Hoppa till huvudinnehåll

Finland åkte på storstryk i hockeysemifinalen i ungdoms-OS – Finlands målvakter fick se pucken glida in bakom sig hela 10 gånger

Topias Leinonen.
Topias Leinonen hade en tung kväll mellan stolparna. Topias Leinonen. Bild: imago sport/All Over Press Olympiska spelen för ungdomar,Topias Leinonen

Finland som var klar underdog i semifinalen mot Ryssland i ungdoms-OS hade inte en chans mot de tidigare bronsmedaljörerna och det blev en tung kväll för de finländska målvakterna Topias Leinonen och Niklas Kokko. Finland lyckades bara näta en gång medan Ryssland gjorde hela tio mål i matchen. För andra gången på raken får Finland spela bronsmatch i Youth Olympic Games.

Finland som tagit sig till semifinal efter en seger mot Schweiz och en förlust mot USA i gruppspelet, var totalt chanslösa när det gällde. Förhandsfavoriten Ryssland var fullständigt överlägsen och släckte Finlands finaldrömmar snabbt.

– Det var känslolfyllt att lyckas ta sig till final. Nu måste vi vila och ladda om inför finalen i morgon säger kaptenen Ivan Miroshnichenko efter matchen.

Ryssland drog ifrån genast i inledningen av matchen. Redan efter första perioden stod det 3–0 till Ryssland och det ryska målfyrverkeriet slutade inte där.

Tre mål till i den andra perioden och enbart en finländsk fullträff betydde 6–1 i slutet av andra. Då bytte Finland ut Topias Leinonen men det hjälpte föga. Ytterligare fyra obesvarade mål i den tredje perioden betydde storkross för Ryssland.

Ryssland vann till slut matchen med 10–1 och lagkaptenen Miroshnichenko fick utöver segern jubla över sitt hattrick.

– Det var ingen lätt match för oss. Finland var ett bra lag och vi hade turen på vår sida, säger han ändå trots att siffrorna rann i väg.

Finlands enda mål i dagens semifinal gjordes av Joakim Kemell.

Medan Ryssland laddar om inför finalen mot USA som vann över Kanada i den andra semifinalen, får Finland sikta in sig på bronskampen.

Vinterupplagan av ungdoms-OS har ordnats sedan 2012. I den första turneringen i Innsbruck tog Finland guld efter en förlängningsseger mot Ryssland. För fyra år sedan i Lillehammer förlorade Finland däremot bronsmatchen mot just Ryssland.

Finlands lag i ungdoms-OS består av truppen från Finlands U16-pojklandslag.

Finlands trupp:

Målvakter:
1 Topias Leinonen
30 Niklas Kokko

Första kedjan:
10 Otto Hokkanen – 11 Topi Rönni – 12 Jani Nyman
8 Otto Heinonen – 3 Kasper Kulonummi

Andra kedjan:
13 Joakim Kemell – 14 Jere Lassila – 15 Santeri Sulku
4 Elmeri Laakso – 5 Otto Salin

Tredje kedjan:
16 Tuomas Hynninen – 20 Aleksanteri Kaskimäki – 18 Tommi Männistö
6 Mika Mönkkönen – 2 Thomas Grönlund