Hoppa till huvudinnehåll

Ishockeyligan håller fast vid sin linje: Sportspelarna Asplund och Vidgren stängs av för huvudtacklingar

Turo Asplund.
Turo Asplund. Turo Asplund. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Turo Asplund

Två tacklingar i matchen mot KalPa har resulterat i avstängningar för både Turo Asplund och Aaro Vidgren. Vidgren stängs av i sex matcher, medan Asplund kommer undan med fem. Ligan fattade i december beslut om hårdare straff för just huvudtacklingar.

Matchen mellan KalPa och Sport den 17 januari blev dyster ur hemmalagets perspektiv. Vasalaget åkte iväg med poängen och dessutom skadade sig både Ryan Wilson och Miikka Pitkänen – till följd av tvivelaktiga tacklingar.

Turo Asplund – som tacklade Pitkänen – åkte direkt på ett matchstraff, medan Vidgren endast dömdes till en två minuters utvisning för interference. Efter matchen meddelade ligan snabbt att båda spelarna ändå stängs av tills vidare medan man utreder tacklingarna.

Nu har domarna fallit. Asplund, som alltså redan åkte på ett matchstraff, stängs av i fem matcher medan Vidgren stängs av i sex matcher. Spelarna spelade inte i matchen mot Jukurit på lördagen och kommer alltså att missa fyra respektive fem av Sports följande duster.

I domen gällande Asplunds tackling konstaterar ishockeyligans disciplinära delegation att spelaren inte medvetet gått in för att tackla motståndaren i huvudet, men ändå gjort det på grund av vårdlöshet.

Vidgren hävdade i sin tur att han endast gjorde en ”screen” – alltså försökte han blockera bort Wilson ur en situation genom att ställa sig i vägen för honom – men ligan konstaterar att han ändå träffade honom i huvudet.

Wilson var inte medveten om att han var i kollissionskurs med Vidgren då han försvarade mot en annan Sportspelare, som faktiskt hade pucken.

Ishockeyligans styrelse fattade i december beslut om att samtliga huvudtacklingar ska leda till en minst fem matcher lång avstängning.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport