Hoppa till huvudinnehåll

Österbottens största solkraftverk byggs i Dragnäsbäck i Vasa

Kontorsbyggnad i trä bakom stenar
Här på taket till Wasa Innovation Center kommer solpaneler att monteras inom kort. Solkraften innebär att kontorsbyggnaden blir i princip kolneutral. Kontorsbyggnad i trä bakom stenar Bild: Yle/Filip Stén hus,Wasa Innovation Center

Över 2 200 solpaneler kommer inom kort att monteras på taket till tryckeriet UPC Print och den intilliggande kontorsbyggnaden Wasa Innovation Center. Med den här investeringen på ungefär en halv miljon euro vill ägaren och entreprenören Sture Udd gå i bräschen för förnyelsebar energi i Vasa.

Solkraftverket levereras av företaget Solnet och det blir det största i Österbotten - och bland de tio största i hela landet.

Solkraftverket väntas alstra 630 megawattimmar per år, vilket motsvarar ungefär 20 procent av årsförbrukningen av el vid tryckeriet, kontorsbyggnaden och bryggerirestaurangen.

Investeringen på en halv miljon euro går inte att räkna hem förrän på lång sikt - så frågan till ägaren Sture Udd blir - varför gör du det här egentligen?

- Det här är inte första gången jag gör nånting utan att riktigt ha räknat till slut, konstaterar Sture Udd och fortsätter:

- För oss väger det in att vi med det här kan erbjuda våra samarbetspartners ett mervärde.

Två män står ute och fryser
Toni Hyytinen från solkraftverksleverantören Solnet och entreprenören Sture Udd. Två män står ute och fryser Bild: Yle/Filip Stén Sture Udd,toni hyytinen

När det gäller tryckeriet är tanken att den rena energin ska vara ett viktigt säljargument som ska ge en konkurrensfördel jämfört med konkurrenterna i framför allt Baltikum och Polen.

- Jag har noterat ett växande intresse för solenergi bland företagen. Solkraft är ett bra sätt för företagen att delta i klimattalkot, säger Toni Hyytinen från solkraftverksleverantören Solnet.

Men lönar det sig att satsa på solenergi i Finland, med vår långa mörka vinter?

- Antalet soltimmar är det samma över hela jordklotet, våra soltimmar är bara koncentrerade till sommaren. Det innebär att solkraftverket är som effektivast under sommarhalvåret.

solpaneler på tak till industrifastighet.
Skiss över hur solpanelerna ska placeras på taket till UPC Print. solpaneler på tak till industrifastighet. Bild: Solnet solkraft,solpaneler,Vasa,UPC print

För kontorsbyggnaden Wasa Innovation Center innebär solkraften enligt Udd att byggnaden blir i princip koldioxidneutral. Huset är byggt helt i trä, det värms och kyls med bergvärme och elen kommer alltså snart att vara egenproducerad med solkraft.

Solkraftverket som omfattar 2240 paneler om två kvadratmeter vardera ska monteras under vårvintern och tanken är att det ska vara i bruk i april.

Artikeln uppdaterad 22.1 kl.19.20 med kommentarer av Toni Hyytinen.

Läs också