Hoppa till huvudinnehåll

Idrottsföreningarna i Lovisa sparrar staden med egna hallvisioner: ”Det är fråga om en handräckning”

Arkitektskiss över idrottshall.
Från Lovisa centrum till idrottshallen i Gråberg skulle det vara omkring en kilometer. Men från Lovisavikens skola är sträckan en bra bit över två kilometer. Arkitektskiss över idrottshall. Bild: Vesa Yrjölä idrottshallar,lovisa

Föreningarna lanserar nu planer på en stor allaktivitetshall i Gråberg med plats för tre spelplaner. Samtidigt gör Lovisa stad egna hallutredningar.

I all stillhet har representanter från ett 20-tal idrottsföreningar i Lovisa tillsammans utarbetat egna planer för en ny idrottshall. Tidningen Loviisan Sanomat var först med nyheten.

Staden har kommit fram till att det inte längre går att reparera den nuvarande idrottshallen, byggd i början av 1980-talet.

- Det börjar bli bråttom att få en ny idrottshall till Lovisa; den nuvarande är den enda stora som över huvud taget finns i staden, säger Mikael Forstén, ordförande för Lovisa Tors innebandysektion.

Att föreningarna nu själva tar tag i hallfrågan ser han inte som kritik mot staden.

- Tanken är att inte bara sitta och vänta på att något händer. Vi försöker komma med konstruktiva förslag och få i gång en vettig diskussion genom att själva vara aktiva.

Arkitektskiss över idrottshall.
I hallen skulle det finnas plats för 1 300 åskådare. Arkitektskiss över idrottshall. Bild: Vesa Yrjölä idrottshallar,lovisa

Enligt Mikael Forstén handlar det om att hjälpa Lovisa stad.

- Nu finns det många andra viktiga projekt som binder stadens resurser. Det här är fråga om en handräckning för att få hallprojektet framåt.

Från stadens sida ser Leif Eriksson, chef för kultur- och fritidsväsendet, med blida ögon på föreningarnas aktiva grepp.

- All aktivitet är bra så länge vi inte har linjerna klara för vad vi ska bygga. På det här sätter får vi till stånd ett bra förslag, då alla jobbar med hallprojektet på sina håll, säger han.

Enligt idrottsföreningarnas planer skulle den nya hallen byggas i Gråberg, en bit från Lovisa centrum.

Prislapp på 8-10 miljoner

Tre stora spelplaner, vid behov plats för mässor och konserter, samt läktare för 1 300 åskådare skulle rymmas i den 7 000 kvadratmeter stora hallen. Den beräknas kosta 8-10 miljoner euro.

Leif Eriksson ser både fördelar och nackdelar med att bygga i Gråberg.

- Byggnadsområdet är bra. Det är det billigaste stället att bygga på. Utmaningen för Gråberg är det att den nuvarande idrottshallen också används i gymnastikundervisningen av två centrumskolor. Avståndet till Gråberg är kanske för långt.

Från Lovisa centrum till idrottshallen i Gråberg skulle det vara omkring en kilometer, medan det är en bra bit över två kilometer dit från Lovisavikens skola.

- Med avstånd är det alltid lite relativt, säger Mikael Forstén. Det är svårt att hitta en bra hallplats intill skolorna, därför hamnar vi lite utanför det riktigt centrala Lovisa.

Föreningarnas hallplaner större än stadens

För tillfället har Lovisa stad två egna placeringsalternativ för en ny idrottshall: i Hagalund eller vid Drottningstranden. Arkitektritningar och kostnadsförslag väntas ännu bli klara inom januari.

Omfånget på föreningarnas hallplaner är betydligt större än de som staden funderar på.

- Med Lovisamått är det en mycket stor hall med tre salar bredvid varandra, säger Leif Eriksson. Betydligt större än vad vi på idrottssidan funderar på.

Enligt honom borde beslut fattas rätt snabbt. Den gamla idrottshallen lever på lånad tid.

- Alla vet att någonting borde göras snabbt. Stadens utmaning är att hitta budgetmedel för en ny hall, säger Leif Eriksson.

Gråberg ligger en bit från centrum