Hoppa till huvudinnehåll

Trafiken stängs av i virusdrabbade Wuhan - invånarna uppmanas att inte lämna staden

Desinfektionsmedel sprids ut på järnvägsstationen i Wuhan 22.1.2020
Desinfektionsmedel sprids ut på järnvägsstationen i Wuhan 22.1.2020 Desinfektionsmedel sprids ut på järnvägsstationen i Wuhan 22.1.2020 Bild: AFP / Lehtikuva Kina,Wuhan,coronavirus,smittspridning,virus,Hubei,Wuhan-coronavirus

Statliga medier i Kina meddelar att trafiken stängs av så att människor inte tar sig ut från staden Wuhan, som är den sannolika ursprungskällan till coronaviruset 2019-nCoV. Inga tåg eller flyg tillåts lämna Wuhan. Också metrotrafiken ställs in.

Myndigheterna i Wuhan har utfärdat ett totalt reseförbud. Buss-, tåg-, färje-, och flygtrafik från Wuhan ställs in tills vidare, rapporterar kinesiska medier.

Invånarna uppmanas att inte lämna staden om det inte är absolut nödvändigt.

Människor avråds från att resa till Wuhan. Det är också förbjudet att ta in levande djur i staden.

Genom den här typens isoleringsåtgärder försöker de kinesiska myndigheterna hejda spridningen av det nya coronaviruset.

Det bor 11 miljoner människor i Wuhan.

Vid utfarten från Wuhan mäter man kroppstemperaturen på bilister 21.1.2020
Vid utfarten från Wuhan mäter man kroppstemperaturen på bilister 21.1.2020 Vid utfarten från Wuhan mäter man kroppstemperaturen på bilister 21.1.2020 Bild: AFP / Lehtikuva Kina,Wuhan,coronavirus,smittspridning,virus,Hubei,Wuhan-coronavirus

Antalet avlidna är nu 17

Coronavisruset 2019-nCoV har hittills lett till att 17 personer har avlidit i Kina. Antalet bekräftade smittofall överskrider 540. I går beräknades antalet smittade ännu ligga kring 300.

Alla dödsfall har skett i provinsen Hubei, där staden Wuhan är belägen och där de första rapporterna om insjuknade kom i slutet av december. Viruset har spridit sig till 13 provinser, och bland annat till städer som Peking och Shanghai.

Ett sjukdomsfall kopplat till viruset har också påträffats i Macao som ligger 65 kilometer väster om Hongkong, rapporterar den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

Bekräftade fall rapporteras också från Thailand, Japan, Sydkorea, Taiwan – och USA.

Världshälsoorganisationen WHO diskuterar läget och kommer på torsdag att meddela huruvida man tänker beteckna coronaviruset 2019-nCoV som ett internationellt hälsohot eller inte.

Källa: Reuters, AP, AFP

Läs mera:

Vet du hur du skyddar dig mot coronaviruset? 10 frågor och svar om det nya viruset

Ett nytt coronavirus sprider sig i Asien. På onsdagförmiddag (29.1) hade över 130 personer dött och omkring 6 000 personer i Kina smittats av viruset, vars officiella namn är 2019-nCoV. Viruset har också spritt sig till 15 andra länder. Mika Salminen chef för hälsosäkerhetsavdelningen på Institutet för hälsa och välfärd THL ger svar på frågor kring viruset.