Hoppa till huvudinnehåll

Det kinesiska coronaviruset har nått USA – en person smittad

Person med munskydd står vid gata.
Också i Wuhan mäts resenärers kroppstemperatur för att förhindra spridning av viruset. Mannen på bilden sköter kontrollen av resenärers kroppstemperatur vid en motorväg. Person med munskydd står vid gata. Bild: AFP / Lehtikuva Wuhan,coronavirus

Den amerikanska folkhälsomyndigheten Center for Disease Control and Prevention bekräftar att coronaviruset nu spridits till USA, uppger flera amerikanska medier, bland annat CNN. Det första fallet kunde konstateras efter att en person från Seattle uppgavs ha diagnostiserats med viruset efter att personen hade rest från Kina till USA.

Den smittade mannens tillstånd är stabilt och han ska ha anlänt till USA förra veckan, enligt Washington Post.

Mannen ska ha rest in i USA innan landet började vidta åtgärder mot passagerare från Kina med anledning av viruset.

John F. Kennedy-flygplatsen i New York och flygplatserna i Los Angeles och San Francisco har screenat resenärer som kommer från den kinesiska staden Wuhan – där smittan först påträffades – sedan i lördags.

USA vidtog lika drastiska åtgärder senast år 2014, då på grund av ebolautbrottet i Västafrika.

Coronaviruset, som har likheter med det dödliga sars, drabbade Kina efter att flera personer ska ha smittats efter att de besökt en fiskmarknad i staden Wuhan. Viruset spreds sedan till Japan och Thailand.

I måndags bekräftade kinesiska medier att viruset smittar från människa till människa, och inte bara från djur till människor.

Hittills har nästan 300 personer smittats av viruset och sex ska ha dött till följd av det, enligt kinesiska hälsomyndigheter. Flera experter befarar dock att antalet smittade kan vara betydligt större.

Världshälsoorganisationen WHO håller ett extrainsatt möte på onsdag, där virusets hotbild ska utvärderas och beslut om eventuella restriktioner fattas.

En man och en kvinna går hand i hand med två barn. De har resväskor och munskydd.
En familj bär munskydd på en tågstation i Wuhan i Kina. Risken för smitta ökar i och med att många reser iväg för att fira kinesiskt nyår. En man och en kvinna går hand i hand med två barn. De har resväskor och munskydd. Bild: AFP / Lehtikuva Wuhan,coronavirus

Viruset påverkar Finnair

Kina förbereder sig på att fira in det nya året, något som oroar flera i och med risken för att viruset ska spridas ytterligare.

Hundratals miljoner kineser reser inom landet för nyårsfirande med släkt och vänner.

Enligt analytiker kan nyheterna om viruset påverka flygbolag negativt. Det syns redan på Helsingforsbörsen, där Finnairs aktie föll med tre procentenheter.

Coronaviruset liknar lungviruset sars, som under åren 2002–2003 dödade över 600 människor i Kina och Hongkong.

Källor: CNN, Reuters, Washington Post, AFP, STT

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes