Hoppa till huvudinnehåll

Första matchen med nya paret – då körde Kontinen och Struff över motståndet i Australian Open: ”Alltid ett frågetecken”

Henri Kontinen.
Henri Kontinen. Henri Kontinen. Bild: Roni Rekomaa / EPA-EFE / All Over Press Henri Kontinen

För tre år sedan vann Henri Kontinen herrdubbeln i Australian Open tillsammans med John Peers. Nu inledde det finländska tennisässet sitt äventyr med Jan-Lennard Struff i samma turnering – och imponerade direkt.

6–4, 6–1 på 49 minuter.

Det var inget snack om saken. Henri Kontinen och tyske Jan-Lennard Struff var klart bättre än italienarna Andreas Seppi och Lorenzo Sonego då herrdubbeln körde igång i Australian Open.

Imponerande siffror, inte minst eftersom Kontinen och Struff inte spelat tillsammans alls (!) inför årets första grand slam-turnering. Nervigt? Det medger åtminstone inte Kontinen.

– Visst är det alltid ett frågetecken då man spelar sin första match tillsammans, men inte kändes det värst annorlunda än det annars gör, menar han för Yle efter segern tidigt på onsdagsmorgonen.

Vinden störde

Kontinen spelade tillsammans med australiensiska John Peers i flera år innan duon i fjol valde att gå skilda vägar. Den gemensamma höjdpunkten: turneringssegern i just Australian Open för tre år sedan.

Samspelet med Struff verkade ändå fungera från start.

– Vi hann värma upp tillsammans redan i går. Det var bra att ha allt på det klara redan då, så behövde vi inte gå igenom grundsaker strax innan matchen, säger Kontinen.

Jan-Lennard Struff.
Jan-Lennard Struff. Jan-Lennard Struff. Bild: All Over Press Jan-Lennard Struff

Årets första grand slam-turnering har överskuggats av de omfattande bränderna i Australien. Flera kvalmatcher fick ställas in på grund av röken i Melbourne.

Bränderna härjar fortfarande i landet, men tävlingsorten är inte längre lika illa drabbad som tidigare. Nu var det endast hårda vindar som störde tennisspelarna.

– Det var ovanligt blåsigt i dag. Visst kan det ofta vara utmanande vindar just här i Australien, men det var annorlunda i dag. Det dröjde en stund innan man kunde anpassa sitt spel men vi klarade av det, säger Kontinen.

I den andra omgången ställs Kontinen och Struff mot antingen serberna Nikola Cacix / Dusan Lajovic eller 15:e rankade Maximo Gonzales / Fabrice Martin från Argentina respektive Frankrike. Kontinen och Struff är oseedade.

Stjärnskottet ställs mot regerande Aus Open-mästaren

I singelturneringarna hade förhandsfavoriterna inga som helst problem att avancera till den tredje omgången. I damturneringen slog den regerande mästarinnan Naomi Osaka kinesiska Saisai Zheng rakt i två set – och ställs härnäst mot 15-åriga Coco Gauff.

Gauff slog i sin tur rumänska Sorana Cirstea i den andra omgången i en tre set lång thriller. Duon möttes också i US Open i fjol.

– Jag kommer definitivt att vara mindre nervös den här gången. Nu känner vi båda till hur den andra spelar. Hon (Osaka) är aggressiv och den här gången måste jag bara vara ännu aggressivare, säger Gauff enligt AFP.

På herrsidan tog Novak Djokovic en klar seger rakt i tre set över Tatsuma Ito från Japan.

Henri Kontinen intervjuades av Helen Scott-Smith.

Läs också