Hoppa till huvudinnehåll

I Kina har 17 personer dött av det nya coronaviruset – över 540 bekräftas ha smittats

En mamma håller om sina barn. Alla är iklädda munskydd.
I samband med det kinesiska nyåret görs 3 miljarder resor. De flesta av dem är inom Kina, men sju miljoner utlandsresor görs också. Den här bilden är tagen på den internationella flygplatsen i Hongkong. En mamma håller om sina barn. Alla är iklädda munskydd. Bild: AFP / Lehtikuva coronavirus,Peking

Kampen mot det nya lungviruset får Kina att uppmana allmänheten att undvika tättbefolkade områden. Det rimmar illa med att det kinesiska nyårsfirandet mot slutet av den här veckan får många att resa till släktingar.

Hittills har 17 människor dött av viruset i Kina, och antalet bekräftade fall överskrider nu 540. I går beräknades antalet smittade ännu ligga kring 300.

Alla dödsfall har skett i provinsen Hubei, där staden Wuhan ligger och där de första rapporterna om insjuknade kom i slutet av december.

Viruset har spridit sig till 13 provinser i Kina och bland annat till städer som Peking och Shanghai.

Ett sjukdomsfall kopplat till viruset har också påträffats i Macao som ligger 65 kilometer väster om Hongkong, rapporterar den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

Bekräftade fall rapporteras också från Thailand, Japan, Sydkorea, Taiwan – och USA.

WHO håller extrainsatt möte

Invånarna i Wuhan har uppmanats att inte lämna staden och det är förbjudet att ta in levande djur i staden.

Nordkorea uppger att utländska turister inte får komma in i landet på grund av viruset, uppger nyhetsbyrån AP.

På John F. Kennedy-flygplatsen i New York och flygplatserna i Los Angeles och San Francisco screenas resenärer som kommer från den kinesiska staden Wuhan.

Världshälsoorganisationen WHO ska diskutera situationen under ett extrainsatt möte i Schweiz i dag.

Viruset muterar och anpassar sig

Kinesiska hälsomyndigheter uppger att coronaviruset anpassar sig och muterar – och att vi nu är i ett kritiskt skede för att kunna förebygga och ta kontroll över sjukdomsläget.

Myndigheterna uppger att viruset har börjat spridas från djur på en marknad där vilda djur såldes olagligt.

Viruset smittar från människa till människa, och inte bara från djur till människor.

Coronaviruset orsakar liknande symptom som man får då man insjuknat i lunginflammation. Genetiskt liknar viruset lungviruset sars som härjade i Kina i början av 2000-talet och som dödade nästan 800 personer.

Källor: AP, AFP, Reuters

Läs också