Hoppa till huvudinnehåll

Kekki kunde inte hålla sig tillbaka från handbollen – eldiga tränaren tillför lugn under Savukynas sista månader i Cocks: "Är mer stressat än normalt här"

Kaj Kekki ser glad ut.
Kaj Kekki är tillbaka i Cocks – och han ser ett lag som är lite stressat efter förlusterna på hösten. Kaj Kekki ser glad ut. Bild: Yle/Mats Ahlnäs Kaj Kekki,Riihimäki Cocks

Kaj Kekki lämnade landslaget efter ett förlustfyllt EM-kval. I ett halvår har han tittat på massor av handboll – och bland annat sett sin nygamla arbetsgivare Cocks hacka i ligaspelet. "Spelarna är lite konfunderade när det inte har gått som tåget", säger Kekki.

Mästartränaren Kaj Kekki är tillbaka i Cocks – som assisterande tränare. För två veckor sen kallade klubbledningen honom till Riihimäki och det tog inte speciellt länge innan Kekki var med på noterna.

En korttidsanställning titulerar Kekki avtalet med Cocks som – laget som han var huvudtränare i mellan 2012 och 2016.

– Det här är max fyra månader och inget mer. Jag trodde att jag hade gjort mitt i inhemska ligahandbollen, men nu är jag här, säger han till Yle Sporten.

– Jag vet vad de har för framtidsplaner i Riihimäki.

Litauern Gintaras Savukynas är inne på sin sista säsong som huvudtränare i Cocks. När den här säsongen är till ända lämnar Savukynas klubben.

– Den här våren blir med säkerhet min sista i Cocks. Jag vet hur min framtid ser ut, men jag vill gå ut med det lite senare.

I februari lär det klarna vad som händer med Savukynas.

Tog en paus efter landslaget

Efter sex raka förluster i EM-kvalet lämnade Kaj Kekki posten som förbundskapten för herrlandslaget förra sommaren.

– Jag har hållit på med handboll i många, många år. Efter att jag hade slutat i landslaget har jag inte gjort något annat än att kolla många matcher. Jag har tömt huvudet.

Hur känns det att vara tillbaka i Cocks nu?

– Jag försöker bara hjälpa huvudtränaren och laget. Jag ger Gintaras en hjälpande hand med allt som rör spelet. Jag framför mina åsikter och han fattar besluten.

Cocks tränarduo diskuterade samarbetet innan Kekki skrev på. Savukynas tycker att starten känns lovande. I onsdags inledde regerande ligamästaren året med att slå serieledaren Dicken.

De två träffades under en tränarutbildning 2016, men har inte samarbetat tidigare.

– Han kommer in med stor rutin och utan tvekan hjälper det mig och spelarna. Vi behövde en förändring, säger Savukynas.

"Har tillfört lugn"

Kekki har alltså klivit ner ett steg – och mångårige Cocks-profilen Teemu Tamminen säger med ett skratt att Kekki kanske passar bättre som assisterande tränare.

– Han har – precis som jag – en eldig personlighet. Men nu har han tillfört lugn.

– Han har förändrats en aning. En gammal hund har tydligen lärt sig att sitta … Han är lugn på bänken och stöder oss.

Efter fyra år med Gintaras Savukynas som tränare menar Tamminen också att en ny tränare kan ge en nytändning.

– Fyra år är en lång tid. Nu börjar man veta exakt vad som kommer att ske på varje träning.

Cocks har vunnit sju raka FM-titlar, men den här säsongen har laget åkt på stryk mot både Dicken och BK-46. Förlusterna har påverkat laget, säger Kekki.

– Spelarna är lite konfunderade när det inte har gått som tåget. De har spelat i tre olika serier i höst och inhemska ligan har betytt minst.

– Nu har jag varit med i ett par veckor och jag har märkt att det är mer stressat än normalt. Det blir en viktig sak för mig, att försöka lugna ner spelarna. När vi plockar en seger i taget kommer kursen att vända.