Hoppa till huvudinnehåll

Över tjugotusen demonstrerade mot skärpta vapenlagar i Virginia: "Jag står upp för mina och andra kvinnors rätt att skydda oss själva"

Valtava ihmisjoukko osavaltioparlamentin edessä.
Tusentals demonstranter samlades i Richmond på måndagen för att protestera mot planer på strängare vapenlagar i Virginia. Valtava ihmisjoukko osavaltioparlamentin edessä. Bild: Shawn Thew / EPA Richmond,vapenbegränsningar

Richmond, Virginia, USA.

Gatorna fylls av demonstranter redan tidigt på morgonen. Vissa har plakat med sig, andra bär på vapen, somliga är iklädda vapenvästar. Väldigt många har ett orange klistermärke på jackan med texten Guns save lives. Vapen räddar liv.

Säkerhetspådraget är påtagligt och polisen har spärrat av delar av stadskärnan i Richmond.

Demonstranterna förenas av protestvilja, de motsätter sig den demokratledda delstatssenatens planer på att skärpa vapenlagarna i Virginia.

Nu har de samlats för att stå upp för rätten att bära vapen.

Steve Brown har en keps med bokstäverna NRA, som står för den mäktiga vapenlobbyn i USA.

Steve Brown äger tretton vapen och deltog i demonstrationen mot nya vapenlagar i Virginia.
Steve Brown tycker att planerna på nya lagar är ett angrepp på den grundlagstryggade rätten att bära vapen. Steve Brown äger tretton vapen och deltog i demonstrationen mot nya vapenlagar i Virginia. Bild: Per-Anders Brolin Richmond,Steve Brown

- Dom vill angripa mina och mina vänners rättigheter och det är fel. I stället borde dom gå åt brottslingar och inte anständigt folk, säger Brown och syftar på demokraterna som vill skärpa lagarna.

Brown säger sig äga tretton vapen.

- Jag behöver fler, men just har jag inte råd så jag måste få mera pengar, säger han och flinar.

Det här handlar det om

  • I november 2019 vann demokraterna majoritet i Virginias båda politiska kamrar. Partiet gjorde kampanj med löftet om skärpta vapenlagar.
  • I demokraternas lagförslag ingår striktare bakgrundskontroller för vapenköpare, rätten för kommuner (counties) att förbjuda vapen i offentliga utrymmen och lagar som ger myndigheterna rätt att konfiskera vapen från individer som bedöms utgöra en risk för allmänheten.
  • Förslagen har upprört vapenaktivister runtom i Virginia. Organisationen Virginia Citizens Defense League ordnade måndagens demonstration framför delstatsparlamentet Virginia Capitol. Måndagen var Martin Luther King-dagen, en helgdag i USA då många amerikaner hade ledigt.
  • Spänningar som föregick demonstrationen fick Virginias guvernör Ralph Northam (demokrat) att tillfälligt utlysa undantagstillstånd och förbjuda innehav av vapen på Capitol-kullen där delstatsparlamentet har sitt säte.
  • Individens rätt att bära vapen tryggas i den amerikanska konstitutionens andra tillägg. Tillägget skrevs in i grundlagen i slutet av 1700-talet. Tolkningen av tillägget är en ständig tvistefråga i USA.

Virginias politiska landskap ändrades över en natt i november. Demokraterna tog en historisk valseger och vann majoritet i delstatens båda politiska kammare, för första gången på 26 år.

Nu försöker de införa till exempel strängare bakgrundskontroller och vissa begränsningar i samband med vapenköp.

Det kan tyckas vara moderata ändringar och förslag på konfiskering av vapen har inte förekommit.

Men bland demonstranterna i Richmond faller förslagen inte i god jord.

Demonstrant: Rätten att bära vapen är en jämställdhetsfråga

Karen Buckley har kommit till Richmond tillsammans med vännen Linda Cowasgee.

- Jag är här för att stå upp för mina rättigheter, men särskilt för kvinnornas rättigheter.

Karen Buckley och Linda Cowasgee demonstrerar mot planerade skärpningar i vapenlagar i Virginia.
Kvinnor var i minoritet under demonstrationen, men Karen Buckley (till höger) och Linda Cowasgee kom till Richmond redan tidigt i måndags. Karen Buckley och Linda Cowasgee demonstrerar mot planerade skärpningar i vapenlagar i Virginia. Bild: Yle/Ville Hupa Richmond,demonstrationer,Linda Cowasgee

För Buckley är rätten att bära vapen en jämställdhetsfråga.

- Kvinnor behöver vapen för att skydda sig själva.

Brandon Lewis har med sin fru, Anna-Marie, åkt från Buffalo ner till Richmond. De har hjälm på huvudet och stridsvästar och ser ut som soldater i full stridsutrusning. Lewis bär på ett automatgevär.

Utstyrseln är till för att få uppmärksamhet säger han.

- Det är också för att låta politikerna förstå att de får sin makt från oss och inte tvärtom.

Lugn demonstration - trots farhågor på förhand

Inför demonstrationen oroade sig många för att våldsamheter kunde bryta ut, efter uppgifter om att vitmaktsgrupper och högerextrema grupperingar var på väg till Richmond.

Det fick guvernören, demokraten Ralph Northam, att utlysa undantagstillstånd och kalla in ett stort säkerhetspådrag.

Det gick ändå lugnt till och flera demonstranter verkade måna om att visa att vapenägare är laglydiga medborgare.

En liten grupp motdemonstranter samlades på Capitol-kullen senare på eftermiddagen.

Nupol Kiazolu är aktiv i medborgarrörelsen Black Lives Matter. Hon stöder förslagen på skärpta vapenlagar i Virginia och betonar att det inte handlar om att konfiskera vapen.

Nupol Kiazola är aktiv i organisationen Black Lives Matter. Hon stöder planerna på strängare vapenlagar i Virginia.
Nupol Kiazolu oroar sig för vapenvåldet och stöder planerade regleringar. Nupol Kiazola är aktiv i organisationen Black Lives Matter. Hon stöder planerna på strängare vapenlagar i Virginia. Bild: Yle/Hupavill Richmond,demonstrationer,Black Lives Matter,Nupol Kiazolu

- Jag stöder rätten att bära vapen, men vi behöver regleringar. Och regleringar är inte det samma som konfiskering.

Delstatsparlamentet i Virginia väntas fortsätta behandla vapenlagarna. De väntas godkännas i den undre kammaren, delegathuset, innan de går vidare till delstatssenaten för omröstning senare i år.