Hoppa till huvudinnehåll

Varsin lagträning inför toppmötet var inte utgångsläge som fick Dicken och Cocks att le – mästaren satte ändå stopp för Dickens förlustfria svit

Vitalie Nenita i Cocks anfaller mot Dickens Filip Söderlund.
Vitalie Nenita var på spelhumör mot Dicken och smällde dit fem mål. Vitalie Nenita i Cocks anfaller mot Dickens Filip Söderlund. Bild: Yle/Mats Ahlnäs Riihimäki Cocks,Dicken

I säsongens elfte match kom första förlusten för Dicken. Cocks knäckte serieledaren i Britas – i en match som föregicks av knackiga förberedelser. "Vissa hade haft en lång paus, andra har spelat för mycket”, säger Teemu Tamminen.

I slutet av oktober överraskade Dicken i ligaspelet och slog Cocks klart i Riihimäki. På många punkter hade onsdagens möte mellan lagen i Britas likheter.

Precis som då var det första matchen efter en landslagspaus – och det märktes stundtals. Den riktigt uppjagade stämningen saknades på planen och lagen hade vissa svårigheter att hitta rätt i spelet.

På den viktigaste punkten var det ändå skillnad. Cocks inledde det nya året med att bortaslå Dicken med 29–25.

– Det var lite nervöst på planen, men handbollen var väl ändå hyfsad. Och att vinna i Britas är tufft för alla lag. Känslan är alltid bra efter en triumf, säger Teemu Tamminen till Yle Sporten.

Under höstsäsongen förlorade Cocks mot både Dicken och BK-46 i ligaspelet. Nu var regerande mästaren alltså vassare.

– Vi missade före nyår och gav dem ett försprång poängmässigt efter förlusterna. Våra spelare fokuserade mer på Champions League och var inte tillräckligt koncentrerade i inhemska ligan. Nu har vi fokus på ligaspelet och den baltiska ligan, säger tränaren Gintaras Savukynas till Yle Sporten.

"De behövde vila"

I båda lägren led man av bristen på träning inför omstarten av serien. Lagen hade en matchpaus i ligan på över en månad. Dessutom har en rad spelare varit på landslagsuppdrag på sistone.

– Vissa har haft en lång matchpaus, andra har spelat för mycket. Det här var en knepig start för båda lagen, men vår målvakt Sjitsko var spelsugen och tog många bollar, säger Tamminen.

Dickens Joacim Broman går på avslut mot Cocks.
Joacim Broman vräker in ett mål. Dickens Joacim Broman går på avslut mot Cocks. Bild: Yle/Mats Ahlnäs Dicken

Båda lagen hade hunnit med en lagträning inför onsdagens drabbning.

– De som spelade med finländska landslaget behövde vila. Vi tränade i går tillsammans, säger Savukynas.

– Killarna kämpade väl trots att utgångsläget var långt från optimalt. Vi hade en träning före den här matchen efter en paus på fyra veckor. Spelarna gjorde så gott de kunde. Det här påverkade säkert oss en del, men det är inget som jag vill fokusera på, säger Dickens tränare Björn Monnberg.

Cocks-spelare såg rött

Dicken inledde matchen piggast och Max Granlunds kastarm var het. Hela första halvlek gick lagen hand i hand målmässigt.

Halvlekens mest uppmärksammade situation kom knappt halvvägs när gästernas Sasa Puljizovic fick rött kort. Enligt domarna träffade han Benny Broman med en armbåge i huvudet och då var det färdigspelat.

– Jag blev träffad i huvudet, men det går snabbt. Det var ett misstag från hans sida, säger Broman.

– Domslutet var rätt. Benny spelade ju inte mera, säger Tamminen.

Dickens Benny Broman utmanar Cocks-försvaret.
Benny Broman åkte på en smäll och avbröt matchen. Dickens Benny Broman utmanar Cocks-försvaret. Bild: Yle/Mats Ahlnäs Dicken

Efter smällen satt Broman bara på bänken.

– Jag tror att det är okej, men vi ska kolla upp det. Vi bestämde att inte riskera något.

Cocks försvar lyfte sig efter paus

Från bänken såg han sina lagkamrater tappa greppet om matchen. Dicken brände bland annat två straffar i andra halvlek.

– Vi gjorde ändå mycket väldigt bra, men missar en del framåt, säger Broman.

– Det kändes som att det var lite trögt i spelet. Vi hade många bra moment, men vi fick inte ihop helheten varken bakåt eller framåt. Då blir det så här, säger Monnberg.

Dickens Tuomas Laitinen och Max Granlund i samspråk.
I framför allt första halvlek var Dickens målvakt Tuomas Laitinen vass. Dickens Tuomas Laitinen och Max Granlund i samspråk. Bild: Yle/Mats Ahlnäs Dicken

Savukynas var framför allt nöjd med andra halvlek. Då lyfte Cocks sig i försvarsspelet. Dessutom hade laget en het målvakt. Vitalij Sjitsko gjorde nitton räddningar och fick pris som matchens bästa spelare.

– Sättet som vi försvarade i första halvlek var inte tillräckligt bra. Det blev en del missförstånd. I andra lyfte vi oss och jag är väldigt glad, säger Savukynas.

Cocks ligger fortfarande trea i tabellen. Ligaspelet fortsätter nästa vecka mot GrIFK, där Mikael Källman är ny tränare.

Trots grundseriens första förlust hänger inte Dicken för mycket läpp. Laget leder fortfarande serien och spelar nästa match om en vecka mot PIF.

Handboll, herrarnas FM-liga:

Dicken–Cocks 25–29 (14–15)
Dicken: Max Granlund 7, Filip Söderlund 4, Gusten Montonen 3, Benny Broman 2, Joacim Broman 2, Oskar Monnberg 2, Ian Martin 2, Anton Rémy 1, Robin Granlund 1, Tadas Stankevicius 1.
Cocks: Teemu Tamminen 6, Nico Rönnberg 5, Vitalie Nenita 5, Davos Basaric 4, Juri Semenov 3, Alaksandar Gugleta 2, Jevgenij Semenov 1, Aliaksandr Tsitou 1, Roni Syrjälä 1, Bojan Zupanjac 1.

Läs också