Hoppa till huvudinnehåll

Flera skadade i explosion i ett flervåningshus i Norrköping

Karta som markerar Norrköping i relation till Stockholm
Explosionen ska ha inträffat i stadsdelen Hageby i Norrköping. Karta som markerar Norrköping i relation till Stockholm Bild: Yle/ Karttatiedot @2020 Google Karta,Sverige,Norrköping,Stockholm,explosioner

Det har skett en explosion i ett bostadshus i Norrköping i Sverige. Flera personer har skadats lindrigt. Polisen bekräftar att en sprängladdning hittats i trapphuset.

Larmet om explosionen i stadsdelen Hageby söder om Norrköping kom strax efter klockan 6 lokal tid.

Explosionen i trapphuset utanför en lägenhet på andra våningen i ett flervåningshus. Flera av husets fönster krossades.

Flera har skadats lindrigt

Enligt SVT har elva personer evakuerats och kontrollerats av ambulanspersonal på plats. Flera personer har skadats lindrigt, men ingen har behövt sjukhusvård.

En brand ska också ha uppstått på platsen, men branden är nu släckt.

Polisen bekräftar sprängladdning

SVT skriver att polisens nationella bombskydd kallats in till platsen och att händelsen utreds som försök till mord alternativt allmänfarlig ödeläggelse.

Polisen meddelar att det är fråga om en sprängladdning som detonerat i trapphuset.

– En sprängladdning rör det sig om, säger Åsa Willsund, presstalesperson polisregion Öst, enligt Exressen.

Polisen Åsa Willsund står framför ett avspärrat område.
Polisen Åsa Willsund bekräftar att det rör sig om en sprängladdning. Polisen Åsa Willsund står framför ett avspärrat område. Bild: SVT/ Lovisa Gelin polisen,Sverige,Norrköping,Åsa Willsund

– Hur, var och hur kraftig den är, är bara spekulationer än så länge. Det får nationella bombskyddet svara på. Sen ska tekniker in och göra en ordentlig brottsundersökning, säger Willsund.

Koppling till dubbelmord i december

Norrköping ligger 160 kilometer från Stockholm. Stadsdelen Hageby plockades i somras bort från polisens lista över utsatta områden.

Både SVT och SR rapporterar att gängkrig kan ligga bakom nattens sprängdåd i Norrköping. Fallet kopplas till ett dubbelmord utanför en nattklubb i Norrköping i december.

Flera våldsdåd den senaste veckan

I Stockholmsområdet har det skett flera våldsdåd den senaste tiden. I Husby och Kista i västra Stockholm skedde två detonationer vid bostadshus natten till tisdag. En person fick lindriga skador, enligt polisen.

Under helgen dog en man efter att ha blivit skjuten på en bensinmack i Kungens kurva. En kvinna som befann sig i samma bil skadades. Polisen har gripit två män misstänkta för ett mord och två mordförsök.

För en dryg vecka sedan skedde ett av de kraftigaste sprängdåden hittills i Sverige, på Östermalm i Stockholm. Inga personer skadades men explosionen orsakade omfattande materiella skador. Polisen meddelade i dag att en man gripits misstänkt för dådet.

Kraftig ökning i antal sprängdåd 2019

Antalet anmälda sprängdåd i Sverige ökade kraftigt i fjol jämfört med året innan.

Under år 2018 skedde 162 sprängdåd i hela Sverige. Under år 2019 anmäldes 257 stycken, enligt de preliminära siffrorna från Brottsförebyggande rådet.

Enligt polisen har 42 personer dött i skjutningar i Sverige år 2019, jämfört med 45 personer år 2018. Skjutningarna har under 2019 minskat i storstadsområdena, framför allt i Malmö, men ökat i andra regioner i Sverige.

Artikeln uppdaterades den 22.1.2020 klockan 11.10 med mera information från polisen om sprängladdningen i Norrköping och om våldsdåden i Stockholm den senaste veckan.

Artikeln uppdaterades igen klockan 14.15 med uppgifter om polisens gripanden i fallen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes