Hoppa till huvudinnehåll

Thailändskt parti friades från anklagelser om att det tillhör Illuminati och motarbetar monarkin

Ny Framtid bildades för bara två år sedan men det blev snabbt populärt, särskilt bland yngre väljare tack vare sina karismatiska reformorienterade ledare
Ny Framtid bildades för bara två år sedan men det blev snabbt populärt, särskilt bland yngre väljare tack vare sina karismatiska reformorienterade ledare Ny Framtid bildades för bara två år sedan men det blev snabbt populärt, särskilt bland yngre väljare tack vare sina karismatiska reformorienterade ledare Bild: /All Over Press Thailand,Bonjour Future Forward Party

Författningsdomstolen i Thailand har friat landets tredje största parti från anklagelser om att det motsätter sig monarkin och tillhör det mytomspunna hemliga sällskapet Illuminati. Oppositionspartiet Ny Framtid försvarade sig med att anklagelserna var politiskt motiverade och orkestrerade av den militärledda regeringen.

Domstolen ansåg något överraskande att partiets ledning inte har gjort sig skyldig till uppvigling mot monarkin och att det inte behöver bannlysas. Anklagelserna byggde på partiledarnas kommentarer och uttalanden på sociala medier innan partiet bilades

Framtidspartiet anklagades också för att tillhöra det hemliga sällskapet Illuminati, eftersom partiets logotyp påminner om Illuminatis.

Partiet Ny Framtids logo, en upp och nedvänd orange trekant, har ansetts likna Illuminati-symbolen.
Partiets logo har ansetts likna Illuminati-symbolen. Partiet Ny Framtids logo, en upp och nedvänd orange trekant, har ansetts likna Illuminati-symbolen. Bild: EPA/Nargong Sangnak Thailand,politik,Thanathorn Juangroongruangkit
Ett brinnande öga i en pyramid mot svart bakgrund.
Ett brinnande öga i en pyramid mot svart bakgrund. Bild: Mostphotos/Roman Budnikov konspirationsteorier,Illuminati

Domarna tog inte ställning till själva anklagelsen om Illuminati, men konstaterade att valkommissionen hade godkänt partisymbolerna eftersom de inte ansågs vara fientliga mot monarkin.

- De anklagade har inte försökt störta den konstitutionella monarkin, konstaterade domaren Taweekiat Meenakanit.

Domstolen krävde i alla fall att Ny Framtid ändrar ordalydelsen i sitt partimanifest. Partiet måste slopa uttrycket att det följer "demokratiska principer enligt konstitutionen" och ändra det till att partiet följer "det demokratiska systemet med kungen som statsöverhuvud."

Ny Framtid grundades för bara två år sedan och blev landets tredje största parti i parlamentsvalet i fjol, medan militärens parti Palang Pracharat vann valet under ledning av premiärminister Prayuth Pran-ocha som grep makten i en militärkupp för sex år sedan.

Det populistiska, reformorienterade partiet leds av den 41-årige miljardären Thanathorn Juangroongruangkit, som på kort tid har dykt upp som en av Pran-ochas främsta utmanare.

Thailands oppositionsledare firar efter att ha friats från anklagelserna om att ha motarbetat monarkin.
Den 41 årige miljardären och oppositionsledaren Thanathorn Juangroongruangkit har snabbt blivit en av Thailands mest populära politiker Thailands oppositionsledare firar efter att ha friats från anklagelserna om att ha motarbetat monarkin. Bild: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT Thailand,politik,Thanathorn Juangroongruangkit

Glädjen var stor i partiets högkvarter i Bangkok efter domstolens beslut.

- Det här borde aldrig ha hänt och jag vill understryka att varken jag eller Thanatorn vill undergräva monarkin, konstaterade den ungdomlige generalsekreteraren Piyabutr Saengkanokkul.

Den nya kungen Maha Vajiralongkorn och monarkin skyddas av stränga lagar som förbjuder alla uttryck av majestätsbrott. Militärstyrda regeringar har i det förgångna ofta utnyttjat lagarna för att bannlysa kritiska politiker och oppositionspartier.

Ny Framtid har inte ännu klarat sig undan torrskodd eftersom det måste försvara sig mot flera andra åtal om bland annat valfusk och ekonomiska oegentligheter.

- Slutresultatet är ändå att Ny Framtids dagar är räknade, säger professor Thitinan Pongsudhirak vid Chulalongkorn universitetet i Bangkok.

- Det står emot militärjuntan och arbetar för reformer och ett nytt slags Thailand som etablissemanget inte kan acceptera.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes