Hoppa till huvudinnehåll

Angola drar Afrikas rikaste kvinna inför rätta – ex-presidentens dotter förtjänade miljarder som chef för statliga oljebolaget

Isabel dos Santos åtalas bland annat för penningtvätt, förskingring och vanstyre under sin tid som chef för det statliga oljebolaget Sonangol
Presidentdottern Isabel dos Santos åtalas bland annat för penningtvätt, förskingring och vanstyre under sin tid som chef för det statliga oljebolaget Sonangol Isabel dos Santos åtalas bland annat för penningtvätt, förskingring och vanstyre under sin tid som chef för det statliga oljebolaget Sonangol Bild: /All Over Press Isabel dos Santos,Angola

Åklagare i Angola har väckt åtal mot Afrikas rikaste kvinna, ex-presidenten José Eduardo dos Santos dotter, Isabel dos Santos, som anklagas för förskingring och vanstyre då hon ledde det statsägda oljebolaget Sonangol.

Enligt åtalsskriften plundrade Isabel dos Santos statens kassa då hon byggde upp sin förmögenhet som uppskattas till över 1,8 miljarder euro. dos Santos ledde bolaget i 18 månader då fadern ännu var president.

Största delen av pengarna placerades utomlands där de bland annat användes för att köpa fastigheter och en lyxjakt, med hjälp av utländska banker och mellanhänder, säger åklagarna.

– Isabel dos Santos åtalas för penningtvätt, vanstyre, förfalskning av dokument och andra ekonomiska brott, konstaterade chefsåklagaren Helder Pitta Gros sent på onsdag kväll.

Gros tillade att Isabel dos Santos är en av fem personer som åtalas, och att alla befinner sig utomlands. Hon har förnekat alla anklagelser och hävdat att de är politiskt motiverade. Hon anser också att "klappjakten är sexistisk och rasistisk".

Isabel dos Santos flydde utomlands efter att hennes far avgick år 2017, efter 40 år vid makten. Hon har länge levt ett jetsetliv i Europa, där hon och hennes man äger lyxiga fastigheter i flera länder.

– För närvarande är vårt största bekymmer att meddela dem om åtalen och att få dem frivilligt inför rätta, sade Gros.

Massiva journalistiska avslöjanden

Utredningen om vad som hände i Sonangol under dos Santos styre inleddes då hennes efterträdare slog larm om att allt inte stod rätt till inom det stora statsägda bolaget.

Den nya chefen Carlos Saturnino anklagade den gamla ledningen bland annat för "irreguljära penningtransaktioner och andra oegentligheter".

President José Eduardo dos Santos ledde Angola i nästan 40 år innan han avgick år 2017.
President José Eduardo dos Santos ledde Angola i nästan 40 år innan han avgick år 2017. President José Eduardo dos Santos ledde Angola i nästan 40 år innan han avgick år 2017. José Eduardo dos Santos

Misstankarna bekräftades av en stor journalistisk granskning om hennes korrupta affärer som publicerades i söndags. Utredningen byggde på över 700 000 läckta dokument från dos Santos innersta krets.

Enligt läckorna har hon roffat åt sig över två miljarder dollar, det vill säga 1,82 miljarder euro.

Flera välkända revisionsbyråer och konsultbolag som samarbetade med dos Santos och hennes man, säger nu att man ska utreda hur affärsrelationen kunnat fortgå trots varningstecken om korruption.

Åtal även i Portugal?

Det har också lett till att portugisiska åklagare samt landets centralbank har inlett en brottsutredning om den mäktiga affärskvinnan som har kallats för Afrikas rikaste kvinna.

Både åklagarämbetet och centralbanken i Portugal säger att de kommer att vidta nödvändiga åtgärder mot Isabel dos Santos om det visar sig motiverat.

Portugals och Angolas riksåklagare träffas på torsdag, för att diskutera hur man samarbetar i brottsutredningen.

Den portugisiska banken Eurobic, där dos Santos är den största aktieägaren, meddelade den här veckan att man avbryter alla kommersiella kontakter med bolag som kontrolleras av Isabel dos Santos eller hennes man.

En av de fem som åtalas i sin frånvaro i Angola är direktör i privatbanken Eurobic, där dos Santos har ägt 42,5 procent av aktierna.

Polisen i Portugal meddelade på torsdag eftermiddag att den åtalade direktören har hittats död, uppenbarligen efter att ha begått självmord. Eurobic meddelade kort därefter att dos Santos har beslutat att göra sig av med sina aktier i banken.

Källor: Reuters, AFP