laga mat själv, säger Wahalahti.

En kvinna sitter i en rullstol framför ett fönster. Hon ser åt sidan.
Tuija Wahalahti är frustrerad och trött på att hon inte fått tag på flera assistenter, och att Esbo stad inte hjälpt henne. "Det tär både på min fysiska och psykiska ork", säger hon. En kvinna sitter i en rullstol framför ett fönster. Hon ser åt sidan. Bild: Yle/ Lukas Rusk Esbo,personlig assistans,personliga assistenter,rullstolar,handikapp,funktionshinder,personer med funktionsnedsättning,Wahalahti

Esbo stad har gett Wahalahti rätt till personlig assistans åtta timmar om dygnet, sju dagar i veckan. Hon saknar flera fingrar och ett halvt ben, så många vardagliga sysslor blir väldigt svåra för henne då hon är ensam. Att lägga sig i sängen och gå på toaletten klarar hon själv av, men inte så mycket mer.

- Mitt personliga mål är att duscha två gånger i veckan. Det lyckas sällan eftersom jag inte kan duscha ensam, säger Wahalahti.

Många veckor duschar hon inte alls.

- Allt program hopar sig till torsdagen då jag har assistent. Jag ska på fysioterapi, till butiken, jag ska tvätta byk och så vidare. Min personliga hygien är det första som jag måste välja bort då.

Assistent från annan kommun tackade nej på grund av Esbos löner

Wahalahti flyttade till Esbo i början av september. Det var då problemen började.

Innan det bodde hon i Kyrkslätt. Hon säger att hon där hade flera assistenter som jobbade för henne.

Stadens socialarbetare kom hem till Wahalahti genast efter att hon flyttat för att diskutera vilken hjälp hon behövde.

- De sade att de skulle hjälpa mig att hitta assistenter.

Fyra månader senare har knappt något hänt - trots att Wahalahti upprepade gånger varit i kontakt med stadens funktionshindersservice.

- Kring nyår fick jag faktiskt ett erbjudande om en assistent. Jag tror det var efter att några av mina bekanta gjort en orosanmälan om min situation. Jag kunde ändå inte ta emot den assistenten eftersom jag behöver en assistent med körkort, säger Wahalahti.

Under den första träffen med stadens socialarbetare funderade Wahalahti om några av hennes assistenter från Kyrkslätt kunde fortsätta jobba för henne efter flytten.

- De planerna rann ut i sanden eftersom lönen är en euro lägre här i Esbo.

Personliga assistenters grundlön i Esbo är 9,70 euro i timmen, medan den är 10,70 euro i Kyrkslätt.

- Det kan låta som en liten minskning - men när lönen är så där låg så betyder det mycket. Dessutom jobbar assistenterna med nollavtal, säger Wahalahti.

En äldre kvinna ser rakt in i kameran. Hon ser allvarlig ut. Bakgrunden är vit, och där syns en bokhylla.
Tuija Wahalahti bodde tidigare i Kyrkslätt. Där hade hon inte lika stora problem med att få tag på assistenter. En äldre kvinna ser rakt in i kameran. Hon ser allvarlig ut. Bakgrunden är vit, och där syns en bokhylla. Bild: Yle/ Lukas Rusk Esbo,personlig assistans,personliga assistenter,rullstolar,handikapp,funktionshinder,personer med funktionsnedsättning,Wahalahti

Artikeln fortsätter efter faktarutan.

Helsingforsregionens kommuner använder kritiserad modell för att anlita assistenter

Enligt lagen om service och stöd på grund av handikapp så kan kommunerna ordna personlig assistans på följande tre sätt:

1) med den så kallade arbetsgivarmodellen, där den funktionshindrade själv fungerar som arbetsgivare för sina assistenter. Kommunen betalar assistenternas löner.

2) genom att ge den funktionshindrade en servicesedel, så att hen kan anlita en assistent från valfritt social- och hälsovårdsbolag.

3) genom att själva anlita assistenterna eller själv köpa in tjänster från ett privat bolag eller från en annan kommun.

En rundringning till huvudstadsregionens kommuner visar att de i huvudsak använder sig av arbetsgivarmodellen.

Modellen har fått kritik bland annat från förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL. Modellen kritiseras för att den lägger ansvaret för en service som kommunen måste ordna på servicens användare. Kommunen behöver heller inte på samma sätt befatta sig med problemen som uppkommer då det är svårt att få tag på en assistent.

- Jag kan inte ta ställning till några enskilda fall, men det låter som en väldigt beklaglig situation, säger Anu Autio, chef för funktionshindersservicen vid Esbo stad.

Hon bekräftar att deras socialhandledare bland annat har som uppdrag att hjälpa klienter hitta assistenter.

Att hitta en assistent är ändå främst på klientens eget ansvar, säger Autio. Hon menar att få har liknande problem som Wahalahti.

- En stor del av våra klienter klarar av att hitta assistenter på egen hand, det är endast ett fåtal årligen som blir utan assistent.

Autio säger att situationer som Wahalahtis kan handla om att klienten är för petnoga i fråga om hurdan assistent de ska ha.

- Ibland ställer de orimliga krav. Vissa klienter bestämmer sig för att klara sig själv eftersom de inte är nöjda med de assistenter de får.

Hon medger ändå att det råder brist på assistenter i Esbo. Att hitta en assistent till en klient som har rätt till flera timmar assistans dagligen är extra svårt.

Wahalahti berättar att hon både försökt rekrytera assistenter via en arbetsannons på nätet, via privata Facebookgrupper och dessutom varit i kontakt med privata vårdbolag.

- Men jag har inte hittat några assistenter, säger Wahalahti.

- Om situationen är besvärlig brukar vi ge klienten rådet att anställa en assistent från ett vårdbolag med servicesedel. I riktigt besvärliga fall kan även socialhandledaren vara i kontakt med vårdbolagen, säger Autio.

Assistenterna får 9,70 euro i timlön i Esbo då de är anställda via arbetsgivarmodellen. I huvudstadsregionen är det endast i Vanda som lönen är ännu lägre.

Autio medger att den lägre lönen kan vara en orsak till bristen på assistenter.

- Just nu finns det inga utredningar som skulle peka på att vi borde höja lönerna.

Lönerna är högst i Kyrkslätt med nästan 10,70 e/h och lägst i Vanda med 8,80 e/h.
Lönerna är högst i Kyrkslätt med nästan 10,70 e/h och lägst i Vanda med 8,80 e/h. Bild: I Helsingfors är grundlönen 10,37 euro i timmen, i Esbo 9,70, i Vanda 8,80, i Grankulla 10,42 och i Kyrkslätt 10,70 euro i timmen.

"Någon på staden har tagit tag i saken"

Jag ringer Tuija Wahalahti några dagar efter att jag intervjuat Autio från staden.

Jag vill berätta för henne att vi kommer att publicera artikeln på måndagen, och frågar hur hon haft det sedan intervjun.

Wahalahti har fått ett erbjudande om en assistent.

- De ringde från ett vårdbolag. Uppenbarligen har någon på staden tagit tag i saken, säger Wahalahti, och spekulerar om det kanske har något att göra med att jag ringt upp staden.

Trots att det nu är lite gryning i sikte så frågar jag Wahalahti om hon funderat på att klaga till regionförvaltningsverket eller riksdagens justitieombudsman om funktionshindersservicens agerande.

- Jag har så svårt att orka med vardagen och det är ganska mycket jobb för mig att författa ett klagomål. Jag vet inte om det kommer att ändra på situationen. Men jag har nog övervägt det.

En kvinna sitter i en rullstol framför ett fönster. I fönstret står en julstjärna.
"Jag fick ett erbjudande om en assistent kring nyåret, det var strax efter att en av mina bekanta gjort en orosanmälan om mig till staden. Jag måste ändå tacka nej eftersom assistenten inte hade körkort", säger Tuija Wahalahti. En kvinna sitter i en rullstol framför ett fönster. I fönstret står en julstjärna. Bild: Yle/ Lukas Rusk Esbo,personlig assistans,personliga assistenter,rullstolar,funktionshinder,personer med funktionsnedsättning,handikapp,Wahalahti

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen