Hoppa till huvudinnehåll

Norge enda nordiska lag i medaljmatcher i handbolls-EM – går som tåget och är uppe i rekordlång segersvit: "Vi fruktar ingen"

Norge jublar efter sjätte raka segern i EM.
Norge har fått en flygande start på EM som de hoppas ska leda till en första medalj. Norge jublar efter sjätte raka segern i EM. Bild: imago sport/All Over Press Norges herrlandslag i handboll

En efter en har de stora favoriterna fallit ur handbolls-EM och en efter en har de nordiska länderna gått samma öde till mötes. Men inte Norge. Norrmännen som aldrig tagit en EM-medalj går som tåget och knep sin sjätte raka seger i mästerskapen. I dag fällde man ut Island från slutspel genom att ta en första seger mot laget sedan 2006. Semifinalplatsen är säkrad för Norge som jagar sin första EM-medalj.

Bosnien, Frankrike, Portugal, Ungern, Sverige och nu Island. Alla har de gått samma öde till mötes i EM och fått se poängen glida iväg till Norge som går som tåget i mästerskapen.

Vi kan slå alla och vi fruktar ingen.

Norge fick en drömstart på sin sjätte mästerskapsmatch. Island kom åt att spräcka nollan först i den nionde matchminuten medan norrmännen under samma period lyckades panga in sju mål.

Ledningen höll sig stadig tills Island insåg vilket öde de skulle gå till mötes och höll på att göra match av det hela.

Med tio minuter kvar på klockan var Norges ledning nere i tre mål. Riktigt hotad blev Norges seger ändå aldrig utan de vann till slut med 31–28 och är fortsättningsvis obesegrade i turneringen.

Hoppa över Twitterpostning

– Jag är stolt över killarna. Nu är vi så nära en semifinal som vi kan komma, säger förbundskaptenen Christian Berge efter matchen och hänvisar till ett mardrömsscenario där Norge skulle missa semifinal.

Det behöver norrmännen ändå inte oroa sig för.

Bara timmar efter segern mot Island besegrade Sverige Ungern och därmed är Norge definitivt klar för semifinal.

– Vi vet att vi kan slå alla, och vi fruktar ingen. Det är inte många som kan slå oss om vi spelar som i början av matchen mot Island, sade Christian O'Sullivan enligt NRK redan före det var klart att Norge kommer spela semifinal.

Sagosen på god väg mot mästerskapsrekord

Än en gång var Norges Sander Sagosen en målmaskin. Nio mål i dag betyder att han är uppe i 51 mål under turneringen hittills. Det är hela tolv mål mera än österrikes Nikola Bilyk som är tvåa i statistiken.

I nuläget är Sagosen bara tio mål ifrån mästerskapsrekordet som är 61 mål och sitter i Kiril Lazarovs namn. Det rekordet sattes år 2012.

Med tanke på den takt Sagosen har satt in mål hittills i turneringen, och att det återstår flera matcher för Norge i turneringen, så finns alla chanser att det rekordet skrivs om i år.

Sander Sagosen.
Sander Sagosen fortsätter panga in mål på löpande band. Sander Sagosen. Bild: Andreas Hillergren/EPA Sander Sagosen

Men också landslaget går framåt i rekordfart.

I och med segern mot Island tog Norge sin sjunde raka mästerskapsseger (sex i detta mästerskap, en från EM 2018) och slog därmed det tidigare rekordet.

Norges bästa placering i ett herr-EM är från 2016 i Polen då man slutade fyra. Det är också den enda gången man varit i semifinal.

Hoppa över Twitterpostning

Från grupp ett är både Spanien och Kroatien klara för semifinal. I grupp två är det bara Norge som är klar. Slovenien och Ungern kämpar om den andra platsen.

En omgång återstår i mellanrundan. Slovenien möter då Norge medan Ungern möter Portugal.

Spanien och Kroatien kämpar om gruppsegern i en inbördesmatch i morgon.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport