Hoppa till huvudinnehåll

”Vi har personer som jobbar med att utreda risker” – även finländska företag påverkas av coronaviruset

Coronavirus
Arkivbild, ett gammalt coronavirus från början av 2000-talet. Coronavirus Bild: EPA / CDC virus,corona

De finländska företagen som etablerar sig i Kina blir allt fler. Att ha verksamhet internationellt innebär extra jobb för att få allt att rulla när något avvikande sker.

Verkstadskoncernen Wärtsilä har förändrats en hel del sedan företaget grundades i byn Wärtsilä i Nordkarelen på 1830-talet.

I dag har företaget verksamhet i Finland och på många håll i världen.

Wärtsilä är ett av cirka 350 finländska företag som har verksamhet i Kina (enligt Finska handelskammaren).

Internationella affärer innebär inte bara möjligheter, utan också risker.

Bild av Wärtsiläs logo
Wärtsilä har verksamhet på många håll i världen. Bild av Wärtsiläs logo Bild: Markku Ojala/All Over Press Wärtsilä,industri

En sådan risk är sjukdomar som kan sprida sig via människor, till exempel coronaviruset som har drabbat hundratals personer, främst i staden Wuhan i Kina. I skrivande stund har 17 personer dött på grund av viruset.

Ett sådant virus tvingar även Wärtsilä att tänka på personalens säkerhet.

Resor, resor, resor

Koncernen har ungefär 2 000 anställda i Kina. Största delen av dem är kineser, men det finns också några finländare och en del andra nationaliteter.

Och det utförs många resor mellan länderna.

- Kina är ett mycket viktigt marknadsområde för oss, så vi reser dit en hel del, säger kommunikationsdirektör Atte Palomäki.

Atte Palomäki.
Atte Palomäki. Atte Palomäki. Bild: Yle Wärtsilä,atte palomäki

När nyheten om coronaviruset kom vid årsskiftet 2019-2020 fanns det orsak även för Palomäki att ta sig en funderare.

- Vi började genast analysera hur vi borde förhålla oss till situationen. Sedan har vi uppmanat personalen att följa hälsovårdsmyndigheternas direktiv och undvika att resa till Wuhan.

Företaget har inte värst mycket verksamhet i miljonstaden Wuhan så uppmaningen gav inte upphov till några stora förändringar i några planer.

Vad som helst kan hända

Men vid en stor koncern har man inte råd att fundera länge då det finns en risk. Det gäller att vara förberedd.

- Vi har personer som jobbar med att utreda risker. Vi har också lokalt personer som utbildats för att agera när något händer.

Riskerna kan handla om hälsa, det politiska läget eller naturkatastrofer.

Palomäki påpekar att vad som helst kan hända när som helst, och att det måste finnas tydliga anvisningar för hur man ska göra i olika slags situationer.

Distansjobb, i värsta fall

När något väl händer måste man gå igenom alla tänkbara källor för att hitta adekvat information.

Det värsta tänkbara scenariot gällande coronaviruset skulle vara att sjukdomen börjar sprida sig över stora delar av världen och till exempel orsaka reseförbud.

Då gäller det att reda ut hur man kan upprätthålla verksamheten ändå, till exempel med fjärrövervakning och distansmöten.

- Men det som är det värsta tänkbara för företaget är naturligtvis lite jämfört med vad det betyder för samhället, säger Atte Palomäki.

Läs mera:

Vet du hur du skyddar dig mot coronaviruset? 10 frågor och svar om det nya viruset

Ett nytt coronavirus sprider sig i Asien. På onsdagförmiddag (29.1) hade över 130 personer dött och omkring 6 000 personer i Kina smittats av viruset, vars officiella namn är 2019-nCoV. Viruset har också spritt sig till 15 andra länder. Mika Salminen chef för hälsosäkerhetsavdelningen på Institutet för hälsa och välfärd THL ger svar på frågor kring viruset.

Läs också