Hoppa till huvudinnehåll

Lauri Markkanen hittade äntligen formen igen – satte 21 poäng i Bulls seger och hyllas: ”Han satte tonen för vårt spel”

Lauri Markkanen.
Lauri Markkanen i farten. Lauri Markkanen. Bild: Tannen Maury / EPA-EFE / All Over Press Lauri Markkanen

När vi båda kommer i gång finns det inget försvaret kan göra, säger en lättad Zach LaVine efter Chicago Bulls 117–110-seger över Minnesota Timberwolves i NBA. Hans kompis Lauri Markkanen var nämligen näst bäst i truppen med sina 21 poäng.

25 poäng för Zach LaVine. 21 poäng för Lauri Markkanen.

Chicago Bulls radarpar hittade formen mot Minnesota Timberwolves. Det var endast den sjätte gången den här säsongen som båda två spräckt 20-poängsgränsen.

För Markkanen var det första gången sedan den 6 januari.

– Han satte verkligen tonen för vårt spel i den fjärde perioden, summerar tränaren Jim Boylen efteråt för NBC.

Markkanen var på hugget också på trepoängsstrecket. Tio försök resulterade i fyra lyckade skott och alltså sammanlagt tolv poäng.

– Då han kommer igång finns det inte något ett försvar kan göra. Det blir tre poäng. Han spelade väldigt aggressivt i dag och det älskar vi. Han körde mot korgen. Han sköt från distans. Det är precis vad vi behöver, säger LaVine.

"Tar de bort trepoängsskotten så kör jag mot korgen"

Den pågående säsongen har varit tung för Markkanen. Spelet har inte rullat på som det borde och finländaren själv har också försiktigt uttryckt sitt missnöje med den nya taktiken.

Boylen vill nämligen att Markkanen ska utnyttja sitt främsta vapen – trepoängsskyttet – i större utsträckning. Det fick Markkanen att konstatera att han känner ”att han kan göra annat också”.

Men LaVine har alltid stött sin lagkamrat. Så också efter segern.

– Dessutom har han dragits med en vristskada. Det måste man ta i beaktande. Just nu måste våra förväntningar vara realistiska. Han gör det han fysiskt kan göra. Det är upp till oss andra att spela fram honom, säger LaVine.

Markkanen själv är givetvis nöjd med insatsen mot Minnesota.

– Försvaret öppnades upp mer än det gjort i tidigare matcher och om jag får lätta skott kan jag sänka bollarna. Det är upp till motståndarna att försvara mot mig – och tar de bort trepoängsskotten så kör jag mot korgen. Jag har många alternativ, säger han.

Fortfarande med i slutspelsjakten – draftettan presenterade äntligen sig

Bulls ligger som bäst tia i den östra konferensen då de åtta främsta lagen går till slutspel. Bulls har tre segrar upp till strecket.

– Glaset är alltid halvfullt i mina ögon. Många matcher återstår ännu, konstaterar LaVine enligt AP.

I den västra konferensen har New Orleans Pelicans en snäppet större utmaning framför sig. Avståndet upp till strecket är där fyra segrar.

Men natten till torsdag finsk tid kan laget ha fått precis den förstärkning som de behöver. Draftettan Zion Williamson kunde nämligen göra sin första match i NBA efter en lång skadevila.

Han imponerade – med fördröjning.

Zion Williamson.
Zion Williamson spelade senast i försäsongens träningsmatcher. Zion Williamson. Bild: Tannen Maury / EPA-EFE / All Over Press Zion Williamson

Det var nämligen först i den fjärde perioden i matchen mot San Antonio Spurs som Williamson kom igång. Men då kan hittade formen var han glödhet. Williamson satte 17 poäng på raken under en och samma period och avslutade matchen med 22 pinnar.

Rookiestjärnan bänkades som en försiktighetsåtgärd under matchens sista minuter. Publiken försökte övertala tränaren att tänka om genom att ropa ut ”we want Zion” – vi vill ha Zion. Men både hemmapubliken och Williamson fick bevittna Spurs åka iväg med segern.

– Det var tufft, medger Williamson efteråt enligt AP och fortsätter:

– Jag är 19. Med handen på hjärtat tänker jag inte långsiktigt. Jag bryr mig bara om att vinna.

Läs också