Hoppa till huvudinnehåll

Längdskidåkarna laddar upp för FM men många elitåkare minns knappt hur det känns att åka på natursnö – större problem hägrar i framtiden: ”Vintern är en resurs vi inte kan räkna med”

Trängsel i skidspåret i Oittans, Esbo.
Det är trångt om saligheten i skidspåret i Oitans. Trängsel i skidspåret i Oittans, Esbo. Bild: Lehtikuva Oittaa,längdskidåkning

Regn, rusk och temperatur över noll. I januari. De finländska skidåkarnas tålamod har satts på prov den här vintern. De som elitsatsar har haft lätt att hålla sig för skratt. Det är jättemånga som har svårt att hålla sig motiverade, säger Rebecca Ehrnrooth från Espoon Hiihtoseura.

Ehrnrooth, som representerade Finland i JVM i fjol, suckar uppgivet då hon får frågan om hur hon klarat av att träna den här vintern.

– Det har mest handlat om stavgång och löpning. Några gånger per vecka har jag åkt skidor i Oitans på 700-metersspåret, säger hon och fortsätter:

– Om det ens skulle ha varit solsken skulle det ha varit annorlunda. Men nu då det varit stormigt mest hela tiden så har det varit svårt att få sig själv toppmotiverad.

Trångt värre i Oitans

Den korta slingan i Oitans i Esbo är ett av få spår som är öppna i södra Finland. Ehrnrooth berättar att det ofta är trångt om saligheten.

En lördagsmorgon var hon där redan klockan 7.30 för att göra ett intervallpass men redan då var det 250 andra åkare på plats.

– De trodde, liksom jag, att de var smarta, säger hon och skrattar hjärtligt.

Rebecca Ehrnrooth, Espoon Hiihtoseura
Rebecca Ehrnrooths träningspass har inte gått som på Strömsö. Rebecca Ehrnrooth, Espoon Hiihtoseura Bild: Yle längdskidåkning,rebecca ehrnrooth

Hon påpekar att spåret är öppet för alla och att det är jättefint att det utnyttjas av så många åkare. Men förutsättningarna är inte optimala för en tävlingsåkare.

– Det är ett positivt problem att folk vill åka skidor, men det är inte jätteoptimalt då man vill satsa ordentligt. Banan har bara en uppförsbacke så det är ansträngande att åka där i trängseln, säger den 20-åriga Esbodamen.

”Lite motsträvigt att göra träningspassen”

Att arrangera skidtävlingar är också utmanande. Arrangörerna för FM på skidor i Vörå nästa vecka bedyrar att tävlingarna blir av men en temperatur på över nio grader i Österbotten natten till måndagen var definitivt inte välkommen.

Förhållandena var långtifrån idealiska också under finska cupen i Vanda förra veckan. Tävlingarna präglades av ösregn och byiga vindar. Det 2,5 kilometer långa spåret av konstsnö höll emellertid under de två tävlingsdagarna.

– Just nu minns jag knappt hur det känns att åka på normal snö. Jag gillar klisterföre då det handlar om klassisk åkning men nog är det ju finare och mer motiverande att få åka i mer vintriga förhållanden, säger Rebecca Ehrnrooth.

Sju grader plus under finska cupen i skidor i Vanda.
Vädergudarna var inte på skidåkarnas sida under finska cupen på skidor i Vanda. Sju grader plus under finska cupen i skidor i Vanda. Bild: Lehtikuva längdskidåkning

IF Sibbo-Vargarnas Wilhelm Stenbacka var en av många som trotsade vädergudarna och fullföljde herrarnas klassiska mil i Vanda. Också han erkänner han att motivationen satts på prov i vinter.

– På kort sikt hamnar man nog sparka sig själv lite. Man är tvungen att pyssla och putsa skidorna mer än normalt. Det är små saker som gör att man hela tiden är lite mer belastad och det känns kanske lite motsträvigt att göra träningspassen, säger han.

Jobbiga förberedelser för FM-tävlingarna

För åkare som håller nationell nivå är FM-tävlingarna i Vörå en av säsongens höjdpunkter. För många har uppladdningen inte varit den bästa tänkbara.

– Visst får de som bor exempelvis i Lappland eller Vuokatti ett försprång för vi kan inte träna nära heller samma mängd som de, säger Ehrnrooth
Hoppa över Twitterpostning


Wilhelm Stenbacka är inne på samma linje.

– Vi måste nog ge efter mot dem som kan träna på banor med tuffa stigningar i vintriga förhållanden. Vi måste kompensera med annat. Det viktigaste är att vi på något sätt lyckas hålla touchen till att träna skidåkning, säger han.

Vill barn åka skidor i framtiden?

Wilhelm Stenbacka, som fungerar som ombudsman för Finlands Svenska Skidförbundet, är mån om att påpeka att många kommuner har gjort ett fenomenalt jobb och satsat på skidspår. Till exempel Vörå, Pargas, Esbo och Vanda har kunnat erbjuda banor att åka på.

Men grenens framtid kan i värsta fall vara på spel på lång sikt.

Rebecca Ehrnrooth konstaterar att Espoon Hiihtoseura har varit tvungen att inhibera sina skidskolor i december och januari. De har tidigare fört med sig över hundra skidåkare till föreningen varje år.

– Jag är bekymrad över om barn vill åka skidor i fortsättningen, säger hon och medger att hon lider av klimatångest.

– Jag flyger till Lappland och det blir en hel del tävlingsresor. Skidsporten är på inget sätt miljövänlig. Kommer vi att ha förhållanden som duger för skidåkning i huvudstadsregionen om tio år?

Wilhelm Stenbacka är illa rädd att längdskidåkningen och alla andra vintersporter kan marginaliseras i södra Finland i framtiden.

– Visar det sig på lång sikt, vilket det tyvärr gör, att skidsporten måste skapa förutsättningar mot väderförhållandena från noll år efter år så kan vi inte kräva att man måste få åka skidor i hela landet. Då måste skidsportarna komma överens om hur de ska gå till väga för att skapa de förutsättningarna. Vi kan inte kräva att kommunerna gör det.

– Vi måste bevisa att sporten är så viktig att det åtminstone på vissa ställen ska vara möjligt att åka skidor. Oberoende av nivå.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport