Hoppa till huvudinnehåll

En gripen för sprängdådet på Östermalm – känd som kriminell sedan tidigare

Två män i polisuniformer står på en gata eller en gård framför bilar skadade av en explosion.  Kriminaltekniker arbetar på platsen efter den kraftig explosionen som inträffade i under natten mot måndagen på Östermalm i Stockholm den 13 januari 2020..
Kriminaltekniker utanför huset på Gyllenstiernsgatan på Östermalm. Två män i polisuniformer står på en gata eller en gård framför bilar skadade av en explosion. Kriminaltekniker arbetar på platsen efter den kraftig explosionen som inträffade i under natten mot måndagen på Östermalm i Stockholm den 13 januari 2020.. Bild: TT / Lehtikuva Stockholm,Södermalm,explosioner

Stockholmspolisen har gripit en man i 35-årsåldern, tidigare dömd för brott, misstänkt för det kraftiga sprängdådet på Östermalm förra veckan.

Mannen greps tidigt på onsdag morgon. Utredningsarbetet fortsätter med full styrka, skriver polisen på sin webbplats.

Polisen ordnade i dag en pressträff och berättade att mannen greps efter intensivt och hårt spaningsarbete och efter avgörande tips från allmänheten.

Mannen som gripits är tidigare dömd för brott och känd hos den lokala polisen. Han är misstänkt på sannolika skäl för grov allmänfarlig ödeläggelse.

Kopplingar till MC-gäng bakom sprängdåd

Enligt uppgifter till Expressen har mannen koppling till MC-gänget Bandidos. Under pressträffen sa polisen att de inte känner till det här, men de utreder saken.

Både SVT och SR rapporterar i sin tur att gängkrig också ligger bakom nattens sprängdåd i Norrköping.

En person som bor i det drabbade huset i Norrköping ska ha en stark koppling till en av de två män som sköts i ett dubbelmord utanför en nattklubb i samma stad i början av december.

En av männen som dog då tillhörde det kriminella MC-gänget No Surrender, skriver SVT.

Kraftig ökning i antal sprängdåd 2019

Antalet anmälda sprängdåd i Sverige ökade kraftigt i fjol jämfört med året innan.

Under år 2018 skedde 162 sprängdåd i hela Sverige. Under år 2019 anmäldes 257 stycken, enligt Brottsförebyggande rådet.

Enligt polisen har 42 personer dött i skjutningar i Sverige år 2019, jämfört med 45 personer år 2018. Skjutningarna har under 2019 minskat i storstadsområdena, framför allt i Malmö, men ökat i andra regioner i Sverige.