Hoppa till huvudinnehåll

Polisens tips på hur du skyddar dig mot stuginbrott verkar ha burit frukt - klart färre stuginbrott i sydvästra Finland

Inbrottstjuv i sommarstuga
Nuförtiden förvarar de flesta inget av värde på stugan under vinterhalvåret. Inbrottstjuv i sommarstuga Bild: Mikael Crawford/Yle inbrott,inbrottstjuv

Det sker en tredjedel färre stuginbrott idag än för fem år sedan. I fjol gjordes det rekordfå inbrott i sydvästra Finland. Flest inbrott gjordes i Salo, Kimitoön och Loimaa.

Antalet inbrott har sjunkit i jämn takt de senaste fem åren. Den enda avvikelsen skedde 2017 då inbrotten ökade under en kort period.

När det i sydvästra Finland 2014 gjordes 323 inbrott låg antalet i fjol på endast 118 inbrott. Av dessa skedde 68 i Egentliga Finland och 50 i Satakunta.

Polisen har ingen klar uppfattning om varför stuginbrotten har minskat så kraftigt. Vid polisinrättningen i sydvästra Finland tror kriminalkommisarie Jari Riiali att det kan bero på att stugägarna har lyssnat på polisen och följt tipsen om hur man kan förhindra stuginbrott.

- En annan orsak kan vara att den egendom som idag påträffas i stugorna inte längre har så stort ekonomiskt värde, säger Riiali. Varor som säljs via lopptorg är nästan värdelösa idag.

Priserna på larmsystem har sjunkit

Polisens tips för att förhindra stuginbrott har inte förändrats. Efter sommaren lönar det sig att tömma stugan på värdesaker.

Dessutom rekommenderar polisen att man skaffar larmsystem till stugan.

Kameraövervakning finns numera på platsen.
Många införskaffar idag också larmsystem och kameraövervakning till stugan. Kameraövervakning finns numera på platsen. Bild: YLE/Marcus Lillkvist moské

Enligt kriminalkommissarie Jari Riiali är ordentliga säkerhetslås på dörrarna och lampor med rörelsedetektorer lätta sätt att skydda stugan från inbrott.

Större satsningar kan också vara vettiga.

- Det lönar sig att skaffa larmsystem eftersom priserna har sjunkit och tekniken har utvecklats, säger Riiali. För en liten peng kan man köpa ett enkelt system och dessutom få kameraövervakning av stugan.

Åbobon Jukka Nutio äger en stuga i Rimito. Nuotios stuga har än så länge klarat sig utan stuginbrott.

- Jag har införskaffat och installerat en kamera som övervakar samt utrustat alla dörrar med säkerhetslås, säger Nuotio.

Nuotio har också följt polisens tips och förvarar inga värdesaker på stugan. Då stugan står tom är gardinerna dessutom aldrig fördragna.

Någon bryter upp dörr med kofot
Säkerhetslås är ett enkelt sätt att skydda sig mot inbrott på stugan. Någon bryter upp dörr med kofot Bild: Mikael Crawford/Yle kofot,brott,inbrott,stuginbrott

- Ifall en inbrottstjuv intresserar sig för stugan ser hen direkt vad som finns i stugan och söndrar inga fönster i onödan, säger Nuotio.

Utombordare intresserar mest

Ett tips som polisen ofta lyfter upp är vikten av grannhjälp.

- Har man grannar lönar det sig att be dem ha uppsikt över stugan vintertid eller då man inte själv befinner sig där, tipsar kriminalkommissarie Jari Riiali.

Vad letar då inbrottstjuvarna efter?

- Utombordsmotorer, elektronik, vapen, verktyg och arbetsmaskiner. All sådan egendom som man snabbt kan realiseras till kontanter.

Att stuginbrotten har sjunkit så kraftigt i sydvästra Finland är ingen överraskning.

Stugan på Fårbässen i Ekenäs skärgård där Kjell Österberg trivs
Då stugan står tom kan det enligt polisen löna sig att inte ha gardiner fördragna och ha fri insyn in i stugan. Stugan på Fårbässen i Ekenäs skärgård där Kjell Österberg trivs Bild: YLE/ Tiina Grönroos fårbässen,Ekenäs

- Det är en landsomfattande trend, säger Riiali. Egendomsbrotten och speciellt stuginbrotten har minskat i hela landet.

Artikeln baserar sig Yle Turkus artikel Poliisin murtosuojausohjeet ovat tehonneet? Kesämökkeihin murtaudutaan Lounais-Suomessa selvästi aiempaa harvemmin.