Hoppa till huvudinnehåll

Föräldrasnack: Hej kompis, varför hör du aldrig av dig längre?

En man tar en bild med sin telefon på ett spädbarn som ligger i soffan.
Du kanske bara vill prata om din nyfödda bebis som dina barnlösa vänner inte är lika intresserad av. Men hur kan de inte vara det, ditt barn är sötast i världen? Hur gör du då? En man tar en bild med sin telefon på ett spädbarn som ligger i soffan. Bild: lev dolgachov föräldraskap,Föräldrasnack med Carro och Rebecka

Podden Föräldrasnack med Carro och Rebecka frågar dig - hur har dina sociala relationer förändrats sedan du blev förälder? Har du tappat kontakten med gamla vänner som inte har barn? Eller kanske du fått nya föräldravänner?

Ni var världens bästa gäng.

Ni träffades varje vecka och hade en gemensam whatsapp-grupp där ni skickade roliga memes.

Men sedan fick du barn.

Ingenting skulle förändras, intalade du dig.

Men mittiallt har du inte tid att hänga med på träffarna.

Memes som kommer i gruppen är roliga, men de känns banala när ditt barn skrikit i tolv timmar och du ligger i fosterställning på duschgolvet och bara längtar efter att få sova.

Dina vänner förstår inte varför du är så trött. De förstår inte heller varför du alltid måste avboka om ditt barn har en förkylning.

“Vad tråkig du blivit”, tänker de kanske.

Och du slutar också höra av dig.

Känns det här bekant? Eller kanske lyckats manövrera genom det här och hållit dina gamla vänskapsrelationer i liv? Hur har du gjort?

Fyra tjejkompisar småler in mot kameran för en gruppbild.
Carro fick i samband med att hon blev mamma 3 nya starka vänskapsrelationer som hon säger att förgyllde hennes liv enormt under tiden hon var mammaledig. De ger ett stort stöd också nu när barnen är stora. Carro har ändå inte tappat kontakten med hennes gamla vänner som inte har barn. - Men nog är det skönt med vänner som är mitt upp i småbarnslivet, de förstår allt det man kanske inte så lätt pratar om med de vänner som själva inte har barn, säger Carro. Fyra tjejkompisar småler in mot kameran för en gruppbild. Bild: Privat/Carola Nordberg vänskap,Föräldrasnack med Carro och Rebecka

Eller kanske du hittat nya vänner?

Det är kanske inte hela världen att alla relationer inte håller livet ut. Istället har du kanske hittat nya förstående vänner i föräldragruppen som du deltar i.

Min familj och några av våra närmaste vänner har startat något vi kallar för Fredagsfika där vi samlas utan krav varannan fredag och dricker kaffe, i en enda röra.

Avsiktlig gemenskap kallar vi det, där vi också kan bjuda med nya bekantskaper. Nära relationer händer inte automatiskt eller av en slump då man är inne i småbarnslivet, man måste jobba lite för det.

Värt det alla gånger att inte vara ensam!

Så skriver en av Föräldrasnacks lyssnare.

Carro och Rebecka vill nu höra dina erfarenheter av att upprätthålla ett socialt liv när du fått barn. Berätta!

Hur har dina sociala relationer påverkats av att du fått barn?

Hur har dina vänskapsrelationer påverkats av att du fått barn? Hur stor roll spelar det om dina vänner också har barn eller inte? Du är helt anonym, men din berättelse kan läsas upp i podden.

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP