Hoppa till huvudinnehåll

Tränarens metoder pekas ut som nedvärderande och sadistiska – nu kräver förbundet att klubben tar ansvar och ser över tränarens framtid

Skridskor, konståkning.
Skridskor, konståkning. Bild: Yle/Tomi Hänninen konståkning

En konståkningstränare stängdes av i ett år på grund av sitt osakliga beteende. Nu vill konståkningsförbundet att tränarens framtid ska övervägas noggrant av klubben.

I fredags gick Finlands konståkningsförbund ut med information om att två tränare från en klubb i huvudstadsregionen bestraffas för osakligt beteende av det disciplinära utskottet.

Den ena fick tolv månaders avstängning från all tävlingsverksamhet, den andra en skriftlig varning.

I dag kom nästa vändning i ärendet. I ett pressmeddelande skriver konståkningsförbundet att man kräver att den klubb som tränaren har verkat i ser väldigt allvarligt på saken och överväger om tränaren kan fortsätta i sitt arbete.

Tolv månaders avstängning är tuffast tänkbara straff och gäller tävlingsverksamheten. Enbart klubben har rätt att avsluta tränarens arbetsavtal.

Ska ha blivit avstängd tills vidare av klubben

Enligt Yle Urheilu har klubben stoppat tränaren från att arbeta i klubben. Klubbstyrelsens beslut är i kraft tills vidare.

I dagens pressmeddelande skriver förbundet att man har varit i kontakt med klubben. Man begär att klubben så snart som möjligt ska ge en bild av hur den ska hantera situationen. Klubben har en vecka på sig.

”Förbundet kräver att förhållandena för barn och unga är trygga och följer etiska regler. Därför kräver förbundet att klubben överväger noggrant om tränaren kan fortsätta i sin roll”, skriver förbundet i pressmeddelandet.

Samtidigt skriver förbundet också att man fortsätter sitt eget utvecklingsarbete.

”Ingen ska behöva utsättas för den typ av behandling som kommit fram i offentligheten från en tränare.”

I fredagens beslut framgår det att den avstängda tränaren ska ha använt osakligt språk, skrikit åt sina adepter och förnedrat dem.

Korpi har varit kritisk

Konståkningsförbundet har inte gått in på vilken klubb eller tränare som det handlar om. Enligt Yle Urheilu handlar det om en tränare i synkroniserad konståkning.

– Jag är chockad över hur galen verksamheten har blivit. Jag kan inte leva med tanken om att vara medveten om vad som hänt och inte ha gjort något åt det, säger ”Tuula”, som tävlade under den nu avstängda tränaren i tio år.

Den före detta konståkningsstjärnan Kiira Korpi har offentligt kritiserat förbundets beslut att stänga av tränaren i ett år. Hon tycker det är ett för snällt straff.

– Kan man ens kalla det där för träningsmetoder? Det är väldigt nedvärderande och till och med sadistiskt. Det sjukaste är att tränaren inte verkar tycka att den har gjort något fel. Det berättar hur oroväckande läget är, sa hon i ett Facebookinlägg under helgen enligt Ilta-Sanomat.

Forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen uttalade sig senare på måndagen. Kosonen efterlyser nolltolerans och tycker att tränaren inte skulle få fortsätta i någon klubb alls i framtiden.

– När dessa saker avslöjats uppmanar jag klubben att dra sina slutsatser gällande denna tränare. I och med att dessa metoder förekommit i åratal så har de säkert varit denna tränares sätt att coacha sin trupp och det är inte acceptabelt på något sätt, kommenterar Kosonen till Yle.

Artikeln uppdaterad med Kosonens kommentarer klockan 19.01.