Hoppa till huvudinnehåll

Succéserien Min fantastiska väninna nu på Yle Arenan – visar Elena Ferrantes Neapel i all sin smutsighet och skönhet

Lila (Ludovica Nasti) och Elena (Elisa Del Genio) står bredvid varandra på gatan och håller i varsin docka.
Vi följer Lila (Ludovica Nasti) och Elena (Elisa Del Genio) i de fattiga Neapelkvarteren Lila (Ludovica Nasti) och Elena (Elisa Del Genio) står bredvid varandra på gatan och håller i varsin docka. Bild: Eduardo Castaldo /HBO My Brilliant Friend

Första delen i Elena Ferrantes serie med böcker från Neapel "Min fantastiska väninna" har blivit en italiensk serie. Det är en lysande berättelse om vänskap, klass och makt.

Elena Ferrantes internationellt erkända romansvit i fyra delar handlar om livslång vänskap mellan två flickor från fattiga napolitanska familjer, Elena "Lenù" Greco och Raffaella "Lila" Cerullo. Böckerna har belönats åtskilligt och översatts till 42 språk.

Den första delen, Min fantastiska väninna (L'amica geniale), har nu blivit tv-serie. Serien är inspelad i Italien på de autentiska orterna, Neapel och Ischia. Man talar både italienska och napolitansk dialekt.

Serien finns på Arenan och har premiär på Yle Teema Fem onsdagen den 22 januari klockan 20:00.

Du är den dina föräldrar är

Ferrantes Neapelsvit är en universell berättelse om hur fattigdom påverkar barn och vuxna och hur begränsade möjligheterna är då man ständigt lever under fattigdomsgränsen.

Flickorna Lenù och Lila växer upp i en förort till Neapel. Vi följer dem från sex års ålder till sexton, deras skolgång och livet i förorten - förutbestämt enligt familj och bakgrund.

Från förorten tar man sig inte bort. Elena och Lila har aldrig sett havet trots att det ligger nära.

Lila (Ludovica Nasti) och Elena (Elisa del Genio)
Elena och Lila skolkar från skolan för de vill se havet Lila (Ludovica Nasti) och Elena (Elisa del Genio) Bild: Copyright: eduardocastaldo / Fremantlemedia International My Brilliant Friend,Elena Ferrante,HBO

Flickornas uppväxt är fylld av våld, patriarkala strukturer och klassgränser. De måste alltid lyda sina föräldrar eller de män som har makten i det lilla mikrosamhället i Neapelkvarteren.

Lärarinnan Oliviero (Dora Romano) och Lila (Ludovica Nasti)
Lärarinnan Oliviero (Dora Romano) vill att Lila skall gå i skola Lärarinnan Oliviero (Dora Romano) och Lila (Ludovica Nasti) Bild: Copyright: eduardocastaldo / Fremantlemedia International My Brilliant Friend,Elena Ferrante,HBO

Övergången från bok till serie fungerar bra. Många har påpekat att serien påminner om den italienska neorealistiska stilen; ruffig, icke-gullig och ofta mörk verklighet.

Konfliktscenerna får utvecklas och ta sin tid. Här finns mycket våld och saker som inte reder upp sig och inte tydligt sägs ut.

I serien kommer det samhälleliga och politiska tydligt fram, starkare än i den första boken. Det andra världskriget har gjort vissa fattiga och andra rikare, som fascisten och maffiamannen Don Achille som skott sig på svarta börs-handel och nu styr kvarteren.

Hur tar man sig ur sin situation och kommer framåt i samhället? Blir man samhälleligt aktiv och kommunist? Eller utbildar man sig?

Lilas föräldrar Immacolata Greco (Anna Rita Vitolo), Vittorio Greco (Luca Gallone)
Elenas familj grubblar på om de ska låta henne gå i skola Lilas föräldrar Immacolata Greco (Anna Rita Vitolo), Vittorio Greco (Luca Gallone) Bild: Copyright: eduardocastaldo / Fremantlemedia International My Brilliant Friend,Elena Ferrante,HBO

Medan vaktmästardottern Elena får studera vidare i läroverk tvingas skomakardottern Lila arbeta för att hämta pengar till familjen.

Margherita Mazzucco som Elena Greco
Elena (Margherita Mazzucco) får gå vidare i skola Margherita Mazzucco som Elena Greco Bild: Copyright: eduardocastaldo / Fremantlemedia International My Brilliant Friend,Elena Ferrante,HBO
Lila (Gaia Girace) får inte studera vidare
Lila (Gaia Girace) får inte studera vidare utan måste jobba för familjens uppehälle Lila (Gaia Girace) får inte studera vidare Bild: Copyright: eduardocastaldo / Fremantlemedia International My Brilliant Friend,Elena Ferrante,HBO

Lila lär sig dock det mesta på egen hand; latin, grekiska och att designa skor. Hon gifter sig med en man hon inte älskar, för att utmana sina föräldrar och kvarterens oskrivna regler om manlighet.

Elena Greco (Margherita Mazzucco)
Förhållandet mellan Elena och Lila blir mer komplicerat Elena Greco (Margherita Mazzucco) Bild: Copyright: eduardocastaldo / Fremantlemedia International My Brilliant Friend,Elena Ferrante,HBO

Ett litet tips - berättelsen vimlar av en massa olika personer och namn. Med den här namnlistan som stöd är det lättare att följa serien:

Namnlista på viktiga personer i Min fantastiska väninna

Familjen Greco
Elena (“Lenù”) Greco
Vittorio Greco (Elenas far, vaktmästare på stadshuset)
Immacolata Greco (Elenas mor)
yngre barn

Familjen Cerullo
Raffaella (“Lila” eller “Lina”) Cerullo
Fernando Cerullo (Lilas far)
Nunzia Cerullo (Lilas mor)
Rino Cerullo (Lilas bror)

Familjen Sarratore
Donato Sarratore (konduktör och poet)
Lidia Sarratore (Donatos fru)
Nino Sarratore (den äldsta sonen)
Marisa Sarratore (Ninos syster)

Familjen Caracci
Don Achille Caracci (äger en delikatessaffär, kopplingar till maffian, har haft svarta börs-affärer)
Maria Caracci (hans fru)
Stefano Caracci (äldsta sonen)
Pinuccia Caracci (dotter)
Alfonso Caracci (yngre sonen, lika gammal som Lila och Elena)

Familjen Solara
(maffiafamiljen i kvarteren, har en bar och flera sidoaffärer, också olagliga)
Silvio Solara
Manuela Solara
Marcello Solara
Michele Solara

Familjen Spagnuolo
Gigliola Spagnuolo (lika gammal som Lila och Elena)
Hennes far (bageriägare)
Hennes mor
En yngre bror

Familjen Peluso
Pasquale Peluso (äldsta sonen, kommunist och motståndare till maffiafamiljerna)
Carmela (“Carmen”) Peluso (hans syster, lika gammal som Lila och Elena)
Fadern (snickare)
Modern

Familjen Scanno
Nicola Scanno (säljer frukt och grönsaker)
Assunta Scanno (säljer frukt och grönsaker)
Enzo Scanno (den äldsta sonen, säljer frukt och grönsaker)

Familjen Cappuccio
Melina Cappuccio (älskar Donato Sarratore, kvarterens galna kvinna, städar trappuppgångar)
Antonio Cappuccio (sonen)
Ada Cappuccio (dottern)

Dokumentär om hur Gaia och Margherita blev Lila och Elena i serien

I dokumentären om filmatiseringen av Min fantastiska väninna får vi följa Gaia Girace som spelar Lila och Margherita Mazzucco som spelar Elena.

Gaia och Margherita fann varandra på kontaktövningarna. Det var viktigt att flickorna skulle komma varandra nära och Gaia valde ut Margherita som Elena.

Gaia Grace och Margherita Mazzucco övar
Margherita och Gaia övar med koreografen Anna Redi Gaia Grace och Margherita Mazzucco övar Bild: Freemantlemedia My Brilliant Friend,Elena Ferrante,HBO

Vi får följa med filmningarna, med allt som ingår. Skolan och omvärlden blir overklig i samband med att Gaia och Margherita går mer och mer in i seriens värld. Den napolitanska dialekten är svår för Gaia som kommer från Rom. Och vi ser att hela den slitna autentiska Neapel-förorten är kulisser.

Margherita Mazzucco som Elena maskeras
Margherita sminkas för att få finnig hy, 2019 Margherita Mazzucco som Elena maskeras Bild: Freemantlemedia My Brilliant Friend,Elena Ferrante,HBO

Flickorna känner tomhet efter filminspelningen. Men så finns äventyret med att åka runt och marknadsföra serien i Cannes och USA. Och snart väntar den andra säsongen av Min fantastiska väninna.

Vill du se mera om den hysteriska Ferrante-febern som spritt sig från Neapel över världen till New York finns det ännu en dokumentär på Arenan. Den har inte svensk textning.