Hoppa till huvudinnehåll

Med all makt försöker Vörå rädda FM på skidor – tävlingarna blir nog av, säger arrangör

Mårten Lövdahl har koordinerat projektet kring Vörå rullskidbana.
Tävlingsledare Mårten Lövdahl vågar lova att skid-FM i Vörå nog går att ordna trots den ovanligt snöfattiga vintern. Mårten Lövdahl har koordinerat projektet kring Vörå rullskidbana. Bild: Yle/Malin Hulkki Österbotten,mårten lövdahl

Det är en hård kamp för att få snön att räcka till. Men med talkokrafter och fantastisk attityd ska det gå. FM på skidor blir nog av, vågar man lova i Vörå.

Med en dryg vecka kvar tills tävlingarna undrar många hur det egentligen ska gå att få ihop tillräckligt med snö. I Vörå har man redan prövat det mesta, till exempel att tillverka konstsnö i ett foderfryseri i Oravais.

– Till vår stora besvikelse gick det inte så bra. Luftfuktigheten inomhus blev för hög och maskineriet kunde inte upprätthålla rätt temperatur, säger tävlingsledare Mårten Lövdahl.

Vöyriläiset kolasivat satanutta lunta hiihtoladulle talkoovoimin.
Snö samlas ihop med talkokraft. Vöyriläiset kolasivat satanutta lunta hiihtoladulle talkoovoimin. Bild: Susanna Finskas snöröjning,talko,vintersport,Vörå skidcentrum

Destu längre har man kommit med ren och skär talkokraft.

Under det gångna veckoslutet föll snö som man skyndade sig att ta till vara. Över 70 frivilliga deltog i arbetet för att samla in så mycket av natursnön som bara möjligt.

Behövs ytterligare en kall natt

Så fort det är minusgrader så går alla sex snökanoner för fullt. Dessutom fraktar man dagligen något lastbilsflak med snö från Vasa ishall.

– Tävlingarna blir nog av, intygar Lövdahl.

De mest kritiska partierna av skidspåren är de som ligger vid stadion, det vill säga start- och målgång. För att få även dem i tävlingsskick behövs ytterligare en natt med köldgrader, berättar Lövdahl.

Lumitalkoot Vöyrillä tammikuussa 2020.
Det behövs ytterligare en kall natt för att få snö till målgången. Lumitalkoot Vöyrillä tammikuussa 2020. Bild: Jan Grön vintersport,Skidtävlingar,Vörå,Vörå skidcentrum

FM-tävlingarna arrangeras 31.1.-2.2.2020.

Artikeln är en översättning av Yle Pohjanmaas artikel Kaikki keinot on otettu käyttöön Vöyrin SM-hiihtojen onnistumisen takaamiseksi skriven av Elina Niemistö.

Läs också