Hoppa till huvudinnehåll

Novias it-ingenjörer populära: "Jag tänkte att det är en bra investering för min framtid"

Petronella Bergfors
Petronella Bergfors studerar programmering på Novia i Vasa. Petronella Bergfors Bild: Yle/Mari Latva-Karjanmaa Vasa,Petronella Bergfors

Vid Novia i Vasa har man utbildat it-ingenjörer i 17 år, utbildningen ser inte likadan ut nu som då den började. Petronella Bergfors vill bredda sin kompetens med programmeringskunskaper.

Petronella Bergfors är utbildad formgivare och har också en magistersexamen inom barnkulturdesign.

De senaste två åren har hon varit egenföretagare med ett eget produktmärke och frilansat som grafisk designer.

Sen början av året studerar hon programmering, utveckling och systemförvaltning vid Yrkeshögskolan Novia i Vasa.

- Med de uppdrag jag tar mig an finns det ett behov av programmerarkunskaper, säger Bergfors.

Därför började hon leta efter en utbildning där hon skulle kunna lära sig programmering och på yrkeshögskolan Novia i Vasa hittade hon det hon letade efter.

- Jag tänkte att det är en bra investering för min framtid.

Förutom fortbildningen som Bergfors går kan man också studera på linjen el- och automationsteknik och där kan man välja informationsteknik, elkraftsteknik eller automationsteknik.

Det är en fyraårig utbildning där man först studerar tillsammans i ett och ett halvt år och därefter väljer de studerande profil. De som väljer it-profilen blir it-ingenjörer.

Kaj Wikman
Kaj Wikman Kaj Wikman Bild: Yle/Mari Latva-Karjanmaa Vasa,Novia,Yrkeshögskolan Novia,Kaj Wikman

Utbildar programmerare

Kaj Wikman som är utbildningsansvarig berättar att utbildningen står på tre ben: nätverk, databasteknik och programmering.

- Nätverk och databas stöder programmeringen. Hos oss blir man programmerare och sen väljer man om man blir webbprogrammerare, applikationsprogrammerare eller till exempel inbyggda system. Idag väljer många automation, säger Wikman.

Bergfors berättar att under de några veckor hon har studerat vid Novia har de bara gått igenom sådant som hon kunde från förut eftersom hon har lärt sig en del om programmering själv.

- Jag hoppas kunna lära mig bygga upp webbapplikationer och appar i telefoner eftersom jag gärna vill jobba med till exempel pedagogiska appar som hjälper barn att lära sig. Det finns ett större värde på tekniska produkter än på fysiska produkter, säger Bergfors.

Ständig förändring

Wikman berättar att utbildningen på Novia anpassas och förändras lite varje år och mera med några års mellanrum. Just nu går utbildningen mot full stack, vilket betyder att de studerande lär sig koda utseende, serverkoder och databaser.

- Vi ger dem en plattform att stå på och vi säger åt dem att de ska lära sig hur grundstrukturerna fungerar. Det nya teknikerna som kommer efter studierna måste de lära sig själva och som ingenjörer har de den förmågan, säger Wikman.

Bara ett stenkast från Novia på Brändö i Vasa har it-företaget Ecraft sitt Vasakontor. Just nu är man 35 anställda i Vasa, sju av dem anställdes förra året och redan i år har en person anställts.

Anders Wallin
Anders Wallin Anders Wallin Bild: Yle/Mari Latva-Karjanmaa Vasa,ecraft

Anders Wallin, utvecklingschef på Vasakontoret, berättar att de har ett bra samarbete med yrkeshögskolorna och universiteten.

- Grunden läggs under utbildningen, men vi har ett stort ansvar för att se till att de vi anställer får den kunskap de behöver för att klara sig bra.

Klarar sig bra i konkurrensen

Wallin tycker att de som utexamineras har bra utbildning och han säger att man i Vasaregionen klarar sig bra också i konkurrensen med övriga Finland.

- Vi har väldigt bra resurser när vi jobbar med utländska kunder, säger Wallin.

Wikman på Novia berättar att deras utbildning ska förse hela regionen med it-ingenjörer. För att veta vad företagen behöver träffar de ansvariga för utbildningen också efter de potentiella framtida arbetsgivarna.

- Det kommer önskemål om specifika språk och tekniker, säger Wikman.

Wikman berättar att över hälften av dem som utexamineras som it-ingenjörer från Novia får anställning på företag med några hundra anställda eller några tiotal och inte på de riktigt stora företagen.

- Generellt kan man säga att alla våra it-ingenjörer får jobb. Det är inget löfte, men i praktiken är det så.

Roligt att rekrytera

Enligt Wikman jobbar de flesta som programmerare, men många jobbar också som arkitekter, projektchefer, säljare och it-stöd.

- Vi brukar säga åt dem att de blir it-proffs och sen väljer de vilken hatt de vill ha själva, säger Wikman.

På Ecraft säger Wallin att rekryteringen går bra och han tycker den är ganska rolig eftersom det enligt honom är många som vill jobba hos dem.

Ecraft har kontor också i andra ställen i Finland och i Vasa går rekryteringen lite bättre.

- Vi har inte lika stor personalomsättning som i Södra Finland, säger Wallin.

För några år sedan hade it-företagen svårt att få tag i kunnigt folk och bristen bromsade företagens utveckling.

- Behov finns ju alltid, men jag tror att det mycket handlar om att kunna anpassa sig enligt de behov man har. Om det inte finns utvecklare kanske man måste jobba med de egna, interna processerna för att antingen vidareutveckla den personal man har eller kanske man måste tänka lite utanför boxen. Man kan inte förvänta sig att någon står vid dörren, färdig för de uppgifter man behöver just då, säger Wallin.