Hoppa till huvudinnehåll

Rasistiskt låtval i juniormatch väcker debatt – ishockeyförbundet lovar grundlig utredning: "Aldrig varit med om något liknande"

En puck studsar på isen bredvid skridskor.
Illustrerande arkivbild. En puck studsar på isen bredvid skridskor. Bild: Tomi Hänninen skridskor,Puck,ishockey

Finländsk ishockey skakas av en rasismskandal. I A-juniormatchen mellan EVU och Kiekko-Tiikerit förra lördagen spelades låten "Me halutaan olla neekereitä" samtidigt som en mörkhyad spelare skulle teka. Ishockeyförbundets tävlingschef Pirkka Antila säger sig aldrig ha varit med om något liknande.

Det är Helsingin Sanomat som berättar om incidenten som alltså inträffade förra lördagen i samband med en A-juniormatch mellan EVU och Kiekko-Tiikerit i Vanda.

När en mörkhyad spelare från gästande K-Tiikerit skulle teka i den tredje perioden spelades Kake Singers 70-talslåt "Me halutaan olla neekereitä" upp i högtalarna.

Bortalagets tränare Jani Heikkonen var ilsken efteråt och talade ut om det skedda på Facebook. EVU:s lagledning bad om ursäkt för incidenten, men enligt tränaren handlar det om ett mycket större fenomen.

– Den behandling som spelare får från både motståndare, åskådare och till och med funktionärer kan stundtals vara helt otrolig och smaklös, skriver han.

– Ni kan säkert gissa vad det handlar om för ord och rop, fortsätter Heikkonen.

Lagets lagledare Erkki Ripatti bekräftar uppgifterna för HS.

– Under åren som jag har varit aktiv så har jag kommit fram till att sådana här fall förekommer några gånger per säsong. Ibland från läktaren, ibland mellan spelarna, säger Ripatti.

"Aldrig varit med om något liknande"

Ishockeyförbundets tävlingschef Pirkka Antila säger till Ilta-Sanomat att incidenten nått deras arbetsbord.

– Jag har varit med i verksamheten i 19 år. Aldrig har något sådant här kommit emot, att sådan musik spelas, säger Antila till tidningen.

Antila uppmanar alla som upplevt rasism på planen att tala ännu modigare om sina erfarenheter. Till förbundet når inte särskilt många rasismfall.

– Vi får in väldigt få sådana. Jag påstår inte att det (rasism, red. anm.) inte förekommer, men vi får inte veta om allt. Det som spelarna säger på planen till varandra når sällan oss.

– Vi utreder ändå grundligt alla incidenter som vi får veta om. Vi vänder på alla stenar, lovar Antila.