Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Fotbollförbundet öppnar för att könstesta damspelare – landslagsstjärnan Nilla Fischer skulle vägra: "Oacceptabelt och extremt kränkande"

Nilla Fischer håller sitt pannband runt halsen.
Nilla Fischer. Nilla Fischer håller sitt pannband runt halsen. Bild: EPA-EFE/All Over Press Nilla Fischer,Sveriges damlandslag i fotboll

Diskussionen om kvinnliga friidrottares testosteronnivåer har fått det Svenska Fotbollförbundet att reagera. Förbundet överväger nämligen att införa könstester för kvinnliga fotbollspelare på elitnivå. "Det kommer att finnas ett behov av att ha ett regelverk som skyddar damtävlingar", säger förbundets chefsjurist Anders Hübinette till Radiosporten.

Det är främst inom friidrotten som könstester för kvinnliga idrottare varit på tapeten tidigare.

Främst genom fallet Caster Semenya.

Den sydafrikanska medeldistansstjärnans strid med det internationella friidrottsförbundet World Athletics (tidigare IAAF) slutade med att Semenya numera inte tillåts delta i vissa tävlingar om hon inte medicinerar sig, på grund av hennes höga testosteronvärden.

WA:s linje mot hyperandrogena idrottare kommer att få följder även inom andra idrotter, förutspår Svenska Fotbollsförbundets chefsjurist Anders Hübinette. Han ser ett behov för könstester inom svensk fotboll.

– Det kommer att finnas ett behov av att ha ett regelverk som skyddar damtävlingar. Det handlar om att ha en skyddad damklass, säger Hübinette till Radiosporten.

Fischer kritisk

Chefsjuristen betonar att man måste tänka noga på i vilka sammanhang detta nya regelverk skulle gälla.

– Om man hårddrar det kan man i värsta fall hamna i lägen där det här är förutsättningen för att få vara med och delta på högsta nivå; att man är beredd att genomgå undersökningar eller liknande, påpekar Hübinette.

– Har man en skyddad damklass så kan inte det juridiska könet eller det självupplevda könet vara det som är avgörande för vem som får tävla i vilken klass.

Det svenska damlandslagsstjärnan Nilla Fischer är inte imponerad.

– Jag tycker att det är helt fel om det skulle bli så. Helt fel. Och jag tycker att det är extremt kränkande, att vi som kvinnor, att våra kroppar skulle undersökas och kontrolleras på ett kränkande sätt, säger Fischer till Expressen.

– När en kvinna är vältränad och snabb, då ska det ifrågasättas och undersökas. Då är det som att någonting inte stämmer, och då ska det kontrolleras. För mig är det helt oacceptabelt.

Själv skulle hon ha svårt att gå med på att bli könstestad i dagsläget, samtidgt som hon medger att hon kunde ha tänkt annorlunda om hon var 20 år gammal och behövde speltid.

– Jag är väldigt tveksam till om jag skulle gå med på det. Med all den framgång jag har haft och den rutin jag har nu, så skulle jag inte gå med på att testas.

Tillbakavisar uppgifterna

Senare på måndagskvällen tillbakavisar förbundet uppgifterna i ett pressmeddelande.

– Det finns inga planer på att börja genomföra könstester inom svensk fotboll, säger Hübinette i pressmeddelandet.

– Om man kommer fram till att det behövs ett tydligare regelverk inom elitfotbollen, måste det givetvis utformas på ett sådant sätt att det respekterar alla individers grundläggande rättigheter. Denna diskussion vill vi i sådana fall ta gemensamt med övriga delar av idrottsrörelsen, och med sakkunniga organisationer som RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter).

I pressmeddelandet nämner man också att man "genomför en översyn" om könsfördelningen inom svensk fotboll, tillsammans med RF (Riksidrottsförbundet) och RFSL.

Fischers kommentarer uppdaterade klockan 18.44.

Artikeln uppdaterad med förbundets uttalande klockan 19.50.