Hoppa till huvudinnehåll

Patrik Laine satte stopp för sin måltorka – finländarens fullträff var en klen tröst när superstjärnan Patrick Kane stal alla rubriker

Efter sju mållösa matcher skrev Patrik Laine in sig i målprotokollet igen. Finländarens fullträff var knappast ett plåster på såret – Winnipeg-spelarna höll ett möte efter ännu en förlust. I matchen fick de dessutom se Patrick Kane nå en milstolpe.

Den 2 januari inledde Patrik Laine det nya året med att göra mål mot Toronto Maple Leafs. Sedan dess har Laine arbetat i motvind.

Inga mål och totalt tre framspelningar på sju matcher – och till råga på allt en förnedrande 1–7-förlust senast mot Tampa Bay Lightning. Efter nästan tre veckor utan en fullträff satte Laine åtminstone stopp för måltorkan i nattens NHL-omgång.

Finländaren prickade in säsongens 16:e fullträff i slutminuterna mot Chicago Blackhawks. Han stod på rätt ställe framför målet och skickade in Winnipeg Jets andra mål i matchen.

Det var en klen tröst för Laine och Jets. Chicago vann med 5–2 på hemmaplan.

Totalt har Winnipeg förlorat elva av de sexton senaste matcherna. Med den här takten kommer laget att missa vårens slutspel.

Efter matchen samlades spelarna för ett möte.

– Rent generellt handlar det om att inte bli frustrerad. Vi tror på vårt lag och vi kämpar om en slutspelsplats, säger backen Josh Morrisey på NHL:s webbplats.

Kane nådde tusen poäng

I stället tillhörde kvällen Patrick Kane. Amerikanen spelade fram till ett av Chicagos mål – och det betydde samtidigt att han nådde en milstolpe i sin NHL-karriär.

31-årige Kane blev den yngste amerikanen genom tiderna som har skrapat ihop tusen poäng i grundserien. Kane behövde bara 953 matcher på sig för att nå fyrsiffrigt.

Chicago Blackhawks firar.
Chicago Blackhawks-spelarna strömmade in på isen för att fira Patrick Kanes 1000:e poäng. Chicago Blackhawks firar. Bild: AFP / Lehtikuva Chicago Blackhawks

Kane har gjort 380 mål och 620 assist – alla i Chicagos tröja. Han är den 90:e NHL-spelaren som har gjort minst tusen poäng i grundserien – Teemu Selänne (1457 poäng) och Jari Kurri (1398 poäng) är finländarna som har lyckats med bedriften.

Chicagos lagkapten Jonathan Toews hade på förhand frågat domarna om det är okej att hela laget kommer in på isen för att gratulera Kane.

– Vilket ögonblick, det var speciellt. Alla kom in på isen och delade stunden med mig – vissa av dem har varit med och delat många av de poängen, säger Kane enligt AP.

Kane är den sjunde aktive spelaren som har gjort tusen poäng.

Ishockey, NHL:

Pittsburgh Penguins–Boston Bruins 4–3 (1–3, 1–0, 2–0)
Juuso Riikola, Pittsburgh: 0+0, istid 12.59.

Carolina Hurricanes–New York Islanders 2–1 e. str. (1–0, 0–1, 0–0, 0–0, 1–0)
Sebastian Aho, Carolina: 0+0, istid 19.45.
Teuvo Teräväinen, Carolina: 0+0, istid 19.07.
Erik Haula, Carolina: 0+0, istid 14.09.
Leo Komarov, NY Islanders: 0+0, istid 17.18.

Chicago Blackhawks–Winnipeg Jets 5–2 (2–0, 0–1, 3–1)
Olli Määttä, Chicago: 0+0, istid 18.38.
Patrik Laine, Winnipeg: 1+0, istid 23.17.
Sami Niku, Winnipeg: 0+0, istid 11.13.

New York Rangers–Columbus Blue Jackets 1–2 (1–0, 0–0, 0–2)
Kaapo Kakko, NY Rangers: 0+0, istid 12.10.
Markus Nutivaara, Columbus: 0+0, istid 15.24.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport